Hoe lekkende / doorlopende wc repareren?

Hoe lekkende / doorlopende wc repareren? Een lekkage van de stortbak is hinderlijk maar nog vrij goed te verhelpen. Wanneer de lekkage van onder de wc-pot komt moet u de pot gaan verplaatsen. Dat is hele andere koek. Repareer de wc pas wanneer het niet druk in huis is. Ook besteden we aandacht aan een doorlopende wc wanneer de stortbak niet stopt met water inlaten. Dit kan soms duizenden liters water per week kosten. De oplossing is vrij simpel en is slechts met een schroevendraaier op te lossen. Bent u niet zo handig dan kunt u de lekkage ook laten repareren. Dat kost wel veel geld. De gemiddelde kosten voor het repareren van een toilet liggen tussen de 75 en 300 (werkspot.nl). Dit is inclusief materiaal, btw en voorrijkosten. De totale kosten verschillen per klus en het is daarom goed om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden en kosten voordat je een klus plaatst (werkspot.nl).

Een lekkende wc repareren

De wc-pot zal losgemaakt moeten worden. Dit is niet al te lastig maar kost wel veel tijd. Sluit de watertoevoer naar de stortbak af door middel van de stopkraan. Ga dan als volgt te werk:
 1. Maakt de stortbak leeg door de wc door te spoelen.
 2. Haal het resterende water uit de stortbak (met een klein bakje of een spons).
 3. Schep water uit de wc-pot.
 4. Schroef de waterleiding los die de stortbak ingaat. Dit doet u achter de stopkraan. Maak de stortbak los van het toiletpot. Soms van binnenuit losschroeven soms van onderaf.
 5. Licht de stortbak van de pot behalve als deze aan de muur bevestigd zit. In dat geval de valpijp verwijderen.
 6. Vervolgens de schroeven los draaien waarmee de wc-pot aan de vloer is bevestigd.
 7. Schommel de pot voorzichtig heen en weer zodat die loskomt.
 8. Nadat de pot verwijderd is moet u de vrijgekomen pijpverbindingen grondig schoonmaken.
 9. Verwijder de afvoermanchet van de afvoerpot en breng er een nieuwe op aan.
 10. Laat de pot op zijn plaats zakken. Doe dit ook weer wat schommelend. De afvoermanchet zorgt voor een waterdichte verbinding tussen de wc-pot en de afvoerbuis.
 11. Schroef de schroeven weer vast.
 12. Plaats de stortbak terug op de pot of sluit de valpijp weer aan de pot. Vervang eventueel de rubberen onderdelen van de stortbak.
 13. Sluit de watertoevoer weer aan.

Een doorlopende wc repareren

Er is sprake van een doorlopende wc indien de stortbak niet stopt met water inlaten. Dit kan vele liters water kosten. Voor de oplossing heeft u alleen een schroevendraaier nodig.

de belangrijkste onderdelen van de stortbak

 • bedieningshendel
 • vlotterarm
 • vlotter
 • liftarm
 • overloopbuis
 • klok
 • bodemklep
 • waterinlaat
 • stopkraan
 • bevestigingsmoer

hoe werkt de stortbak?

 1. Met de bedieningshendel wordt de holle klok in de stortbak opgetild. Zodra de klok omhoog gaat stroomt water uit de stortbak via de valpijp in de wc-pot.
 2. De vlotter daalt omdat het waterpeil daalt.
 3. De vlotterkraan gaat open door de vlotterarm omlaag te bewegen.
 4. Via de vlotterkraan stroomt water in de stortbak.
 5. Wanner de stortbak leeg is, valt de klok op z'n plaat en wordt de valpijp gesloten.
 6. De stortbak loopt weer vol tot een bepaald niveau waarna de vlotter de vlotterkraan sluit.

problemen oplossen

 • Holle vlotters kunnen lek raken. U dient ze dan te vervangen.
 • Buig de vlotterarm iets omlaag om de vlotterkraan eerder te laten sluiten.
 • Sommige stortbakken hebben een vlotter die een stukje omhoog en omlaag kan schuiven langs de waterinlaat. Dit kan bijgesteld worden door de schroef iets los te draaien.
 • Soms moet de vlotterkraan gerepareerd worden. Dit is een klus voor de loodgieter.
 • Soms moet de klok vervangen worden of vuil/kalk tussen de klok en de klepzitting verwijderd worden.
© 2011 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingGebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingEen hart heeft vier kleppen. Die waken ervoor dat het bloed in de juiste richting vloeit. Aan de hartkleppen kunnen twee…
Doorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenDoorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenBij iedere vakantie, die je boekt krijg je het aanbod om te kiezen voor een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekeri…
Doorlopende reisverzekering vaak voordeligerDoorlopende reisverzekering vaak voordeligerWie een aantal keren per jaar op vakantie gaat doet er goed aan een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dat schee…

Cascobouw: het bouwen van een cascowoningCascobouw: het bouwen van een cascowoningIn Nederland wordt er steeds meer gebruik van cascobouw. Op deze manier kan een woning op een goedkopere manier worden g…
Flexxfloors - de revolutie in vloerenFlexxfloors - de revolutie in vloerenFlexxfloors is een zelfklevende vloer, die gemaakt is van een hoogwaardige kwaliteit kunststof. De vloer is stil, slijtv…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
 • Home Improvement - Hamilton
Jehoeda (178 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.