Badkamersanitair kiezen, waarop moet u letten?

Badkamersanitair kiezen, waarop moet u letten? Bij het kiezen van badkamersanitair komt het niet alleen aan op vorm en kleur. Welke modellen u ook kiest, u zult ook met aspecten rekening moeten houden die te maken hebben planning en installatie. Om een indruk te geven: als de wastafel van uw keuze geen uitsparing voor een kraan heeft, is een muurkraan noodzakelijk. En watertoevoer direct uit de muur, vereist exacte planning van de leidingen. Dat maakt de montage van muurkranen veel moeilijker dan op de rand van de wastafel gemonteerde kranen. Ander voorbeeld: bevindt de afvoer van de douchebak zich in een hoek, dan is het handig om die hoek naar de ruimte toe te richten. Dat is veel gemakkelijker bij het poetsen.

Wastafels

Wastafels zijn er in soorten en maten. We onderscheiden daarbij:
  • Standaard wastafels, waarbij u de wasbak vrij aan de muur ophangt.
  • De onderbouw wastafel. Hierbij wordt de wasbak onder een passende uitsparing in een plaat, liefst van natuursteen, gelijmd. Die uitsparing moet speciaal voor de wasbak op maat worden vervaardigd. Aangezien de randen zichtbaar blijven, is dit proces zeer bewerkelijk.
  • De inbouwwastafel. De bak wordt van boven in een plaat ingelaten. De randen van de uitsparing worden daarbij door de wasbak afgedekt. De intensieve bewerking van de zaagkanten vervalt hierdoor.
  • De voorbouwwastafel. Hierbij is het achterste deel van de wastafel in een badmeubel geïntegreerd.

Kleinere wasbakken,van het type dat meestal in toiletten wordt geïnstalleerd, noemen we fonteintjes.

Als de wastafel geen uitsparing heeft voor een kraan

De meeste wastafels zijn verkrijgbaar met of zonder uitsparing (gat) voor een kraan. Wastafels zonder uitsparing voor een kraan gebruiken we in combinatie met een muurkraan. Aangezien de watertoevoer hierbij dus direct uit de muur komt, vergt dit een exacte planning van de leidingen. Belangrijk daarbij is de precieze hoogte: de bovenkant van de wastafel moet zich ongeveer 85 cm boven de grond bevinden. De uitloop van de kraan nog zo'n 10 cm hoger.

Toiletten

Voor de installatie is het van belang of u besluit een staand of een hangend model te nemen. Bij een vrijstaand toilet wordt het afvoerwater meestal naar beneden toe afgevoerd; Bij een hangend toilet naar achteren in de muur. Hangende toiletten zijn tegenwoordig eerste keus, vooral bij nieuwe installatie. De stortbak verdwijnt in de muur en de wc is minder dominant dan de klassieke vrijstaande combinatie met zichtbare stortbak. Daar komt bij dat deze uitvoeringen zeer onderhoudsvriendelijk zijn; Vooral de vloer laat zich eenvoudiger schoonmaken.

Naargelang het binnenwerk maken we het volgende onderscheid:
  • Diepspoel- of trechtertoilet. De waterafvoer bevindt zich midden of achterin de toiletpot.
  • Vlakspoeltoilet. De waterafvoer bevindt zich voor in de toiletpot, waardoor het resultaat van de stoelgang eerst op een keramisch vlak blijft liggen (voordeel: de stoelgang van kinderen en zieken kan worden geïnspecteerd).

Voor de montage van een hangend toilet is in elk geval het gebruik van een montageframe vereist. Standaard wordt de voorbouw maar tot een hoogte van 1 meter opgetrokken, waardoor een extra legvlak wordt gecreëerd. U kunt de voorbouw natuurlijk ook tot aan het plafond laten doorlopen. De spoelknop kunt u bij een lage voorbouw zowel boven in het legvlak als voor in de wand monteren.

Baden

Bij de keuze voor een bad komt het vooral op twee zaken aan:
  • Niet elk fraai bad is ook praktisch. Ronde baden bieden lange mensen meestal niet de mogelijkheid om languit te liggen.
  • Grote baden bevatten veel water en dat maakt het nemen van een bad wezenlijk duurder.

Bij het plannen van een bad moet u goed op de afvoer letten: die bevindt zich óf aan een uiteinde van het bad óf in het midden. Daarom geldt hier: eerst een bad uitzoeken en dan pas de precieze planning van de installatie ter hand nemen.

Bedenk ook dat u niet elke badkraan bij elk type bad kunt gebruiken. Sommige baden worden bijv. met kraanuitsparing geleverd, maar andere zonder, hetgeen installatie van een kraan op de muur vereist.

Elk standaardbad kan ook als douche worden gebruikt. Bij de planning komt het er dan op aan vooraf een geschikte waterleiding te voorzien. Vanaf de montagepositie van de badkraan moet daarvoor een aparte leiding naar het tappunt van de douche worden geleid. Een aparte toevoerleiding voor de douche is niet vereist.

Douchebakken

Ook douchebakken worden in tal van vormen en kleuren aangeboden. Voor de planning van het sanitair is de hoogte van de bak belangrijk.
  • Bij zeer vlakke douchebakken, voor inbouw in de vloer, moet de waterafvoer direct in de vloer geïntegreerd zijn. De installatie is bouwtechnisch dus redelijk ingrijpend.
  • Bij standaard douchebakken daarentegen blijft onder de bodem van de bak nog net voldoende ruimte over om de afvoer aan te sluiten op een afvoerpijp in de muur.
Montage van een vlakke douchebak in de vloer is wezenlijk duurder dan die van een standaardbak.

Als de afvoer zich in een hoek van de bak bevindt, dan moet u die hoek naar de ruimte toe richten. Dat maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.

Voor een makkelijke bediening zijn vooral van belang de hoogtes waarop de kranen en de douchestang worden gemonteerd. Standaard worden de bedieningsknoppen op een hoogte van 115 cm boven de vloer gemonteerd. Deze hoogte is voor langere mensen echter duidelijk aan de lage kant. Zijn de gebruikers 1,70 m of langer, dan is een hoogte van 120 cm aan te bevelen.

Kranen

De term 'kraan' dekt een veelheid aan tappunten in het sanitair. De kwaliteitsverschillen bij kranen zijn zeer groot: belangrijk zijn niet alleen design en uitvoering, maar ook materiaal en productiekwaliteit. Advies van de vakman is hierbij onontbeerlijk. Goede kranen lopen heel licht en hebben een lange levensduur.

Wastafelkranen

Bij wastafels onderscheidt men ten eerste eengats- en eengreepskranen van driegatskranen. Ze worden allemaal op de wastafel gemonteerd. Voor eengats- en eengreepskranen is daarvoor maar een enkel kraangat nodig. Bij een driegatskraan zijn de elementen gescheiden: zowel voor de koud- en de warmwaterknop, als voor de uitstroomopening moet een eigen toevoer gepland worden. De eengreepsmengkraan is makkelijk te bedienen en regelt tegelijkertijd de hoeveelheid water en de temperatuur. Bij een gescheiden regeling van warm en koud water daarentegen, wordt relatief veel water verspild tot de gewenste temperatuur en stroomsnelheid zijn bereikt.

Als de elementen direct op de muur zijn bevestigd, spreekt men van een muur-wastafelkraan. Standaard is daarbij de bediening via gescheiden warm- en koudwaterknoppen.

Op de rand van de wastafel gemonteerde kranen, kan een handige klusjesman vrij eenvoudig op een stopkraantje onder de wastafel aansluiten. De installatie van muurkranen daarentegen is veel moeilijker.

Kranen voor bad en douche

Bij badkranen maken we onderscheid tussen kranen voor montage op de badrand en op de muur. Bij montage op de badrand zien we veel viergatskranen. In het vierde gat wordt dan de doucheslang opgeborgen. Voor muurmontage bestaan twee varianten: in de muur en op de muur.

Bij de laatste is altijd een tweewegdraaiknop geïntegreerd, waarmee de watertoevoer van de badkraan op de handdouche kan worden overgezet.

De standaard bediening voor de douche is de douchekraan. Hoeveelheid en temperatuur van het water regelt u met twee knoppen of met een keramische eengreepsmengkraan. In plaats daarvan kunt u ook een thermostaatkraan installeren, waarmee u de gewenste temperatuur van tevoren kunt instellen. Het aansluiten werkt net als bij elke andere kraan. De thermostaatkraan verhindert verbranding door te heet water: bij 38° C blokkeert hij automatisch
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe ideeen badkamerDe badkamer biedt steeds meer mogelijkheden. Het bad is tegenwoordig een bubbelbad met pulserende waterstroom en ingebou…
Vervang je badkraan of douchekraanHet is goed mogelijk dat je eens je bad- of douchekraan wilt vervangen, bijvoorbeeld omdat een andere kraan mooier is of…
Wastafels: zeven modellen voor verschillende activiteitenWastafels: zeven modellen voor verschillende activiteitenEen wastafel is een komvormige bak om water in op te vangen en door te laten stromen. Andere benamingen voor wastafel zi…

Wettelijke regels voor de sanitaire installatieWettelijke regels voor de sanitaire installatieDe wettelijke regels voor sanitaire installaties hebben vooral betrekking op de kwaliteit van het drinkwater en de veili…
Vochtproblemen snel ontdekken en verhelpenVochtproblemen snel ontdekken en verhelpenOké, bij een lekkende dakpan of voortdurende slagregen op de windkant is een vochtprobleem snel verholpen. Maar niet alt…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 01-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.