Hoe werk ik met elektriciteit in mijn huis?

Hoe werk ik met elektriciteit in mijn huis? In huis hebben we tegenwoordig steeds meer elektrische producten. Een stop vervangen is niet zo lastig. Maar andere zaken vereisen meer kennis zowel van het product als van het gereedschap. In dit artikel aandacht voor elektrisch gereedschap en testapparatuur, veiligheid, basiskennis elektrische systemen, werken met bedrading, lampen en fittingen en tl-verlichting.

Elektrisch gereedschap en testapparatuur

basis gereedschap

De meest gebruikte gereedschappen voor elektriciteit zijn:
  • combinatietang
  • punttang
  • gewone korte schroevendraaier
  • gewone lange schroevendraaier
  • schroevendraaier waarmee de spanning kan worden onderzocht
  • kabelstriptang
  • kniptang
  • krimptang (voor meten, strippen, knippen en draden bijeen persen)

testgereedschap

  • spanningsmeter: is een meter dat is uitgerust met een lampje en twee uitgangen. Als het lampje gaat branden staat er spanning op. Controleer alle mogelijke combinaties.
  • volt/ohm-meter: deze test op continuïteit, spanning ja/nee en aarde. Hij meet voltages (batterijen en netspanning), stroom en weerstand. U kunt er ook laag-spanningssystemen mee aflezen.

elektriciteitsstoring

Heeft u te kampen met elektriciteitsstoring, controleer dan alle smeltveiligheden in de groepenkast. Zijn deze alle intact, waarschuw dan de storingsdienst van het elektriciteitsbedrijf.


Veiligheid bij elektriciteit

regels

De overheid heeft regels voorgeschreven voor het veilig installeren van elektrische installaties. Informeer voordat u de bedrading gaat aanleggen of aanpassen altijd eerst naar de meest recente eisen bij uw energiemaatschappij. Voor eenvoudige reparaties geldt dit niet. Voor andere klussen is wel toestemming nodig. Installeer alleen apparaten en onderdelen met het KEMA-keur.

voorkomen van problemen en noodgevallen

Hier volgen een aantal tips om problemen te voorkomen:
  • Waarschuw derden als u de stroom uitschakelt.
  • Werk zoveel mogelijk met één hand op uw rug als u bijvoorbeeld de stop eruit wilt halen.
  • Trek altijd stevige schoenen aan met niet-geleidende rubberzolen voordat u de spanning er afhaalt.
  • Sta nooit op een natte vloer als u met elektriciteit werkt.
  • Vervang een stop met hetzelfde ampèrage, en vervang alleen als u de oorzaak van het doorslaan weet.
  • Controleer snoeren op slijtage om brand te voorkomen.
  • Spanning test u met een spanningsmeter. Gaat het lampje niet branden dan is de spanning van de schakelaar af.
  • Raak geen metalen pijpen aan als u met elektriciteit werkt.
  • Werk met volledig droge handen.
  • Haal de stekker uit het stopcontact of haal de spanning van het net als een stuk elektrisch gereedschap vonkt.
  • Raak geen elektrisch apparaat aan als het onder water ligt.
  • Raak iemand die onder spanning staat niet aan. Schakel de spanning uit.


Elektrische systemen

groepen

U kunt de juiste groep uitschakelen door bijvoorbeeld even de stofzuiger aan te zetten. Deze stopt zodra u de juiste stop eruit haalt. U kunt ook een kaart maken van uw elektrisch installatie. U geeft dan aan welke onderdelen van het huis bij welke groep horen. Deze kaart kunt u in de meterkast hangen.

stoppen

Bij overbelasting of kortsluiting slaan de stoppen door. De enige manier om te ontdekken of een stop nog kan worden gebruikt is door hem te testen. Is dit niet mogelijk vervang dan de stop. Bij overbelasting dient u alle apparaten te controleren op kapotte snoeren en stekkers.


Werken met bedrading

voldoende draad

Zorg bij het aanleggen van bedrading dat u voldoende draad hebt. Tel voor elke verbinding 30 cm er bij op. En gun uzelf 20% meer speelruimte voor fouten. Is bijvoorbeeld de afstand 6 meter, dan telt u 60 cm bij voor de verbinding aan weerszijden, plus 1,5 meter speelruimte voor fouten. U heeft dus ongeveer 8 meter draad nodig.

juiste verbinding

Draai beide uiteinden aan elkaar met lasdop of lasklem:
  • nuldraad bij de nuldraad - blauw bij blauw
  • fasedraad bij de fasedraad - bruin bij bruin
  • aarde-draad bij de aarde-draad -geel/groen bij geel/groen


Lampen en fittingen

Onbereikbare gloeilamp losdraaien

Wanneer u een gloeilamp niet makkelijk kunt bereiken, kunt u -in plaats van een trap of een stoel gebruiken- een clip van een tafel-schemerlamp op een bezemsteel plaatsen. Om beter grip op het peertje te krijgen, wikkelt u om de clip wat tape.

kapotte gloeilamp losdraaien

Een kapotte gloeilamp losdraaien kunt u met een punttang of een halve rauwe aardappel die u op de scherpe, gebroken lamp drukt.

armaturen vervangen

In vijf stappen kunt een armatuur vervangen:
  1. Haal de spanning van de groep af waar de lamp aan zit. Om het armatuur te verwijderen schroeft u de schroeven los en terwijl u voorzichtig wrikt, trekt u het los. Maak de draden los.
  2. Bevestig de metalen beugel in het gat. Is dat gebeurd, schroef dan de aardedraad (groen-geel) aan de beugel door middel van de aanwezige schroef.
  3. Verbind de draden van het armatuur met het installatiedraad in het plafond. Gebruik bijvoorbeeld een kroonsteentje. Verzeker u ervan dat u de draden aan elkaar verbindt die bij elkaar horen.
  4. Draai de nieuwe bevestigingsschroef in de beugel. Manoeuvreer het armatuur over de schroef zodat het op z'n plaats valt. Draai vervolgens de schroef aan.
  5. Draai de lampen met het goede wattage in het armatuur en druk de kap over de clips die de kap stevig vasthouden.


TL-verlichting

ProbleemOorzaakOplossing
Licht knippert aan en uit. Lamp is bijna op.Vervang de tl-buis en de starter of controleer losse draden.
TL-buis start moeilijk. Kapotte of oude starter.Vervang of reset de starter.
Licht knippert. Een nieuw TL-buis of lage temperatuur.Laat de buis een paar uur branden om te stabiliseren.
Verkleuring uiteinden. Gloeidraden worden te heet.Vervang de starter.
Zwarte uiteinden. Buis is bijna op.Nieuwe TL-buis plaatsen.
Luid gezoem. Onderdelen trillen.Maak alle schroeven vast.
© 2008 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energiebesparingstips: verlichtingEnergiebesparingstips: verlichtingDe energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. Verlichting is een grote kostenpost, een mog…
Storing elektriciteitStoring elektriciteitEen elektricien verhelpt storingen aan elektra, legt nieuwe bedradingen aan, verzorgt installaties van bijvoorbeeld verw…
Tuinverlichting aanleggenTuinverlichting aanleggen wordt meestal gedaan voor sfeerdoeleinden. Tuinverlichting aanleggen kan echter ook functionee…

Maak zelf wormencompostAls u geen tuin hebt maar wel een balkon of een daktuin, begin dan een wormenkwekerij in plaats van een composthoop. Het…
Maak uw eigen compostZelf compost maken kost u niets, in tegendeel! Het verbetert de gezondheidstoestand van uw tuin, u hoeft geen dure mests…
Bronnen en referenties
Jehoeda (337 artikelen)
Laatste update: 30-06-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.