Klussen: gebroken ruit vervangen / houtrot verwijderen

Klussen: gebroken ruit vervangen / houtrot verwijderen Ruiten kunnen breken en dat gebeurt ook regelmatig door bijvoorbeeld voetballende jongens of als er gewerkt wordt met een kantensnijder waarbij steentjes een ster in de ruit kunnen veroorzaken. Vervangen van een ruitje gaat redelijke snel met de juiste materialen. Een ander probleem van ramen is houtrot van kozijnen veroorzaakt door slecht onderhoud. Vaak gaat het verder dan alleen de plekken waar verf is afgebladerd.

Een ruit vervangen

materialen

 • Een nieuwe ruit: laat deze op maat snijden door een glasbedrijf.
 • Stopverf (butyleenkit plus glaskitten): hiermee maakt u een ruit stevig vast, water- en luchtdicht. Het heeft de mogelijkheid uit te zetten en te krimpen.
 • Glaspennen/glasveren: hiermee kunt u het ruitje op de juiste plek vastzetten.
 • Heteluchtpistool: oude, harde stopverf zacht maken.
 • Stopverfmes
 • Plamuurmes
 • Plastic schroevendraaier

houten sponningen

De juiste maat van het ruitje moet u door de binnenkant van de sponningen op te meten. De nieuwe ruit wordt 2 tot 4 millimeter kleiner voor de speling t.o.v. de spanning i.v.m. uitzetten en krimpen door temperatuur en vochtigheid.

Hoe gaat u te werk?

 1. Verwijder de resterende glasscherven.
 2. Met een heteluchtpistool maakt u het oude stopverf zacht en u steekt het weg met een plamuurmes. Gebruik géén beitel.
 3. De oude glaspennen die te voorschijn komen dient u uit de sponning te halen.
 4. U gaat vervolgens de sponning schoonmaken. Draag een veiligheidsbril tegen wegspringend glas.
 5. Stop een randje dunne stopverf of kit in de sponning. Plaats de ruit in de stopverf midden in de sponning. Druk aan de randen van de ruit.
 6. Er moet minstens 1 millimeter speling zitten tussen de ruit en de sponning.
 7. Aan elke zijde van de ruit drukt u twee glaspennetjes in de sponning. Zo blijft de ruit op z'n plaats tijdens het aanbrengen van de kit of het stopverf.
 8. Met de schroevendraaier drukt u de glaspennen vast.
 9. Kneed de stopverf tot rolletjes. Druk het langs de hele omtrek van de ruit.
 10. Maak dikkere rollen stopverf en plaats die op de randen van de ruit. Maak het glad met een natte vinger.
 11. Laat het 10 dagen drogen en ga dan pas schilderen.

metalen sponning

Dit gaat ongeveer hetzelfde als bij een houten sponning. Alleen gebruikt u geen glaspennen maar verende klemmetjes.

Het komt ook voor dat het ruitje op zijn plaats wordt gehouden m.b.v. pakking in de vorm van een rubber- of kunststofrand (de pees). De pees heeft de rol van stopverf die u later weer kunt gebruiken.

Er zijn ook metalen sponningen die kunnen worden gedemonteerd: de sponning uit elkaar schroeven, glas verwijderen en weer in elkaar zetten.

Houtrot in kozijnen verwijderen

Stel eerst de omvang van de schade vast met een priem. Zacht hout betekent houtrot. Voor grote plekken dient u een vakman in te schakelen. Bij een paar centimeter kunt u zelf aan de slag.

Hoe gaat u te werk?

 1. Met een beitel steekt u het houtrot weg,
 2. De holte vult u op met houtrotvuller.
 3. Het vulmiddel gladstrijken en laten uitharden.

Lees verder

© 2011 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houten kozijnen herstellen en reparerenHouten kozijnen herstellen en reparerenHet vervangen van aangetaste houten kozijnen kan een dure en intensieve klus zijn. Gelukkig hoeven houten kozijnen met h…
Houtworm en houtrot oplossenHoutworm en houtrot zijn vaak een pest. Houtworm is in bijna elk huis te vinden, maar is gelukkig makkelijk te behandele…
Autoruitschade laten herstellenOnze wegen liggen vol met steentjes en andere kleine troepjes die door de banden van onze voorgangers op onze ruiten ter…
Carglass, voor al uw ruitschadesCarglass, voor al uw ruitschadesEen klein sterretje in de ruit lijkt niet erg, maar kan vervelende gevolgen hebben als het onderweg een grote scheur wor…

Hoe moet ik een radiator ontluchten?Het is erg belangrijk om jaarlijks uw radiatoren te ontluchten. Niets is namelijk zo vervelend als een radiator die vree…
Woning isoleren en snel geld besparenJe kunt snel geld besparen door eenvoudige isolatiematerialen aan te brengen in je woning. Te denk valt aan radiatorfoli…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Songjayjay, Pixabay
 • Home Improvement - Hamilton
Jehoeda (485 artikelen)
Laatste update: 07-08-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.