Klussen: meubel decoratie / patronen met sjablonen

Klussen: meubel decoratie / patronen met sjablonen Tegenwoordig is er op het gebied van afwerken van meubels heel wat mogelijk. Er zijn heel wat manieren om meubels te decoreren. In dit artikel bespreken we kalkwas en het opdeppen van verf. Kalkwas leidt tot een verweerd en zongebleekt uiterlijk. Opdeppen gebeurt meestal met een spons waardoor u een heel karakteristiek patroon krijgt. Tot slot aandacht voor het maken van patronen met sjablonen op wanden en kasten.

Kalkwas

Met kalkwas brengt u een halftransparante witte laag op het hout. Hierdoor krijgt u een gebleekt en verweerd effect.

Het hout moet helemaal kaal zijn. Bewerk de nerf met een staalborstel (in de richting van de nerf). Daarna het hout beitsen met een kleur naar keuze (donkere beits geeft een meer versleten effect).

Na het beitsen brengt u de kalkwas aan met een stuk jute of katoen. U brengt de kalkwas schuin op de nerf aan. Het resultaat hangt af van de grofheid van de stof en hoe lang u het erin wrijft. Is het resultaat naar wens dan kunt u er nog blanke was op aanbrengen als extra beschermlaag.

Opdeppen/sponzen

Opdeppen of sponzen is een andere decoratievorm. Dit kan met een spons of stuk textiel op de ondergrond. Zo krijgt u een contrasterend patroon. Ook hier begint u met een geheel blank gemaakt houten ondergrond.

Ga als volg te werk:

 1. Breng acrylverf aan als ondergrondkleur en laat dit drogen.
 2. Doe verf in een verfbakje dat u als deppatroon wilt gebruiken. Dit kan zowel acrylverf als alkydverf zijn.
 3. Dip de spons in de verf en wrijf wat uit op het plateau van het verfbakje.
 4. Dep het verf op het werkstuk. Het patroon dat gevormd wordt is afhankelijk van de spons, katoen of jute, de hoeveelheid verf, de dikte van de verf en de beweging die u maakt (vegend of draaiend).
 5. Kijk of de patronen regelmatig zijn.
 6. Laat de patronen drogen.
 7. Eventueel herhalen met een andere kleur (wordt dan wel erg druk).
 8. Werk het af met een kleurloze lak.

Patronen met sjablonen op wanden en kasten

Het kan zijn dat u de ruimte of de kast na het schilderen toch erg kaal vindt. U kunt er schilderijtjes hangen. Maar niet iedereen heeft die in bezit.

Een minder prijzige oplossing is het aanbrengen van patronen met sjablonen. Hiermee kunt u eindeloos variëren: klein of grote sjablonen.

De kant-en-klare sjablonen kunt u in de winkel kopen (van simpel tot complex). Ze zijn voorzien van gaatjes en markeringen om op één lijn een patroon aan te brengen.

Koop een sjabloon die bestaat uit acetaatvel. Neem een sneldrogende acrylverf en gebruik een tamponneerkwast. Verder heeft u afplaktape nodig en lage bakjes voor iedere kleur verf die u gaat gebruiken. Daarnaast zijn servetjes, handdoeken en keukenpapier handig. Gebruik afdekfolie om de vloer te beschermen.

stap voor stap

 1. Bepaal waar u het patroon wilt aanbrengen en markeer dit met een potloodstreepje.
 2. Met een waterpas trekt u een streep over de gehele breedte van de muur.
 3. Plak de sjabloon vast met afplaktape,
 4. Doe verf in een bakje.
 5. Dip de tamponneerkwast in de verf en schud deze af boven een stukje keukenpapier.
 6. Maak met de kwast deppende bewegingen.
 7. Verwijder de sjabloon na het verven.
 8. Maak de achterkant van de sjabloon schoon en ga naar de volgende plek.
 9. Herhaal de procedure tot de wand of kast klaar is.

Lees verder

© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?Stel je hebt in de meubelwinkel een mooi, maar onbetaalbaar bedombouw met bijpassende nachtkastjes gezien. Wat doe je da…
Antiek was; hoe zet ik mijn meubel of vloer in de boenwas?Voor de onderhoud van antieke meubelstukken is het belangrijk het hout goed te onderhouden. Om een meubelstuk in een zo…
Het opknappen van oude meubelsHet opknappen van oude meubelsHet opknappen van oude meubels is een goede manier om aan unieke en kwalitatief hoogstaande meubelen te komen tegen een…
Steigerhouten meubels voor binnen en buitenAlles over steigerhouten meubels voor binnen en buiten. Steigerhouten meubelen zijn al even een trend, en omdat ze in el…

Lente, tijd voor knutselen, genieten en interieur oppimpenLente, tijd voor knutselen, genieten en interieur oppimpenLente, de meeste mensen kijken er altijd reikhalzend naar uit. Na een lange periode van korte donkere dagen beginnen men…
Schilderen als creatieve zelftherapieEr is een ruim aanbod van ontspanningstherapieën. Een bekende therapie is de schildertherapie. Het scheppen van een kuns…
Bronnen en referenties
Jehoeda (333 artikelen)
Laatste update: 10-07-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.