Hoe kan ik het beste veilig klussen?

Hoe kan ik het beste veilig klussen? Veilig klussen is van groot belang. Maar hoe? Van algemeen belang is een goede voorbereiding, goed gereedschap, ideale klus-omstandigheden, opgeruimde werkruimte, etc. Elke klus kent zo zijn specifieke kenmerken. Dit geldt bijvoorbeeld voor electra, water en gas.

Algemene veiligheid

  • Voorbereiding: Een goede planning is van belang. Kijk wat je wilt afkrijgen en hoeveel tijd je ervoor nodig zult hebben. Wanneer het niet lukt om binnen een bepaalde tijd iets af te krijgen, haast dan niet. Juist dan gebeuren er vaak ongelukken.
  • Goede gereedschap: Maak van tevoren een inventarisatie. Kijk of het gereedschap goed bruikbaar is. Loop in gedachten ook na welk gereedschap je nodig hebt.
  • Perfecte klus-omstandigheden: Omdat veel kluswerk concentratie vereist is het belangrijk voorzorgsmaatregelen te nemen. Kinderen uit de buurt houden. Geen radio, televisie of telefoon. Licht van tevoren buren in bij ernstig lawaai.
  • Werkruimte: Zorg dat alles goed is opgeruimd. Gebruik voldoende licht. Zorg voor ventilatie bij klussen als verven.
  • Bescherming: Voor ogen is er een veiligheidsbril. Voor oren een hoofdtelefoon of oordoppen. Voor neus en mond bestaan stofmaskers. En voor ledematen bestaan handschoenen, kniestukken, stevige schoenen, etc.

Electra

voorbereidingstroominstallatiedraadmeterkastmateriaalsnoeren en stekkers
Veel kan je zelf doen, zoals stopcontacten verplaatsen. Maar bij sommige klussen, zoals bedrading huisinstallatie, is goedkeuring nodig van een erkend installateurVuistregel is om de betreffende groepschakelaar en stop uit te draaien nadat de voorbereiding klaar is.Installatiedraad bestaat uit een massieve koperkern met daaromheen isolatiemateriaal. De kleur bepaalt de functie. Fasedraad (bruin); nuldraad (blauw); schakeldraad (zwart); aardedraad (groen en geel)Bij vervangen stop nooit het bestaande voetje uit de meter draaien. Als de stop is doorgeslagen, los dan eerst de oorzaak hiervan op voordat je de stop vervangt.Een goede spanningsmeter en geïsoleerd gereedschap zijn belangrijk. Zorg dat de bedrading niet slordig is aangelegd.Versleten of geknakte snoeren en stekkers vervangen. Gebruik altijd snoer dat méér stroom aankan dan de apparaten of lampen gebruiken.

Water

Bepalingen over waterRioleringvoorzorgsmaatregelenlijmen en solderen
Het water leidingbedrijf is verantwoordelijk voor de waterleiding tot het punt waar het water de hoofdkraan verlaat. Vanaf dit punt mag je de waterleiding zelf repareren of uitbreiden.De meeste gemeenten hebben de voorschriften over de aansluiting van binnenriolering op de buitenriolering opgenomen in de eigen bouwverordening.Voor het begin eerst de hoofdkraan afsluiten. In de winter kun je buitenkranen het beste afsluiten.Waterleidingbuizen kan je met elkaar verbinden door ze te solderen, maar beter zijn knelfittingen. Pvc-buizen voor de afvoer worden meestal aan elkaar gelijmd.

Gas

spelregelsapparaten aansluitengaslek
Het gasbedrijf eist dat elke huisinstallatie aan de geldende voorschriften voldoet. De professionele installateur is verantwoordelijk.Losse apparaten kan je makkelijk zelf aansluiten, zoals een gasfornuis. Open gastoestellen, zoals geisers en gaskookplaten, vereisen goede ventilatieBij gaslek geen vonken produceren. Vonken ontstaan al door het licht aan of uit te doen. Zet ramen en deuren tegenover elkaar open en zoek gaslekken op met zeepsop. Of bel een gasbedrijf.

Lees verder

© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Klussen in huis: doe het zelf & veilig klussenKlussen in huis: doe het zelf & veilig klussenVeilig klussen in en om het huis is noodzakelijk. Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken bij de doe het zelf klussen…
Doe het zelf garageEen auto is vaak een grote kostenpost. Naast brandstof, verzekering en belasting betaalt u waarschijnlijk ook voor het o…
Klussen! Bereid je eerst goed voorAls je op tv een klus geklaard ziet worden, denken de meeste mensen: dat kan ik ook. En de meeste klussen zijn ook wel g…
Ladders en steigers  tips om veilig te klussenLadders en steigers tips om veilig te klussenLadders en steigers veilig gebruiken spreekt voor de meeste mensen vanzelf. Er gebeuren immers veel ongelukken mee. Voor…

Schilderen - Termen bij schilderen en verfSchilderen - Termen bij schilderen en verfVerduidelijking van de (vak)termen bij het schilderen in en om de woning. Als er bij het schilderen - van zowel het inte…
Hoe moet je wanden en vloeren tegelen?Hoe moet je wanden en vloeren tegelen?Iedereen droomt ervan. Een huis met zo'n prachtig betegelde badkamer of keuken. Je kan het een tegelzetter laten doen. M…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Hoe kan ik het beste veilig klussen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!