Klussen: meubels houtwerk afwerken met afbijtmiddel

Klussen: meubels houtwerk afwerken met afbijtmiddel Een houten meubelstuk of stoel opknappen is minder moeilijk dan het lijkt. Vaak is oppoetsen al voldoende en hoeft er geen lak of verf verwijderd te worden. In dit artikel aandacht voor het schoonmaken en het afwerken van meubels en ander houtwerk met oplosmiddel c.q. afbijtmiddel.

Houtwerk schoonmaken

Wanneer het houtwerk er donker en vies uitziet hoeft u niet meteen te denken aan lakken. U kunt ook beginnen met schoonmaken.

Er zijn vier stappen voor het schoonmaken:
 1. ontvetter kopen voor gelakt en gebeitst houtwerk (zorg dat u de lucht niet inademt);
 2. test de ontvetter op een kleine plek uit om te kijken of het lak niet wordt aangetast;
 3. maak de rest schoon;
 4. zijn er slijtplekken, lak of beits die dan

Hout opnieuw afwerken

Vaak moet de oude afwerking echt verwijderd worden. Vervangen in geval van barsten in het oppervlak, dofwitte plekken, waterschade, afbladeren.

afbijtmiddel

Gebruik het juiste afbijtmiddel. Om te bepalen wat erop het hout zit gebruikt u eerst aceton om te kijken of het om lak of vernis gaat. Gebeurt er niets dan moet u afbijtmiddel voor verf gebruiken.

Let bij het kopen van een afbijtmiddel op de volgende punten:
 • ventilatie (desnoods buiten gebruiken)
 • brandbaarheid
 • giftigheid
 • chemisch afval

U kunt ook milieuvriendelijke afbijtmiddel kopen. Dit is op waterbasis (onbrandbaar, nauwelijks giftig, afbreekbaar, geen giftige dampen).

Wat heeft u nodig voor het opknappen van houtwerk?

 • fijne staal wol
 • verschillende zachte kwasten
 • beschermende kleding c.q. schort
 • schone, niet rafelende doeken (t-shirts, lakens)
 • rubber handschoenen
 • veiligheidsbril
 • fijn schuurpapier
 • plamuurmes
 • verfkrabber
 • afdekfolie

stap voor stap afwerken

Hou oplosmiddel zo ver mogelijk van vuur vandaan (verwarmingsketel, etc.). Gebruik oplos- en afbijtmiddellen niet in slecht geventileerde ruimtes (zolder, kelder, etc.) en ruimtes die slecht verlicht kunnen worden.

 1. gebruik afdekfolie en een dikke laag kranten op de werkplek.
 2. Giet, met rubberen handschoenen aan, een tiende liter oplosmiddel in een glazen pot die afsluitbaar is voor momenten dat u niet werkt.
 3. Doop een stuk staalwol in het oplosmiddel.
 4. Laat het uitdruipen en breng het met een draaiende beweging aan op het houtwerk.
 5. Doop regelmatig het staalwol in het oplosmiddel. Gebruik een tandenborstel voor de lastige plekjes. Bij nauwe groeven een stuk ruw koord gebruiken.
 6. Ga plek voor plek afwerken.
 7. Verwijder de restanten.
 8. Maak met een nieuw stuk staalwol lange halen over het hout zodat het lichter wordt.
 9. Ga met een schone doek meubelolie op het houtwerk aanbrengen.

Gebruik voor verticaal of naar beneden gericht oppervlak een oplosmiddel in gelvorm om druipen te voorkomen.

Lees verder

© 2010 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een oud meubel opknappen met autolakEen oud meubel opknappen met autolakHet opknappen van oude meubels is steeds gebruikelijker. De goede kwaliteit van de oudere meubels, met massief of echt h…
Antiek: de handel in antieke meubelsAntiek: de handel in antieke meubelsEr is veel vraag naar antieke meubels. Dit is een trend van de laatste decennia, alhoewel er altijd wel veel vraag naar…
Het huis inrichten met design meubelsHet huis inrichten met design meubelsEen trendy woonkamer wie wil het niet. In grote woonboulevards worden we overspoeld met de mooiste meubels, lampen en al…
Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Veel hondeneigenaren hebben er last van. Een hond die aan de meubels knaagt, bijt of kauwt. Het is een vervelend verschi…

Hoe bereken en meet je behang, verf, tegels, vloerbedekking?Hoe bereken en meet je behang, verf, tegels, vloerbedekking?Het is altijd weer een kunst precies uit te rekenen hoeveel spullen u nodig heeft voor het behangen, verven, tegelen en…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Klussen: meubels houtwerk afwerken met afbijtmiddel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 08-07-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!