Klussen: verven met de verfspuit c.q. verfpistool

Klussen: verven met de verfspuit c.q. verfpistool Een oneffen oppervlakte is lastig te schilderen met kwast of roller. In dat geval is de verfspuit een uitkomst. Het beste is om een airless verfspuit te gebruiken (huren). Er wordt hierbij geen samengeperst lucht gebruikt om de verf te vernevelen. Er gaat zo minder verf verloren en er kan sneller gewerkt worden dan bij spuiten met luchtdruk. De verf hoeft tevens minder verdund te worden.

Vijf stappen


De ondergrond voorbereiden

Meestal gaat het om oneffen muren van kelders. Maak de ondergrond goed schoon:
 • verwijder stof
 • verwijder spinrag
 • veeg met een staalborstel ander nog half los zittend vuil weg
 • borstel schimmelplekken weg
 • behandel de schimmelplek met half verdund bleekwater
 • keert de schimmel steeds terug maak dan de fundering waterdicht

Afschermen van de overige gebieden

Omdat bij het verfspuiten een nevel van hele kleine verfdruppeltjes ontstaat is het zaak de plekken die u niet wilt spuiten met folie af te plakken. Scherm ook de ruimte waar u werkt af van de rest van de woning. Wees voorzichtig met gas apparaten in folie te verpakken. Er kan gemakkelijk brand ontstaan. Uiteraard dient u ook uzelf te beschermen met lange mouwen en broekspijpen, handschoenen en een veiligheidsbril. Gebruik een bivakmuts om uw haar te beschermen.

Spuitapparaat klaarmaken

Omdat u het spuitapparaat huurt is uitleg altijd noodzakelijk. Leg aan de verhuurder heel goed uit waarvoor u het apparaat wilt gebruiken.

Pas op dat de airless spuitapparatuur verf onder zeer hoge druk spuit. U kunt er gemakkelijk mee door uw huid spuiten. Ga dus nooit met het apparaat spelen.

Wat moet u weten?
 • het in- en uitschakelen van het apparaat
 • kijk hoe de spuitdruk regelt
 • kijk hoe de verf in het apparaat wordt gedaan
 • let op het verstellen van de spuitmond
 • weet ook hoe u een verstopte spuitmond moet verhelpen
 • weet hoe u het apparaat na gebruik moet schoonmaken

Spuitwerk uitvoeren

Een kelder is een mooie ruimte om te oefenen hoe u egaal moet leren spuiten. Hoewel er verschillende uitvoeringen van het apparaat bestaan is de werking nagenoeg hetzelfde. Het werkt ongeveer zoals een tuinslang. U bedient de trekker en de verf wordt eruit gespoten. De spuitdruk, grootte van de spuitmond en de dikte van de verf bepalen de hoeveelheid verf die gespoten wordt. Meestal moet de verf van tevoren verdund worden. U dient latexverf te gebruiken. Let op dat de spuitmond snel verstopt kan raken en u dus weet hoe u deze weer moet ontstoppen.

De afstand die u dient te hanteren is 40-50 centimeter. Beweeg langzaam met de spuit heen en weer. Spuit steeds stukken van 1 vierkante meter. Zorg dat u eerder gespoten stukken niet opnieuw spuit. De spuitpistool moet loodrecht op de wand gericht staan. Beter de eerste keer iets te licht opbrengen en daarna er nog een keer overheen, dan meteen te dik opbrengen. In dat laatste geval gaat de verf druipen of ongelijkmatig drogen.

Schoonmaken en opruimen

Schoonmaken is een hele klus. Voor elk apparaat is dat weer anders. Maar het moet in ieder geval met water doorspoeld worden zodat alle verf eruit is. Verwijder de spuitmond zodat het doorspoelen sneller gaat. Het duurt enkele minuten. Daarna moet de buitenkant, de spuitpistool, slang en het reservoir gereinigd worden. Eventueel nog met terpentine doorspoelen om roesten te voorkomen als u het apparaat wat langer in uw bezit houdt.

Lees verder

© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasen: eieren vervenPasen: eieren vervenEen leuke bezigheid als het Pasen is, is het verven van eieren. Dit kun je samen met de kinderen doen en het is ontspann…
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Radiator verven: tips en trucsEen radiator verven kan een lastige klus zijn. Voor je er erg in hebt, heb je verf op de muur of de vloer zitten. Zo lan…
Gereedschap en veilig gebruikGereedschap en veilig gebruikGereedschap is een voorwerp of is de verzamelnaam van een aantal voorwerpen die als hulpmiddelen kunnen worden gebruikt…

Klussen: meubels houtwerk afwerken met afbijtmiddelKlussen: meubels houtwerk afwerken met afbijtmiddelEen houten meubelstuk of stoel opknappen is minder moeilijk dan het lijkt. Vaak is oppoetsen al voldoende en hoeft er ge…
Onderhoud en reparatie van buitenmurenOnderhoud en reparatie van buitenmurenWij besteden maar te graag veel aandacht aan de binnenkant van ons huis, maar vergeten daarbij de buitenmuren. Een slech…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kaboompics, Pixabay
 • Home Improvement - Hamilton
Jehoeda (339 artikelen)
Laatste update: 10-07-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.