Klussen: meubels houtwerk beitsen of schilderen

Klussen: meubels houtwerk beitsen of schilderen Beits is een middel dat in het hout trekt en het hout zo een kleur geeft en beschermt. U kunt met beits nerven een extra accent geven of u kunt juist het hout maskeren. Er zijn verschillende soorten beits. Wanneer u een stoel gaat schilderen kunt u het beste alkydverf gebruiken omdat het duurzaam is. Matte verf is het beste bij tweedehands spulletjes met deuken en krassen. Hoogglans verf is geschikt voor puntgave werkstukken.

Houtwerk beitsen

Beitsen van houtwerk kan op allerlei manieren. Dit kan bijvoorbeeld met een spons of een gevouwen doek waarna later de toplaag wordt aangebracht met lak, vernis of polyurethaanlak.

Zorg dat alle kanten bij het beitsen en/of lakken afgewerkt worden. Dit voorkomt dat het houtwerk krom trekt. In geval bijvoorbeeld een kastdeur al is krom getrokken dan kan de volgende truc gebruikt worden: leg de deur met de bolle kant naar boven op de vloer en plaats er gewichten op. Laat deze liggen tot de deur weer bijgetrokken is en lak daarna de binnenkant van de deur.

Hoe gaat u te werk?

 1. Gebruik rubber handschoenen.
 2. Doe een kleine hoeveelheid beits in een verfbakje.
 3. Doop spons, doek of kwast in de beits en strijk het te veel er weer uit.
 4. Roer de beits regelmatig.
 5. Kleine stukken beitsen met lange halen in de richting van de nerf.
 6. Na het beitsen meteen met een droge, schone doek het opgebrachte beits gelijkmatig verdelen en het overschot verwijderen.

Metalen onderdelen reinigen

Vaak zitten er aan houten meubelstukken metalen onderdelen die ook een opknapbeurt nodig hebben. Denk hierbij aan knoppen, scharnieren, handvatten, e.d.

U dient eerst deze metalen onderdelen los te maken. Bij kleine metaal onderdelen is een tandenborstel het beste schoonmaakattribuut.

Hoe gaat u schoonmaken met oplosmiddel?

 1. Breng het oplosmiddel dik aan.
 2. Laat het enkele minuten inwerken.
 3. Verwijder het oplosmiddel met een schone doek.
 4. Droog het metaal af.
Herhaal desnoods stap 1 t/m 3.

Hoe gaat u schoonmaken met afbijtmiddel?

 1. Onderdelen in afbijt dompelen.
 2. Wacht tot vuil of verf begint los te raken.
 3. Verwijder resten met harde borstel of tandenborstel.
 4. Met reinigingsmiddel de resten afbijtmiddel verwijderen.
 5. Laat het opdrogen.
 6. Poets het metaal schoon met een droge doek.

Deze methoden werken alleen goed bij massief messing, bronzen of koperen voorwerpen. Zijn de metalen voorwerpen in slechte conditie dan kunt u beter nieuwe kopen.

Kaal hout schilderen

Schilderen is niet al te lastig maar vergt wel enige voorbereiding voor een professioneel resultaat.

 1. Schuren met fijn schuurpapier.
 2. Stofvrij maken hout met kleefdoekjes.
 3. Breng laag alkydgrondverf aan voor een egaler resultaat.
 4. Laat de grondverf drogen.
 5. Opnieuw schuren met fijn schuurpapier.
 6. Opnieuw stofvrij maken hout met kleefdoekjes.
 7. Eerste laag verf aanbrengen + laten drogen.
 8. Weer schuren en stofvrij maken.
 9. Breng de tweede en laatste toplaag verf aan. Kies voor sneldrogende verf.

Werk met verlichting van bovenaf en schuin gericht. Zo ziet u sneller onvolkomenheden. Bij goede verlichting kunt u snel zien of het ergens gaat druipen zodat u dit met de kwast kunt afvangen.

Lees verder

© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beits: het beitsen van houtBeits: het beitsen van houtWanneer u gaat verven is het verstandig om het hout van te voren te beitsen. Daardoor ontstaat er een beschermingslaag,…
Huis zelf buitenom schilderen of uitbestedenEén van de grote kostenposten voor eigen huis bezitters is het schilderen van het huis buitenom. Het schilderwerk binnen…
Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?Stel je hebt in de meubelwinkel een mooi, maar onbetaalbaar bedombouw met bijpassende nachtkastjes gezien. Wat doe je da…
Hoe zelf een plafond schilderen?Is je plafond aan een nieuwe verflaag toe? Dan kun je zélf je plafond schilderen of daarvoor een ervaren vakman over lat…

PU-schuim correct gebruikenPU-schuim gebruiken is op zich helemaal niet moeilijk, je kan er makkelijk gaten mee vullen, deurkaders monteren en nade…
Houten tuinhekken makenEr zijn genoeg bouwpakketen van latjeshekken te koop, maar het is mogelijk dat u de voorkeur aan een zelf bedachte uitvo…
Bronnen en referenties
Jehoeda (336 artikelen)
Laatste update: 02-08-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.