Hordeur, horlamel, rolhor, vliegenhor, inzethor, horgordijn

Hordeur, horlamel, rolhor, vliegenhor, inzethor, horgordijn Wanneer de zon schijnt en het warm is zetten we graag de deuren en de ramen open. Nadeel is dat er er allerlei vliegen naar binnen kunnen komen. Daarvoor zijn verschillende soorten horren ontworpen voor deuren en ramen. Horren zijn kant en klaar beschikbaar, maar kunnen ook zelf in elkaar gezet worden. Er bestaan hordeuren, horlamellen, rolhorren, vliegenhorren, inzethorren en horgordijnen.

Hordeuren

Hordeuren hebben scharnieren. Ze zijn geschikt voor deuren die de hele dag openstaan. Na de zomer kunnen ze uit de scharnieren worden gehaald. Vaste hordeuren hebben een schopplaat zodat de deur met de voet kan worden geopend.

De hordeuren zijn van aluminium dus er is nauwelijks onderhoud voor nodig. Het aluminium kan ook nog worden geanosideerd (een oxydelaag aanbrengen via elektrische weg) zodat hij slijtvast is.

Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar:
  • standaard: eenvoudig en zeer effectief. Kan gemakkelijk in breedte en hoogte worden ingekort.
  • luxe: heeft een fraai uiterlijk en kan makkelijk worden ingekort naar gewenst formaat.
  • superieur: zeer solide en kan eveneens worden ingekort.

Horlamellen

Horlamellen zijn makkelijk om in en uit het huis te kunnen lopen. Dit is vooral handig voor kleine kinderen en huisdieren. De hor wordt door middel van een kunststof waaraan de lamellen zitten, bevestigd op het kozijn.

Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar:
  • standaard: eenvoudig te monteren. De breedte en de hoogte kunnen worden ingekort.
  • luxe: voorzien van afgebiesde rand. De breedte en de hoogte kunnen worden ingekort.

Raamrolhorren en rolhordeuren

Raamrolhorren zijn in verschillende maten aanwezig en kunnen makkelijk worden ingekort in hoogte en breedte. Wanneer de hor geopend wordt rolt deze zich op in een cassette. Er zit een kantelsluiting aan. Door de greepstijl iets te kantelen kan de hor geopend worden.

De rolhordeur kan zowel links als rechts op de deurpost gemonteerd worden. De hor is makkelijk in te korten qua breedte en hoogte. Wanneer de hor geopend wordt rolt deze op in een cassette. De rolhordeur heeft een magneetsluiting.

Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar:
  • standaard: geschikt voor binnen- en buitenmontage. Ze kunnen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden. Ze kunnen alleen op het kozijn gemonteerd worden.
  • luxe: deze zijn verzwaard met aluminium profielen.

Meet instructies

  • voor raamrolhorren: neem de maat van het kozijn in de dag. Tel 5 centimeter hierbij op en rond het af naar de hogere maat.
  • voor rolhordeuren: bij standaardhoogte kozijn 201,5 cm moet een rolhordeur van 205 cm worden gebruikt; bij standaardhoogte kozijn 211,5 cm, moet de rolhordeur 215 cm gebruikt worden.

Vliegenhorren

Vliegenhorren zijn aan te brengen en te verwijderen met zelfklevend klittenband. Ze zijn verkrijgbaar voor standaard raamkozijnen of dakramen. Tevens zijn er met een zonwerende coating.

Inzethor

Voor draaikiepramen zijn inzethorren beschikbaar. Er zijn vaste maten, maar je kan ze ook inkorten daar desgewenst formaat. Wanneer het raam gesloten wordt hoeft de hor niet verwijderd te worden. De hor is van hoogwaardig materiaal gemaakt zodat het geen last heeft van weersinvloeden. De hor kan alleen geplaatst worden bij een draairaam.

Horgordijn

Bij horgordijn worden alle lamellen achter elkaar weggeschoven. Zo ontstaat er een ruime doorgang. Wanneer het horgordijn niet gebruikt wordt kunnen de lamellen worden weggeschoven zodat de deurgreep vrijkomt.

Lees verder

© 2008 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Horren: geen last meer van muggen, wespen en andere insectenHorren: geen last meer van muggen, wespen en andere insectenEen hor houdt insecten buiten maar de luchtstroom kan er toch nog vrij door naar binnen stromen. Dat gebeurt zodanig dat…
Hordeuren en -ramenBeestjes als vliegen, wespen etc. buiten houden kan prima met de hor of aanverwante mogelijkheden. De traditionele horde…
Toebehoren voor ramen: als zonwering en tegen inkijkToebehoren voor ramen: als zonwering en tegen inkijkMiddeleeuwse ramen waren voorzien van kleine ruitjes en lieten veel minder licht door dan de tegenwoordige panoramaramen…
Muggen bestrijden en muggensteken voorkomenMuggen bestrijden en muggensteken voorkomenHoe kan je muggen bestrijden en muggensteken voorkomen? Iedereen is wel eens gestoken door een mug en kent de vervelende…

Lekdetectie, de manier op lekkages op te sporenMisschien heeft u het wel eens meegemaakt, plotseling ziet u een natte plek op uw muur of uw plafond, u heeft lekkage. P…
Bijzondere gebouwenGebouwen zijn er wereldwijd in allerlei soorten en maten. Er zijn ook speciale gebouwen; 5 hiervan zijn voor u op een ri…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Hordeur, horlamel, rolhor, vliegenhor, inzethor, horgordijn"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

L. van Achthoven, 30-05-2012 14:51 #1
Ik zoek een hor in lamellen uitvoering voor een dubbele deur. Dagmaatdeur breed 140 cm en hoog 240 cm. Waar is zoiets te verkrijgen? Reactie infoteur, 30-05-2012
Misschien bij Gamma informeren: http://www.gamma.com/assortiment/deuren-en-kozijnen/horren/ en vragen naar een lamellen uitvoering.

Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!