WC en afvoer verstopt? Zo los je het op

WC en afvoer verstopt? Zo los je het op Veel verstoppingen bij het sanitair zijn te voorkomen. Voorkom gewoonweg dat bepaalde dingen niet in het afvoer terechtkomen. Om afvoeren te kunnen ontstoppen is het van belang te weten waar de hoofdkraan en stopkranen zitten om de watertoevoer af te sluiten. De meeste verstoppingen komen voor in de keuken, de badkamer, wc, de wasmachine, de aansluiting op het hoofdriool en de aansluiting op de septic tank.

Waar zitten de kranen?

hoofdkraan

Deze bevindt zich vlak bij de watermeter in de meterkast of kruipruimte. Draai deze kraan dicht als een waterleiding gesprongen is.

stopkranen

Deze bevinden zich vlak vóór een tappunt. Hiermee kan de watertoevoer afgesloten worden bij een kleine reparatie.

aftapkranen

Deze worden in combinatie met de stopkraan vóór een buitenkraan geplaatst. Bij bevriezing draait u de stopkraan dicht, de buitenkraan open en laat u het water via de aftapkraan uit de leiding lopen.

Verstopte afvoer ontstoppen

keuken

Een verstopping van de afvoer wordt meestal veroorzaakt door voedselresten en vet. Voorkom dit door een zeef. Gooi geen vet in de afvoer. Dit gaat stollen. Doe vet in een oude melkpak en laat het afkoelen.

badkamer

Hier zijn haren en zeepresten de boosdoeners. Plaats ook hier een zeefje. Toch zullen er haren doorheen gaan zodat u uiteindelijk wel een keer moet ontstoppen.

toilet

Gooi geen grote spullen (luiers, etc.) door de wc. Ook vet kan fataal zijn. Kijk uit dat plastic houdertjes van wc-blokjes niet doorspoelen.

wasmachine

Controleer de wasmachinefilter zo af en toe en maak deze schoon.

hoofdriool

Deze wordt af en toe door de reinigingsservice schoongemaakt.

septic tank

Kijk uit met agressieve reinigingsmiddelen.

Wastafel afvoer ontstoppen

De makkelijkste manier is met een chemische afvoerontstopper. Kijk ook naar de sifon. Draai deze los en reinig hem. Wanneer chemische reiniging faalt kunt u de plopper gebruiken. Druk de plopper langzaam naar beneden en trek hem met een ruk omhoog. Wanneer de plopper niet helpt kunt u de ontstoppingsveer gebruiken (handmatig of elektrisch). De verstopping lost u op door de veer heen en weer te trekken en aan het handvat te draaien.

Bad afvoer ontstoppen

Ook hier heeft u weer drie mogelijkheden:
  1. chemisch
  2. plopper
  3. ontstoppingsveer

Toilet ontstoppen

Vaak bevindt de verstopping in de ingebouwde sifon. U kunt hiervoor de plopper of ontstoppingsveer gebruiken. De ontstoppingsveer moet wat dikker zijn dan in het geval van de wastafel en het bad. Soms zit de verstopping te diep en moet u er een expert bij halen. Maar mocht de rioolbuis een toegangsstuk hebben, kunt u ook een diep gelegen verstopping met een beetje geluk oplossen.

Staalbreker van een kraan ontkalken

Draai de staalbreker los en leg de onderdelen de hele nacht in een bak met schoonmaak azijn. Haal alle rommel weg en zet de straalbreker weer in elkaar.
© 2011 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte afvoer: ontstoppen met sodaVerstopte afvoer: ontstoppen met sodaEen verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Een loodgieter bellen om de afvoer te ontstoppen hoeft echter niet altijd…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Niets is zo vervelend als een verstopte wc. Het kan iedereen gebeuren dat een wc verstopt zit en als dat gebeurt, dan wo…
Wat moet ik doen bij een verstopte afvoer?In het geval uw afvoer verstopt is, kunt u vaak zelf eenvoudig maatregelen treffen om de verstopping zelf te verhelpen.…

Beton: beton maken en stortenBeton: beton maken en stortenHet kan voordelig zijn om zelf beton te maken voor de fundering van uw huis, schuur of garage. Er komt wel behoorlijk wa…
Voor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierVoor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierOm zo lang mogelijk van een gezond en fleurig groen gazontapijt te kunnen genieten, is regelmatig en efficiënt onderhoud…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Home Improvement - Hamilton
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 17-07-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.