Hoe repareer ik een lekkende kraan / lekkende waterleiding?

Hoe repareer ik een lekkende kraan / lekkende waterleiding? Eén van de kleinere ergernissen in huis is een lekkende kraan. Een lekkende kraan kost water, soms wel een halve liter per uur. En als het warm water is kost het ook nog veel energie. Voordat u begint met het repareren van een lekkende kraan dient u eerst de stopkranen of de hoofdkraan dicht te draaien. We kijken naar lekkage pakking, vervangen kraanleertje, eengreepskranen, bolkranen, en kraan met keramische schijven. Tot slot gaan we de waterleiding repareren. De gemiddelde kosten voor het repareren van een lekkende kraan of waterleiding zijn 110,- tot 200,- inclusief materiaal, btw en voorrijkosten (loodgieter.nl). Dit kan echter variëren afhankelijk van het type lekkage en type leidingwerk (centraalbeheer.nl). Dus u kunt het beter zelf repareren.

Lekkage langs de pakking van de kraan

Een lekkende pakking in de kraan is de oorzaak van water dat langs de draaiknop of de schroefstang van een kraan lekt. Bij nieuwere kranen betreft de pakking een O-ring tussen de kraankop en het kraanhuis. Bij de oudere kranen is dit een ingevette katoendraad.

Wat kunt u doen bij een ouder type kraan?
 1. Haal de knop van de kraan los.
 2. Probeer de pakkingsdrukker aan te draaien met de klok mee. Lukt dit zet dan de kraan weer in elkaar. Zo niet ga dan naar stap 3.
 3. Maak de pakkingsdrukker los.
 4. Verwijder de pakking of afdichtingsring.
 5. Plaats een nieuwe pakking.
 6. Monteer de kraan weer in elkaar.

Met de Tiger pakking assortiment rubber kunnen lekkende kranen en slangen weer in orde worden gemaakt. Het assortiment bevat 16 rubbers in verschillende maten zodat je altijd de juiste maat bij de hand hebt. Anno 2023 kost dat ongeveer 11 euro.

Het vervangen van een kraanleertje

Een kraanleertje kan soms vervangen moeten worden omdat het veel te verduren heeft. Ook kan de metalen klepzitting onder de kalk zitten (even een paar uur in de azijn zetten en de kalk is weg).

Het kraanleertje vervangen gaat in 4 stappen:
 1. Verwijder de dop van de greep;
 2. haal de knop van de as;
 3. draai het bovendeel los en licht dit uit het kraanhuis;
 4. verwijder de schroef die het leertje vasthoudt en vervang het leertje.

Eengreepskranen repareren

Met een eengreepskraan regel je zowel de hoeveelheid water als de temperatuur. Deze kraan is makkelijk te repareren.

eengreepsbolkraan

De eengreepsbolkranen zijn niet meer te koop, maar mocht u die hebben dan kunt u als volgt te werk gaan:
 1. Greep losmaken door borgschroef aan onderzijde los te draaien.
 2. Verwijder de bolventiel en de uitloop.
 3. Vervang de klepzittingen, de veren en de O-ringen.

eengreepskraan met gesloten cartouche

 1. Verwijder de greep.
 2. Verwijder de draaibare uitloop als deze aanwezig is.
 3. Verwijder de borgpen van de cartouche en vervang de cartouche.

een kraan met keramische schijven repareren

Deze kranen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Maar de kraan zit ingewikkelder in elkaar.
 1. Verwijder de sierkap en de greep.
 2. Verwijder de cartouche en vervang de onderliggende ringen of de cartouche zelf.

Lekkende waterleiding repareren

Dit kan slechts op één manier: de buis vervangen. Dit kunt u het beste door een vakman laten doen. Het solderen van koperen leidingen kunt u wel zelf doen met enige handigheid. Zorg wel dat er geen soldeertin in de leiding terecht komt. Dit kan door een stukje glaswol te plaatsen achter de leiding die u gaat solderen om zo brand- en roetschade te voorkomen.

Hoe herkent u een lek? Door kalkaanslag op de plek van de lekkage en de aanwezigheid van condens over een grote lengte van de buis. Condensvocht kunt u tegengaan door de buis in te pakken met isolatieschuim. Bevindt zich de lekkage bij een knelfitting dan kunt u deze steviger aandraaien. Blijft het lekken draai dan de fitting los en maak deze schoon. Ook wanneer u buizen vervangt zijn knelfittingen de beste oplossing.

Bij grote afvoerbuizen die lekken kunt u beter de vakman inschakelen. Dit is ook het geval wanneer een buis door een wand of een plafond loopt.

Kleine lekken bij afvoerkoppeling kunt u dicht smeren met tweecomponenten lijm, epoxyhars of siliconenkit.

Bevroren leidingen ontdooien

Hoe voorkomt u bevriezing?
 • Door speciale verwarmingskabel tegen de buizen aan te brengen.
 • Laat water circuleren in buizen die risico lopen.
 • Dicht tochtgaten onder dakbeschot mochten daar leidingen lopen.
 • Laat deuren openstaan zodat de temperatuur niet onder nul daalt.

Met een föhn of een heteluchtpistool kunt u buizen ontdooien.
© 2011 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Preventie waterschade, meest voorkomende boosdoenersIn Nederland krijgen we steeds vaker te maken met fikse regenbuien. Deze regenbuien kunnen waterschade in uw huis veroor…
Hoe verspil ik minder water?Tegenwoordig begint de prijs van water al serieus de lucht in te gaan. En we vinden het maar normaal dat het uit onze kr…
Klussen: solderen, knelfittingen, afvoerleidingen en kraanKlussen: solderen, knelfittingen, afvoerleidingen en kraanIn dit artikel over sanitair worden de volgende klussen beschreven: solderen, knelfittingen monteren, afvoerleidingen ma…
Gebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingGebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingEen hart heeft vier kleppen. Die waken ervoor dat het bloed in de juiste richting vloeit. Aan de hartkleppen kunnen twee…

Flexxfloors - de revolutie in vloerenFlexxfloors - de revolutie in vloerenFlexxfloors is een zelfklevende vloer, die gemaakt is van een hoogwaardige kwaliteit kunststof. De vloer is stil, slijtv…
Zelf elektra aanleggen in huisElektra aanleggen in huis kun je zelf doen. Houd je daarbij wel aan enkele regels die gelden om het zo veilig mogelijk a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TonyZhu, Pixabay
 • Home Improvement - Hamilton
Jehoeda (504 artikelen)
Laatste update: 11-04-2023
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.