Klussen: het opknappen van wanden en plafonds in huis

Klussen: het opknappen van wanden en plafonds in huis Om wanden c.q. binnenmuren en plafonds in huizen goed te opknappen zodat de beschadiging niet meer opvalt dient u op de juiste wijze te werk gaan. Startpunt is altijd na te gaan waaruit het materiaal bestaat: beton, gipsplaat, baksteen, etc. In dit artikel worden de volgende zaken behandeld: het egaliseren van wanden, het herstellen van behang, het vastzetten van plinten, het herstellen van de verflaag, het vervangen van wandtegels, het verwijderen van schimmel en repareren van plafonds. De prijs voor het opknappen van wanden en plafonds hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van de ruimte, de staat van de wanden en plafonds en het soort afwerking dat je wilt. De kosten voor stucwerk variëren van gemiddeld 5 per m² tot 25 per m² (homedeal.nl). Voor het kaal maken van vloeren, wanden of plafonds betaal je gemiddeld 7,- tot 15,- per m².

Artikel indeling - interne links


Het egaliseren van wanden

kieren dichten met acrylaatkit

Om kieren tussen muren goed te dichten dient u acrylaatkit te gebruiken. Dit is schilderbaar. Voordat u gaat kitten dient u de kier goed stof- en vetvrij te maken. Het kitten gaat het best met een spuitkoker. Na het kitten maakt u het werk glad met een plamuurmes dat u gereld nat dient te maken met water met een druppeltje afwasmiddel.

loszittende spijkers wegwerken bij gipsplaten

Wanneer gipsplaatspijkers losraken kunt u het beste een paar centimeter onder of boven de losse spijkers een gipskartonschroef aanbrengen. Sla dan de spijker diep in en maak het gat dicht met reparatiepasta. Doe datzelfde bij de schroef die u heeft aangebracht.

plug uit de wand halen

Dit kan op twee manieren:
 • door een schroef er een klein stukje in te draaien en dan voorzichtig te trekken
 • bij een parapluplug boort u de plug door de wand heen; niet verder boren dan de flens van de plug.

gat in pleisterwerk dichten

Maak een stuk prop van krantenpapier en druk die in het gat. Vul het vervolgens aan met reparatiemiddel. Zo hoeft het gat dus niet helemaal met reparatiepasta te worden gedicht. Bij een hollewand en een groter gat dient u eerst een op maat gemaakt blokje hout aan te brengen.

beste opvulmiddel voor gipsplaat of pleisterwerk

Het beste kunt u een muurvulmiddel met cellulose gebruiken. Dit is sterk en krimpt minder. Een andere optie is nadenpasta. Andere vulmiddelen op basis van gips, kalk of cement hebben veel vocht nodig om uit te harden. Het oppervlak moet dan beschermd worden tegen zon en verwarming.

hoekreparatie

Voor een hoekreparatie heeft u een stalen plaat en een plamuurmes nodig. De spaan dient u tegen de wand te houden bij de ene kant van de hoek. De rand van de spaan ligt dan precies op de buitenhoek. Met het plamuurmesje vult u het gat op en maakt het glad. De spaan verwijdert u weer door langzaam op de wand opzij te schuiven. Pas als het van de reparatiepasta is losgekomen haalt u de spaan van de muur.

gipsplaat herstellen

Er zijn twee soorten herstelwerkzaamheden:
 • voeg opnieuw wapenen: verwijder het oude loszittende wapeningsband. Breng vervolgens voegengips aan en druk het het nieuwe wapeningsband met een plamuurmes aan. Daaroverheen brengt u nog meer voegengips.
 • een gat vullen: snijdt het beschadigde stuk rechthoekig uit. Breng twee latjes achter het gat vast. Snijdt een stukje gipsplaat dat precies in het gat past en zet het op de laatjes vast. Maak de kiertjes dicht met voegengips en schuur het af. Daarna behangen of schilderen.

pleisterwerk herstellen

Bij diepe gaten kunt u de reparatie wapenen door wat verzinkte schroeven in de ondergrond vast te zetten. Een stuk losgekomen pleisterwerk kunt u gewoon weer vastzetten op een holle wand. Om de 10 centimeter boort u een gat en spuit er constructiekit doorheen. Houdt vervolgens een voldoende grote houten plaat tegen het losgekomen pleisterwerk en zet hem met een steunconstructie vast tot de kit droog is.

Het herstellen van behang

Loszittend behang opnieuw vastzetten

U kunt het loszittend behang het beste met een plamuurmes verder los maken. Zorg dat u het mes dicht tegen de wand vasthoudt zodat u niet door het behang steekt. Smeer nu dik behangplaksel aan zowel de wand als het behangpapier. Druk het papier tegen de wand het verwijder het overtollig plaksel. De naden kunt u met een behangroller aandrukken.

blazen in het behang verwijderen

Maak een inkeping (verticaal met het patroon van het behang mee) in de blaas van het behang met een hobbymesje. Daarna met een plamuurmesje los maken aan beide zijden van de inkeping. Breng behangplaksel aan. Daarna het behang aandrukken vanaf de zijkanten naar de inkeping zodat er geen lucht onder blijft. Verwijder het overtollig plaksel. Rol het behang aan met een behangroller.

vervangen van een stotend baan behang

Een hele baan behang kan alleen maar verwijderd worden als het stotend is aangebracht. Bovendien moet de baan behang uiteraard wel hetzelfde zijn als de rest. Dus zorg altijd dat u voldoende heeft bewaard. Zorg er ook voor dat het kleurverschil niet te groot is, anders dient u de hele wand opnieuw te behangen.
Het verwijderen is afhankelijk van het soort. Wanneer het behang water opneemt kunt u de baan verwijderen door het met water te bevochtigen. Doe dit verschillende malen tot het behangpapier doorweekt is. Een groot deel kunt u dan wegtrekken. De achtergebleven stukjes kunt u weghalen met een breed plamuurmes. Laat het drogen en plak vervolgens de nieuwe baan erop.
Bij vinylbehang dat geen water doorlaat kunt u met een behangkrabber werken. Het opengekrabte vinyl kunt u vervolgens met water bewerken zodat de rest kan worden verwijderd.

behang met vinyl toplaag, schuimlaag en aluminium toplaag schoonmaken met water

Behang met vinyl toplaag, schuimlaag en aluminium toplaag kunt u schoonmaken met een gedeeltelijk natte spons of doek. Vlekken kunnen worden verwijderd met terpentine. Zijn er geen vlekken dan alleen wat zeepsop gebruiken en daarna afvegen met schoon water.

Het vervangen van plinten (lijsten)

Het verwijderen van een (lambrizering) lijst

Druk een stevig plamuurmes tussen de lijst en de ondergrond en schuif er een dun stukje triplex achter. Gebruik dan een koevoet tussen het triplex en het plamuurmes om de lijst voorzichtig naar voren te drukken. Ga zo de hele lijst horizontaal afwerken.

voorkom dat de plint breekt

Een vastgespijkerde plint kan opnieuw gebruikt worden wanneer u de spijkers na het afhalen van de plint naar de achterzijde doortrekt. Dit doet u met behulp van een nijptang. Breng daarna de plint opnieuw aan met spijkers.

hoekverbindingen bij plinten

 • Breng eerst latten rond de buitenhoeken aan, waarbij u een verbinding in 45° verstek zaagt.
 • In een binnenhoek plaatst u het ene stuk vlak tegen een wand en het andere stuk contramalt u.
 • Zet een plint vlak tegen een kozijn of deklijst rond een kozijn.
 • Bij verlengen dient u beide delen onder een hoek van 45° te verbinden met verbindende nagels.

aanbrengen van kroon- of kooflijst

Voor het aanbrengen van een kroon- of kooflijst is het handig eerst een afmeting te maken met een mal. Hiermee kunnen de bevestigingsplaatsen worden afgetekend. De maat van de lijst kunt u meten met een schrijfhaak. U maakt dan vervolgens een passende mal die u op de wand en het plafond kunt aftekenen.

Het herstellen van de verflaag

Soms is het niet nodig om de hele wand te schilderen maar kan een klein stukje worden geverfd. Om te voorkomen dat er sprake is van kleurverschil kunt u met een verfwaaier de juist kleur uitzoeken en die laten mengen door de verfspecialist. Er zal dan een sterk gelijkende verf ontstaan. Het is nooit mogelijk om voor 100% het kleurverschil weg te werken. In dat geval zult u de hele wand opnieuw moeten schilderen. Ontvet de plek eerst met ammoniawater. Schuur het daarna op. Bij een kale plek eerst grondverf gebruiken. Na droging en schuring de eerste verflaag aanbrengen en na droging opnieuw fijntjes schuren. Dan de tweede laag aanbrengen.

Het vervangen van wandtegels

Een tegel vervangen gaat in 5 stappen:
 1. Als een tegel boven een bad zit, gebruik dan bescherming om het bad te beschermen (bijvoorbeeld een oude deken). Zorg dat de afvoer niet verstopt raakt en haal zo nodig de kraan weg.
 2. De tegel kan uitgezaagd worden met een voegenzaag. De voeg kan ook worden schoon geschraapt met een koubeitel. Kijk uit dat u de andere tegels niet beschadigt.
 3. Met de koubeitel verwijdert u de tegel. Draag een bril om uw ogen te beschermen. Verwijder naast de tegel ook het hechtmiddel.
 4. Breng hechtmiddel aan op de nieuwe tegel en druk hem op zijn plaats. Zorg dat de voegen gelijk van maat worden met afstandhouders.
 5. Nadat het is verhard haalt u de afstandhouders weg en vult de voeg.

Het verwijderen van schimmel

Verwijder schimmel met sterk bleekwater. De schimmel zal dan snel verdwijnen. Maar omdat schimmel een teken is van een slechte vochthuishouding dient u daar iets tegen te ondernemen anders komt de schimmel steeds terug.

Het opknappen van van gipsplaten plafonds

Het beste kunt u een gipsplaten plafond van bovenaf uitsnijden. Zo snijdt u niet in electriciteitskabels en krijgt u geen stof in uw gezicht. Moet u het toch van onderaf doen dan kunt u een kurkentrekker in het midden van het stuk draaien. Gebruik dit als een handvat om te voorkomen dat het stuk uitgezaagde gipsplaat op uw hoofd valt. Gebruik voor het snijden een stanleymes. Draai de stoppen van de lichtpunten eruit.

gaten maken

Snijdt het beschadigde deel er vierkant uit. Dan schroeft of lijmt u een houten latje tegen de achterkant van het stuk. Het latje dient aan beide zijden 7,5 cm. eruit te steken. Steek het stuk er scheef in en manoeuvreer het op zijn plaats. Werk de naden af met vulmiddel. Bevestig het nieuwe stuk aan de uiteinden van het latje.
© 2008 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teveel nagalm in een woningVeel woningen hebben harde vloeren, wanden en plafonds. Vaak bestaan die uit beton of een ander hard materiaal. Daardoor…
Het voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerHet voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerIn een badkamer kunnen zich al snel schimmels vormen, welke zichtbaar worden als zwarte vlekken of stippen op de muur, k…
Vocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis is natuurlijk een vervelend probleem, want lekkage of een te vochtig huis zorgen voor schade en waardeverm…
De efficiente huisvrouw / -man: muren en plafondsMuren en plafonds zijn geen zaken die wekelijks schoongemaakt hoeven te worden. Toch is het fris om ze een paar keer per…

Klussen: het opknappen van houten en betonnen vloer in huisEr zijn twee soorten vloeren: betonnen vloer en houtenvloer. Het nadeel van betonnen vloeren is dat ze kunnen afpoederen…
Schilderen - A tot Z in het verf- en behangalfabetSchilderen - A tot Z in het verf- en behangalfabetDe Nederlandse taal kent vele woorden, die direct of indirect betrekking kunnen hebben op het schilderen van verf en beh…
Bronnen en referenties
Jehoeda (506 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.