Klussen: sloten en scharnieren van deuren onderhouden

Klussen: sloten en scharnieren van deuren onderhouden Deuren worden veel gebruikt. Het is dan ook vanzelfsprekend dat ze minstens één keer per jaar gecontroleerd en gesmeerd worden. U heeft daarvoor smeermiddel nodig, een paar papieren zakdoekjes of stukken keukenpapier, schroevendraaiers (kruiskop of platte kop), hamer en een dikke spijker. Zo kunt u voorkomen dat de deuren gaan piepen of slecht sluiten.

Het smeren van scharnieren

Binnendeuren hebben meestal twee of drie scharnieren, terwijl buitendeuren drie of vier scharnieren hebben. Als u gaat smeren haal dan de pen uit het scharnier. Haal slechts één pen tegelijk uit de deur. Bij eenvoudige scharnieren kunt u de pen van onderen los tikken met een hamer en een spijker. In andere gevallen moet u een platte schroevendraaier onder de knop van de scharnieren steken. Met de hamer tikt u dan voorzichtig op de schroevendraaier zodat u de pen omhoog werkt. Plaats op de plek van de pen tijdelijk even een dikke spijker. Smeer de pen in met smeerolie en plaats deze terug. Werk zo alle scharnieren af.

Het smeren van sloten

Een slot weer soepel laten draaien kost nog geen minuut. U spuit wat WD40 in het slot en op de sleutel, bedient het slot een paar keer om het smeermiddel te laten verspreiden.

Lukt bovenstaande niet dan pakt u de schroevendraaier erbij en schroeft het cilinderslot los. De kruiskopschroef (cilinderschroef) onder de nachtschoot losdraaien.

Wat is de nachtschoot? Het slotkast bestaat uit drie delen:
 • dagschoot deze bedient u met de deurkruk of sleutel (schuine lip).
 • nachtschoot deze komt naar buiten als de deur echt op slot gaat.
 • schootplaat zichtbare plaat waar de dag- en nachtschoot uit te voorschijn komen.
 • Cilinder deze bedient de dagschoot en nachtschoot door de sleutel te draaien.

U haalt vervolgens de cilinder uit het slot. Steek hiervoor eerst de sleutel in het slot en draai deze links- of rechtsom. Nu haalt u de deurkruk uit de slotkast. In geval van binnendeuren een pennetje uit één van de krukken tikken. In geval van buitendeuren het inbusboutje los draaien. Daarna de krukken uit de slotkast trekken. Nu verwijdert u de slotkast door de schroeven aan boven- en onderzijde van de slotkast los te trekken. Smeer vervolgens alle bewegende onderdelen in. Veeg overtollig smeermiddel weg. Plaats de krukken en de cilinder in de slotkast en controleer of alles soepel loopt. Klopt alles haal dan de cilinder en de krukken van de slotkast en plaats deze terug in de deur. Daarna de cilinder en de krukken in de slotkast plaatsen en draai de schroeven vast.

Dezelfde procedure geldt voor het klavierslot, maar dan zonder cilinder te verwijderen.

Het vastzetten van losse scharnieren

Controleer of de scharnieren los zitten. Dit kunt u doen door de deurknop of kruk stevig op en neer te trekken. Wanneer de scharnieren allang los zitten kunt u de schroeven niet meer aandraaien. Wat moet u dan doen?

 • Haal de losse schroef eruit.
 • Vul het gat met een kleine deuvel (houten pen) voorzien van houtlijm.
 • Zorg dat de deuvel niet meer buiten het scharnier steekt.
 • Schroef de schroef opnieuw aan.
 • Doe hetzelfde met andere los zittende schroeven.

Hoeveel kosten nieuwe sloten en scharnieren?

De kosten van sloten en scharnieren hangen af van het type deur of raam en de kwaliteit van het hang- en sluitwerk (verbouwkosten.com). De gemiddelde kosten per deur voor het afhangen van stompe deuren (inclusief monteren hang- en sluitwerk, exclusief deur, deurbeslag, loopslot en scharnieren) zijn 65 - 100 (verbouwkosten.com). Voor het afhangen van opdekdeuren (inclusief monteren hang- en sluitwerk, exclusief deur, deurbeslag, loopslot en scharnieren) zijn de gemiddelde kosten 55 - 75 (verbouwkosten.com).

Lees verder

© 2011 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet je dat je een veilig slot koopt?Hoe weet je dat je een veilig slot koopt?Je eigendommen zijn van jou. Op ongewenst bezoek die in jouw spullen snuffelt en dingen ongevraagd meeneemt zit je bepaa…
Zelf een deur afhangenEen stompe deur op opdekdeur afhangen is niet ingewikkeld. Het is een tijdrovende klus, maar als je het geduld ervoor ku…
InbraakbeveiligingInbraak, één van de naarste dingen die je kan gebeuren. Wanneer uw woning goed beveiligd is, neemt de kans op inbraak aa…
Inbraak voorkomen tijdens uw vakantieU maakt de grootste kans op een inbraak op momenten dat u niet thuis bent. Op het moment dat u op vakantie bent, hebben…

Hoe moet ik veilig asbest verwijderen?Als je veel in aanraking komt met asbesthoudende materialen moet je hier veilig mee omgaan. Asbest wordt gevormd door ze…
De milieuvriendelijke eigenschappen van zelfgemaakt compostDe milieuvriendelijke eigenschappen van zelfgemaakt compostSuccesvol tuinieren hangt hoofdzakelijk van de bodemgesteldheid van onze tuin af. Om de kwaliteit van onze bodem te kenn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • Home Improvement - Hamilton
Jehoeda (336 artikelen)
Laatste update: 13-04-2023
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.