Roman, 20-04-2016 10:19 #20
Dank voor de duidelijke omschrijving.
Heb een keukenblad gemaakt van 4.20 lang, 63.5 breed en 5 cm dik. Gebruik gemaakt van wit gelamineerde spaanplaten. Opbouw van de bekisting zoals uitgelegd in filmpjes als je zoekt op bouw betonmal. Voor het beton heb ik gebruik gemaakt van betonmortel 100 grijs 20kg is betonmortel met een sterkte kracht van C30/37 van de bouwmarkt prijs ong 5 euro per zak. Had 12 zakken en 1 kilo kleurstof. Wapeningsnet gebruikt 10 bij 10 cm diameter rond 5mm deze heb ik met ijzerdraadjes opgehangen aan de bekistingsrand. Over de randen heb ik latjes aangebracht om ook in het midden de ijzerdraadjes op te hangen.
Beton gemengd met een een mortelmixer gehuurd. Mortelkuip gebruikt steeds 2 zakken per keer aangemaakt. De 1 kilo kleurstof ook gewoon bij de bouwmarkt te krijgen, vooraf eerste verdeeld over 6 eenheden voor gelijkmatige verdeling om een kleur te krijgen. Met de hand in de bekisting geschept.
Klopboor gebruikt om de bellen uit de beton te krijgen. Deze gewoon tegen de bekisting houden. let op dat de klopboor ook alleen een klopstand heeft. indien de boor ook draait dan betonboor gebruiken, houtenklos er tussen en in de houtenklos boren/kloppen. Eigen ervaring. Blauw piepschuim gebruikt voor de sparingen Voor de kraansparing heb ik een pvc afvoerpijpje gebruikt. Ruim 2 weken laten drogen.
Gisteren op mijn ikea keuken gelegd, gewicht van het blad rond de 300kg, keuken staat nog.
Moet nog nabehandelen, beton is zeer glad nu al, schuren ga ik niet doen kans dat grind/kiezels naar boven komen. Ga met bijenwas een aantal keer goed inpoetsen, moet nog kijken of ik portlandcement wil toepassen.
Bas, 13-08-2015 07:26 #19
Dank voor de duidelijke omschrijving.
Maar alsnog een vraag: Als ik waterdichtvloeistof (Amirol) toevoeg aan de betonmortel, moet ik dan nog steeds het werkblad afwerken met een polymeercoating? Of is dit dan niet meer nodig?
Katja, 18-03-2015 20:44 #18
Ik zou graag zelf betonnen keukenbladen willen maken.
Ik vraag me alleen af of het gewicht bij een kookeiland van 2 meter bij 1,20 meter niet te zwaar wordt om het uit de mal te verwijderen en te kunnen plaatsen.
Iemand hier ervaring mee?
A. de Groot, 19-10-2014 12:15 #17
Beste betonexpert! Zou graag van u willen weten of een bestaand aanrechtblad, van ong 10 mnd oud opnieuw geschuurd kan worden, omdat op een werkplek waar ik veel werk, het blad niet glad is, waardoor er allemaal vuil in gaat zitten? Heb zelf al weer, een keer opnieuw ingesmeerd met die coating die er speciaal voor is, maar weinig resultaat!
Bert Maathuis, 31-12-2013 11:20 #16
Voor de minder met de materie bekende doehetzelvers was het waarschijnlijk duidelijker geweest om ook wat afbeeldingen van de het maken van de kist/mal bij te voegen.
Wim, 08-09-2013 23:53 #15
Altijd handig zo'n eenvoudige handleiding om zelf je aanrechtblad te maken! Ik heb het van de zomer geprobeerd en het resultaat is super. Ik vond het oppervlak zo glad dat ik het niet meer heb nabehandeld, dus zo uit de mal op de kasjes. Ik heb het beton geïmpregneerd met een middel van Seal-gard en tot nu tot nu toe beschermd dat goed. Dit impregneer verandert niet het uiterlijk van het beton.
Voor een paar tientjes heb je een uniek werkblad, bedankt voor jullie beschrijving!
Martin, 05-08-2013 20:01 #14
Dank voor je mooie omschrijving. Ik denk dat ik het maar eens ga proberen… Als ik een blad van laten we zeggen 6 cm dik en 300cm X 63 cm wil maken. Moet ik dan wapening gebruiken? Je spreekt van dunne delen, maar wat bedoel je daar precies mee?
Erik, 24-12-2012 12:29 #13
Hoi,
Allereerst, leuke pagina en een mooi idee om je aanrecht van beton te maken, maar toch…
nu ben ik geen kenner van aanrechten maar wel een beetje van beton… Voor zover ik weet is het storten van beton, lokaal en met beperkte diktes, moeilijk geschikt als bijvoorbeeld aanrechtblad. De kans op luchtbellen is te groot. Luchtbellen aan de oppervlakte zijn lelijk, luchtbellen inwendig geven kans op scheurvorming door o.a. temperatuurverschillen en de bijbehorende uitzetting van lucht. Het gebruik trilnaden e.d. werkt alleen voor grotere diktes waarbij het niet van belang is dat er bovenin wat belletjes blijven zitten. Het "op de kop storten" is deels een manier om problemen hiermee te voorkomen echter wordt de mal dan heeeeel belangrijk, de lossende werking en de menging onderin (want dat wordt het oppervlak). Betonproducten die er goed en strak uit moeten zien (dus stoepranden e.d. niet meegenomen) zijn zo goed als niet lokaal te storten maar dit moet gebeuren onder geconditioneerde omstandigheden. Daarnaast wordt er nergens aandacht geschonken aan het drogen van het beton, ook nog zo'n belangrijke factor voor de levensduur en de kwaliteit… Dus voor diegenen die het zelf willen proberen, prima, maar ik vraag me af of het al de moeite waard is. Als je erg graag een betonnen aanrechtblad wil, laat er dan een opmeten en maken, is wel een prijzig geintje, maar kwaliteit kost nu eenmaal wel wat… mvg, Erik
Lynn, 18-12-2012 09:47 #12
Dag Pieter,
ik zag je vraag. Ik heb volgens Guido's recept een prachtig aanrechtblad vervaardigd.
Het is niet van elk 4 delen, maar wat jij kiest voor het door jouw gewenste uiterlijk. Ikzelf heb gekozen voor zilverzand.
Daarbij heb ik een maatbeker gebruikt, die ik viermaal vulde met zilverzand en éénmaal met Portland cement. Daarna nog alle andere toevoegingen uiteraard.
Ik had grote moeite met het vinden van plastificeer. Uiteindelijk ben ik zeer vriendelijk geholpen bij de plaatselijke betoncentrale, waar ze enorme silo's hebben met plastificeer. Het vullen van een halfliter-flesje was daar geen enkel probleem.
Succes.
Groet Lynn
Pieter, 14-12-2012 11:29 #11
Ik heb een vraag over de uitleg om zelf te mengen.
Wil je zelf gaan mengen dan volgt hier een goed recept.
4 Delen zand/grind.
1 Deel cement (gewone portland cement), eerst even op de keukenweegschaal
…
Het zand en het grind is dit van elk 4 delen dus 4 delen zand en 4 delen grind of heb ik het fout?
Alvast bedankt
Groeten Pieter
Kerens, 06-11-2012 16:05 #10
Kan je op deze manier ook een aanrecht van 4 meter lang maken of moet dat in stukken? Kan het ook ter plekke, dus meteen op de plaats met goede kant naar boven? Ik zou graag wat foto's ontvangen voor we besluiten of we het wel aan durven. Lijkt toch niet heel makkelijk maar wel mooi!
Lynn, 05-11-2012 13:39 #9
Guido,
bedankt voor de fantastisch nauwkeurige werkomschrijving. De eerste twee delen van ons aanrechtblad zijn gestort. Eén stuk is bovendien al geschuurd en met grout opgevuld. Het resultaat is verbluffend!
Het laatste stuk zal nog een opgave worden, gelet op geïntegreerde vensterbank, uitsparing voor spoelbak en kraangaten en een gewenste waterkering, maar ik heb er het volste vertrouwen in!
Erg fijn dat mensen de moeite nemen dit soort beschrijvingen op het internet te plaatsen. Power to the cloud… Dank daarvoor.
Vriendelijke groet,
Lynn
Reactie infoteur, 18-12-2012
Hallo Lynn,
Ik ben erg benieuwd naar je resultaten. Laat je ons wat fotos zien?
Groetjes,
Guido
Bob, 26-10-2012 11:01 #8
Hallo Guido,
Ik heb een blad gemaakt volgens joi opgaaf, maar het volgende is er gebeurt:
1. ondanks het aftrillen met een trilnaald zitten er heel veel luchtbellen in
2. de binnenkant van de meegestorte afwasbak is volledig verpoederd?
3. de korrelgrote door jou opgegeven, kan ik nergens vinden, wel 50, 100, 150, 300
graag even reactie.
hartelijke groet;
Bob
Harold, 16-09-2012 22:58 #7
Hallo,
Waar kan ik een betonnen keukenblad bekijken, graag in het echt en anders op foto's?
Harold
Reactie infoteur, 01-10-2012
Hallo Harold,
Ik heb wel een paar fotos van bladen die ik zelf gemaakt heb. Alsa je me jouw e-mail adres stuurt dan stuur ik je een paar foto's.
Groetjes,
Guido Peerboom
guido@peerboom.org
06-2155 2959
Peter, 05-09-2012 10:20 #6
Als je een aanrechtblad stort, wat wordt de bovenkant blad? Komen de stenen niet te voorschijn bij het aantrillen en schuren van het beton?
Patrick, 08-04-2012 14:05 #5
Ik wil graag grote bloempotten maken voor buiten, kan ik dan dezelfde materialen gebruiken. DIt ook ivm met vorst.
Daniël, 05-12-2011 20:33 #4
Heya, ik heb een werkblad gemaakt van beton en ben toe aan de nabewerking, dus het schuren en opvullen met grout. Nu staat er in jullie artikel geen mengverhouding voor de grout, maar zeggen jullie dat je moet proberen met het proefstuk. Kunnen jullie niet een indicatie geven van de verhouding cement/hecht-emulsie? ongeveer 1:1, 1:2? Alvast bedankt voor de reactie.
Reactie infoteur, 26-12-2011
Hallo Daniël,
Sorry voor mijn late reactie. De verhouding hechtemulsie is verschillend per merk en soort maar er staat altijd een mengverhouding op de verpakking. Maak een proef met de maximale hoeveelheid en met 150% van de maximale hoeveelheid. Veel hechtemulsie is goed maar teveel zorgt voor problemen bij het schuren.
Stuur je me een foto van het resultaat?
Groetjes,
Guido
guido@peerboom.org
Gerbert, 05-04-2011 22:19 #3
Graag zou ik willen weten of het mogelijk is om beton te gieten op het reeds bestaande (houten) aanrechtblad. Ik hoop dat u hier ervaring mee heeft en nog tips en trucks voor ons heeft.
Jorrit, 18-02-2011 20:31 #2
Is superplastificeer makkelijk te krijgen? Ik kan het zo even snel nergens vinden bijvoorbeeld niet bij mijn bouwmaterialengroothandel. Weet je iemand anders waar ik het online kan bestellen?
Reactie infoteur, 22-02-2011
Superplastificeerder is idd moeilijk te verkrijgen. Het makkelijkst is om te vragen aan de chaufeur van een betonmixer. Die hebben de superplastificeerder vaak op de wagen om de beton vloeibaarder te maken. Sika is een merk dat SP levert dus vooral bij de vakhandelaar kijken.
Succes
Guido Peerboom
Frederik, 11-08-2010 01:07 #1
Beste,
Wat zij de verhoudingen van het zand/grind? Neemt men van elk de helft?
Groeten,
Frederik