Hoe schilder ik buitenkant en binnenkant van het huis?

Hoe schilder ik buitenkant en binnenkant van het huis? We schilderen ons huis om te beschermen of te verfraaien. Wanneer het gaat om beschermen dan doen we dat om te voorkomen dat hout rot, ijzer roest, kunststof mat wordt of beton poedert. Verfraaien gebeurt om decoratieve redenen. Ongeacht het doel is het belangrijk de juiste productkeuze te maken, gereedschappen te kiezen en werkwijze te hanteren. Aandacht voor de binnen- en buitenkant van het huis. Bij de binnenkant nog speciaal aandacht voor: wanden, plafonds, deuren, ramen en trappen.

Artikel indeling - interne links


Algemene voorbereiding voor buitenkant en binnenkant huis

Het eindresultaat is afhankelijk van een goede voorbehandeling. Daar dient u voldoende tijd aan te besteden. Sla geen stappen over. Zorg in ieder geval voor een schone droge, stof-, vet- en roestvrije ondergrond.


Gereedschappen

plamuurmessen

Gebruik voor grote oppervlakken een breed plamuurmes, een smal exemplaar voor kozijnen e.d.

verfkrabbers

Zet het blad van de krabber altijd over de volle breedte op het oppervlak. Krab zoveel mogelijk in de richting van de houtnerf.

borstels

Een zachte borstel is het ideale gereedschap om geschuurde oppervlakken stofvrij te maken.

kwasten

 • Gebruik platte of ovale kwasten voor het schilderen met hoog- of zijdeglans van grote oppervlakken.
 • Gebruik ronde kwasten voor kozijnen, zijkanten van ramen, deuren, etc.
 • Gebruik ronde patentpuntkwast voor precieze schilderwerk van raamsponningen.
 • Gebruik een blokwitter voor muren en plafonds.

verfrollers

 • Gebruik voor lakverven een schuimplastic lakroller.
 • Gebruik voor acrylverven een lakrollertje dat wordt voorgeschreven op de verpakking.
 • Gebruik voor muren en plafonds een vachtroller.
 • Gebruik voor radiator een radiatorvachtroller.

schuurmaterialen

Schuurpapier bestaat in een groot aantal grofheden, waterproof schuurpapier, schuurvellen, schuurblokjes, en schuurmachines.


Nieuw en onbehandeld hout

Het hout moet goed droog zijn. Behandel het met een ontvettingsmiddel. Schuur voor het schilderen het gehele oppervlak en maak het stofvrij. Wanneer er gaten en scheuren inzitten dan dient u dit te vullen met een reparatiemiddel en voldoende te laten drogen. Daarna brengt u grondverf aan. Bij een donkere afwerklaag gebruikt u een grijze grondverf. Wanneer het hout veel grondverf opneemt en de houtnerf zichtbaar is, brengt u -nadat de grondverf droog is en u het hout lichtjes geschuurd heeft en stofvrij gemaakt heeft- een tweede laag grondverf aan. Na het te hebben laten drogen schuurt u het lichtjes af met fijn schuurpapier.


Plamuren

Plamuren en schuren dient zorgvuldig te gebeuren. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht en er een strak eindresultaat is. Blank hout dient u altijd eerst in de grondverf te zetten alvorens u het gaat plamuren. U kunt dan beter de oneffenheden zien. Bovendien hecht de plamuur beter aan verf dan aan kaal hout. Nadat de plamuur is opgedroogd, schuurt u het met een fijn schuurpapier glad. Daarna zet u het hout in de lak.

hoe plamuren

Gebruik bij het plamuren een brede en een smalle spatel. Op de brede legt u een voorraadje plamuur. Het malle mesje gebruikte u voor het plamuren zelf.
Zorg dat de plamuurmes schoon en vlak is. En zet het onder een hoek van 45° op de ondergrond. Smeer het plamuur alleen in het gat en laat niets achter op het omringende hout. Breng meerdere dunne lagen aan in plaats van 1 dikke laag. Lakplamuur krimpt bij het drogen.
Vul diepe gaten eerst met houtrotvuller. Dit bestaat uit twee componenten (plamuur en harder) die u door elkaar mengt. Houtrotvuller krimpt niet en wordt na 6-8 uur keihard.

Gronden en plamuren kan in 1 handeling met de kwastplamuur. Dit is een mengsel van grondverf en plamuur dat u met een kwast of verfroller kunt aanbrengen.


Houten geschilderde ondergronden

Bij intacte verflagen kan volstaan worden met ontvetten en schuren voordat overgegaan wordt op de afwerking. Bij niet intacte verflagen kunt u die beter verwijderen Dit kan door:
 • afbranden;
 • hete lucht afstrippen (föhn);
 • afbijten.

afbranden

Zorg dat u een brede vlam gebruikt en deze beweegt over kleine delen van het oppervlak. Opkrullende verf meteen wegkrabben. Kijk uit voor schroeiplekken. Hou een emmer met water bij de hand.

hete lucht afstrippen (föhn)

Dit gaat op dezelfde wijze als het afbranden. Voordeel is dat er geen schroeiplekken ontstaan.

afbijten

Afbijt is een zeer effectief product om verf te verwijderen. Breng het spul aan op een kleine plek en laat het inwerken. De inwerktijd is afhankelijk van de dikte, samenstelling en leeftijd van de oude verflagen. Verwijder de losse verf met een verfkrabber (de druk goed verdelen). Draag handschoenen en een bril. Na gebruik afbijt de ondergrond goed nawassen met wasbenzine.


Werken met lakverf

Lakverf wordt in 1 of 2 lagen aangebracht. Voor het aflakken geldt: een dunne laag niet te dik/dun aanbrengen.

grote oppervlakken

Hoe gaat u te werk op grote oppervlakken: Zet de verf in een lijvige laag er snel op. Doe dat op zig-zag wijze. Strijk de verf vervolgens uit in horizontale bewegingen, in ononderbroken streken met de kwast of roller van links naar rechts en terug. Tot slot gaat u verticale bewegingen maken, in ononderbroken streken met de kwast of roller van onder naar boven. Laat elke streek de vorige ruim overlappen zodat de verfbanen goed in elkaar overgaan. Bij grote oppervlakken werkt u in banen van 50 centimeter breed. Maak het hele karwei in 1 keer af. Mocht na het droge van de verf nog doffe plekken zichtbaar zijn dan brengt u een tweede laklaag aan. Zorg er wel voor dat u de eerste laag lichtjes schuurt van tevoren.

schilderen van ijzer/metaal

Verwijder met een staalborstel alle roest. Ontvet het goed. Droog het af met een schone doek en breng daarna snel de verflaag aan. Er kan op twee manieren geverfd worden: metaalverf of hamerslaglak; menie en lakverf.


Beton verven

Beton verven geeft het oppervlak een vriendelijker aanzien en voorkomt dat vloeren blijven stuiven. Het is van belang van tevoren de vloer op vochtigheid te controleren. Dit kan gedaan worden door plakband op de vloer te plakken en 24 uur te laten zitten. Komt er condens op dan is de vloer te vochtig om te schilderen. Nieuwe vloeren moeten minstens 1 jaar doordrogen. Zeer gladde vloeren moeten worden opgeruwd. Dit kan met een oplossing van 10% zoutzuur. Naspoelen met schoon water.

ongeschilderd beton

Eventuele aanslag verwijderen. Bij een poreuze vloer is behandelen met fixeergrond.

geschilderd beton

Eventuele gaatjes en scheurtjes opvullen met Alabastine Sterkvuller. Slecht hechtende verflagen verwijderen. Wat nog wel goed hecht ontvetten. De verflaag opschuren en stofvrij maken.

In dit gedeelte wordt aandacht besteed aan de buitenkant van het huis

De beste jaargetijden om buiten te schilderen

twee seizoenen

De beste jaargetijden om het buitenschilderwerk te doen zijn de late lente en vroege herfst, als het noch te warm noch te koud is. Niet alleen dat dit lekkerder werkt qua temperatuur, maar ook vanwege het feit dat de verf dan het beste uit te strijken is. Het moet natuurlijk wel droog zijn en blijven, en het houtwerk moet voldoende zijn doorgedroogd.

schilder in de schaduw

Welk jaargetijde het ook is, zorg dat u in de schaduw schildert. In de zon droogt de verf te snel. Het is dan moeilijker om een mooi resultaat te bewerkstelligen. Er kunnen blazen ontstaan. Bovendien is het slecht voor de ogen doordat de verf, vooral lichte kleuren, veel licht reflecteert.


Steigers en ladders voor grote hoogten

steigers

Er zijn allerlei steigers te huur: rolsteigers en vast steigers. Een steiger werkt veel prettiger dan een ladder. Zorg wel dat u de steiger goed in elkaar zet (het liefst met twee personen). Zorg voor een stabiele ondergrond. Bindt de bovenkant aan het huis vast. Bij een rolsteiger blokkeert u de wielen. Draai de steunen zover uit dat het lopplatform redelijk goed waterpas staat. Gebruik waar nodig stabilisatorpoten.

ladder

Bij het gebruik van een ladder is het handig om een emmeraar te gebruiken. Dat is een emmer aan een haak om uw spullen in te zetten. Stop een krant in de emmer voor het morsen. Wanneer u een verfrollerbakje gebruikt is het handig om twee gaatjes te boren in de voorkant van het bakje. Maak dan van twee draadmetalen kleerhangers dubbele haken. Het bakje moet horizontaal hangen als de ladder onder de juiste hoek tegen de gevel staat; dat bepaalt de lengte van die metaaldraden. Koop een verfbakje met strippen aan de voorkant, die achter een sport kunnen haken.


Buitenmuren schilderen

Voor het schilderen van een bakstenen of gestucte buitenmuur gebruikt u latex die speciaal geschikt is voor buitengebruik.

voorbereiding

Maak de muur schoon met een hogedrukreiniger. Verwijder het stof met een zachte borstel. Controleer de voegen. Wanneer deze brokkelig zijn krabt u ze uit en voegt ze opnieuw met snel-cement. Dit is binnen 20 minuten hard. Het is wel agressief materiaal dus trek handschoenen aan. Dek de bodem af zodat de kwast niet vol met aarde komt te zitten. Strijk onbehandelde bakstenen eerst voor met voorstrijk en laat het minimaal 12 uur drogen. Plak kozijnen en ander houtwerk af.

Verdeel de muur in denkbeeldige vlakken van 1 m². Breng de verf in het eerste vlak aan. Werk eerst naar beneden en dan van links naar rechts. U kunt het beste een vachtroller gebruiken. Hou een kleine kwast bij de hand voor de moeilijke hoekjes.


Houtrot repareren

Krab het hout ruim rond de rotte plek weg met een beitel. Smeer het kale hout in met houtrotstopmiddel. Laat dit goed drogen. Breng de past met een smal plamuur mes in het gat aan.

In dit gedeelte wordt aandacht besteed aan de binnenkant van het huis

Binnenmuren schilderen

Zorg dat de muren stof- en vetvrij zijn en dat alle scheuren en gaten gedicht zijn. Een zuigende ondergrond bewerken met voorstrijk voor latex. Een poederende ondergrond eerst afwassen en vervolgens met een fixeermiddel voor behandelen. Wanneer er witklak zit dan eerst de muur afwassen en deze vervolgens behandelen met fixeermiddel.

afwerken met latex muurverf

Een vachtroller is het meest geschikt voor grovere structuren en voor gladde ondergronden. Werk van links naar rechts en van boven naar beneden.

afwerken met structuur verf

Opzetten met vachtroller of blokwitter. Daarna structuur aanbrengen door met een structuurroller na te rollen.


Beschadigde muren repareren

Steek bladderende verf of loslatende kalk in en om de scheur weg met een plamuurmes. Krab smalle scheuren V-vormig uit met een verfkrabber. Zo ontstaat een beter oppervlak waar het vulmiddel aan kan hechten. Ontvet het oppervlak rondom de scheur.

Maak vulmiddel in poedervorm met water aan. Roer het met een plamuurmes tot een stevige pasta. U kunt ook kant en klare vulmiddel kopen in een tube. Maak de scheur nat zodat het vulmiddel beter hecht. Vul de scheur met een plamuurmes. Trek dit stevig langs de muur totdat de scheur opgevuld is. Het is beter om de scheur 2 à 3 keer te vullen omdat het krimpt. Schuur het na de reparatie glad.

Vul aansluitingen tussen de muur en houtwerk met elastische acrylaatkit met behulp van een kitpistool. Strijk de naad glad met een nat gemaakte vinger. Neem het gerepareerde vlak af met een vochtige doek.


Kunststoffen schilderen

 • Het oppervlak grondig reinigen met wasbenzine, thinner of water met een onvettingsmiddel;
 • met fijn schuurpapier het oppervlak (nat) schuren en stofvrij maken;
 • kunststofprimer aanbrengen;
 • na droging primer licht schuren en stof vrij maken;
 • 1 of 2 lagen hoogglans, zijdeglans, hoog of zijdeglans acryl of stijlkleuren.


Wanden en plafonds schilderen

wanden

Wanneer u een wand gaat schilderen kunt u het best in een hoek van de ruimte beginnen. Druk enigszins op de kwast zodat de haren wat uiteen gaan staan en de kwastrand dunner wordt. Om de kans op aanzetten te verminderen, moet u snel genoeg werken en voorkomen dat de verf te droog is als u er weer licht overlappend overheen gaat. Daarom geef ik u het advies om met z'n tweeën te werken. Eén iemand schildert de rand en de ander doet direct erna de rest van het vlak met de roller. Stop niet halverwege want dan krijgt u lelijke aanzetten.
Hoe kunt u het beste de verf rollen?
 1. Breng de verf met zig-zaglijnen op; op de wand in de vorm van een W.
 2. Rol de verf op de wand dan horizontaal uit en zorg voor een kleine overlap naar de voorgaande geschilderde baan.
 3. Om de verf nog beter te verdelen voor een gelijkmatiger resultaat rolt u hem ten slotte op de muur in verticale richting uit. Een roller met een lange steel kan handig zijn.

plafond

Als u het plafond schildert, wikkel dan een oude washand of een papieren handdoekje om de steel van uw kwast en zet deze vast met elastiek. Zo wordt langs de steel lopende verf geabsorbeerd, waardoor uw handen schoner blijven.


Ramen, deuren en trappen schilderen

ramen

Schilder in een zo recht mogelijke lijn op de rand van de ruit: circa 2 mm op het glas. Als de verf hard is heeft u een lineaal nodig met een rand die 2 mm dik is. Die legt u langs de sponning en snijdt de verf die verder doorloopt daarlangs door met een hobbymes. Er bestaan speciale ruitenkrabbertjes.

deuren

Bij het schilderen van een paneeldeur begint u met de boven-, onder- en zijkanten. Schilder dan de randjes rond de ruiten en alle houten panelen. Schilder dan de rest van de deur, waarbij u aan de bovenzijde begint en via de zijkanten naar beneden toe werkt. Ten slotte schildert u het kozijn, ook van boven naar beneden. Schilder het kozijn vanaf de deurkant naar de andere zijde toe.

trappen

Er zijn twee manieren om traptreden te schilderen, zonder het traplopen erg te bemoeilijken. Schilder de treden om en om; laat ze drogen en doe dan de overige. Of schilder van alle treden de helft van de breedte en na droging de andere helft.
Voor een trapleuning met veel spijlen en versieringen kan een verfhandschoen goede diensten bewijzen. U kunt er in één keer mee rondom de dunne elementen schilderen. Voor kleine openingen heeft u dan nog een kwastje nodig.


Decoratief schilderen

Voor de binnenkant van het huis is het leuk om zelf wat decoraties aan te brengen op muren, wanden of plafonds. Dit kan door middel van sjablonen, sponzen, frotteren en stippen.

sjablonen

U kunt heel eenvoudig zelf van een motief op bijvoorbeeld een stof een sjabloon maken. Maak er een fotokopie van. Plak dit met plakband op een stevig stuk karton en leg daar een stuk stevig, stijf kunststofolie op, dat u ook vastplakt. Snijdt dan de motieven met een scherp hobbymes uit. Goed sjabloneren begint met het juist indopen van uw tamponneerkwast: slechts 6 mm. diep. Gebruik sneldrogende latexverf. Verdeel de verf dan goed op de kwast door ermee op een stuk afvalpapier te tappen. Als de kwast droog lijkt dan is het goed voor gebruik. Houd het sjabloon tegen de gewenste ondergrond of zet het vast en tamponneer dan door de openingen. U houdt de kwast haaks op de ondergrond.

sponzen

Nadat de opgeschilderde grondlaag droog is sponst u de eerste aflaklaag op. Als u twee kleuren wilt aanbrengen, moet u daar bij de eerste kleur al rekening mee houden. Als de spons te nat wordt, maakt u hem schoon of neemt een nieuwe.
Een ander effect verkrijgt u door de spons ook licht te wringen en te draaien. Dat kunt u zowel met de eerste als tweede laag doen, of slechts één van beide. Maak de spons schoon met het verdunningsmiddel van de verf: water of terpentine.

stippen

Voor het stippen laat u de grondverf eerst goed drogen. Breng de aflak aan met een verfpad of brede kwast. Druk dan met de toppen van de borstel in de natte verf. Veeg de borstelpunten schoon met een droge doek.

frotteren

Bereid voor frotteren het oppervlak op dezelfde manier voor als voor stippen. Rol dan met een in elkaar gefrommelde doek over het natte oppervlak. Als de doek te nat wordt, neemt u een droge.


Kwasten reinigen en bewaren

kwasten reinigen

Verwijder voordat u uw kwast met kwastenreiniger schoonmaakt zoveel mogelijk verf met papier. Neem halve dubbelgevouwen krantepagina's. Leg de kwast ertussen en druk op het papier terwijl u de kwastharen ertussenuit trekt. Doe dat vele keren met steeds schoon papier.

Een goede manier om de kwastharen schoon te maken is door ze tegen metaalgaas te wrijven. Aan het gaas kunt u de kwast afvegen en onder het gaas kan de verf naar de bodem zakken.

kwasten bewaren

Nadat u de kwasten hebt schoongemaakt, hangt u ze op met de haren naar beneden om ze te laten drogen. Als ze droog zijn kunt u de kwasten in een goed afgesloten plastic zak bewaren.
© 2008 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis zelf buitenom schilderen of uitbestedenEén van de grote kostenposten voor eigen huis bezitters is het schilderen van het huis buitenom. Het schilderwerk binnen…
Huis zelf schilderen bespaart geldHet laten schilderen van uw huis kan u duizenden euro’s kosten. U kunt de klus zelf voor uw rekening nemen, maar weet wa…
Binnenmuren schilderen: stappenplanBinnenmuren schilderen: stappenplanEen muur schilderen kan iedereen. Voor beginnende doehetzelf-schilders zullen we hier de belangrijkste stappen die nodig…
Hoe zelf een plafond schilderen?Is je plafond aan een nieuwe verflaag toe? Dan kun je zélf je plafond schilderen of daarvoor een ervaren vakman over lat…

Herfst hobby: paddenstoelen zoekenHerfst hobby: paddenstoelen zoekenHet zoeken van paddenstoelen is in Nederland erg goed mogelijk. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar, maar bij het identif…
Timmergereedschap en WerkzaamhedenTimmergereedschap en WerkzaamhedenOm goed werk te kunnen maken, moet je beschikken over het juiste gereedschap van een goede kwaliteit. Goed gereedschap m…
Bronnen en referenties
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 30-06-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.