InfoNu.nl > Huis en Tuin > Creatief > Wat kan je allemaal doen met glazen potten?

Wat kan je allemaal doen met glazen potten?

Wat kan je allemaal doen met glazen potten? Glazen steriliseerbokalen. Misschien heb jij er ook nog wel dozen vol van staan. In de kelder, in het tuinhuisje of op de zolder. Wat moet je er toch mee? Niemand steriliseert immers nog. Geen nood! Deze leuke potten in allerlei maten kunnen dienen als voorraadbokaal, als pennenpot op je bureau, als mooie plantenhouder, als cadeauverpakking, als windscherm voor een waxinelichtje of nog als decoratiemateriaal met Pasen of met kerstmis. Kortom, mogelijkheden genoeg om deze potten creatief aan te wenden in je huis en je tuin.

Wat is een steriliseerbokaal?

Een steriliseerbokaal is een glazen pot met een glazen deksel en een ijzeren bevestiging en klipje. Meestal zit er ook nog een oranje gummi bij. Deze heb je niet meer nodig. De potten heb je in verschillende maten. Potten van 500 gram, van een kilo en zelfs langwerpige van twee kilo. Vroeger gebruikten de mensen deze potten om gesteriliseerde groenten in te bewaren. Aangezien bijna niemand nu nog steriliseert of inmaakt, liggen vele van deze potten ongebruikt in de kelder, in het tuinhuis of op zolder. Heb je er geen, dan kan je zo ook gaan kopen, bij IKEA bijvoorbeeld. Echt goedkoop zijn deze nieuwe steriliseerbokalen niet. Je betaalt makkelijk tussen 1 à 3 euro voor een pot, al naargelang de grootte. Ook op rommelmarkten en in kringloopwinkels kan je er kopen, en dan zijn ze iets schappelijker van prijs.

Steriliseerbokalen gebruiksklaar maken

Wanneer deze bokalen jaren ergens in een doos hebben gestaan, zal je ze eerst grondig moeten schoonmaken. Een warm sopje en een schrobbertje zal in de meeste gevallen volstaan. Soms zal je extra over het ijzer moeten gaan, want dat kan als eens uitgeslagen of zelfs verroest zijn. Indien het erg aangetast is, kan je er ook met een stalen borsteltje overgaan.

Steriliseerbokalen in de keuken

In de keuken kan je je steriliseerbokalen gebruiken als voorraadbokaal. Je kan er rijst, spaghettikrulletjes, zout, bloem, suiker, snoepjes, kruiden, bouillonblokjes en nog veel meer in kwijt. Voordeel is dat ze mooi staan op een schap en dat ze doorzichtig zijn. Op die manier zie je onmiddellijk wat ze bevatten. Glas is ook properder dan de papieren verpakkingen waar sommige waren in worden verkocht en de producten zullen minder snel last hebben van vocht. Wanneer de pot leeg is, kan je hem gewoon afwassen en terug vullen.

Steriliseerbokalen in de huiskamer

In steriliseerbokalen kan je allerlei anders rondslingerende spulletjes kwijt. Denk maar aan muntjes of knopen. Maar ook op een bureau oogt een steriliseerbokaal mooi om je pennen in op te bergen.

Plantjes in tuin of op de vensterbank

Met een beetje aarde kan je je steriliseerbokaal omtoveren tot een leuke bloempot. Ofwel doe je aarde tot bijna aan de rand en steek je hier je plantje in. Ofwel doe je er een beetje aarde in en steekt je plantje eigenlijk helemaal in het potje. Zo blijft het buiten beschut voor de kou en de wind. Ook voor cactussen is dit een goede oplossing. Op de aarde kan je dan ook nog gekleurde steentjes strooien. Zo'n plant in een steriliseerbokaal oogst mooi op een vensterbank binnen of buiten. Of je kan ze buiten aan een schutting vastmaken of aan de rand van je balkon. Met een ijzerdraad of een mooi gekleurd lintje.

Decoratie met verschillende kleuren zand

Met verschillende kleuren zand en een steriliseerbokaal kan je een mooi decoratieobject maken. Strooi de lagen gekleurd zand een voor een in de bokaal. De lagen moeten niet echt gelijk zijn. Als ze aan de ene kant breder zijn dan aan de andere kant, krijg je een mooi effect. Later kan je het zand eventueel nog afwerken met wat schelpjes of met mini-objecten als een emmertje, een kleine strandstoel, een ijsparasolletje, etc.

Bokaal met kaars

Strooi gekleurde steentjes in de bokaal. Plant hier een kaars in. Of vul de bokaal met (eventueel gekleurd) water en leg hier een waxinelichtje op. Mooi als versiering op een buffetkast of op een mooie warme zomeravond in de tuin. Je kan de bokalen met de waxinelichtjes eventueel ook bevestigen aan een schutting of aan een terrasrand. In dit geval mag je ze wel niet te vol doen.

Versiering voor kerst

Vul de bokaal met namaaksneeuw. Hiermee kan je nu een kersttafereeltje samenstellen. Plant in de sneeuw mini-kerstbomen, hertjes, een sneeuwman, een skiër of een kerstman met cadeautjeszak. Rond de hals van de steriliseerbokaal bind je een mooi kerstlintje en enkele ornamenten als hartjes of vilten sterretjes of laarsjes. Mooi voor op de vensterbank, op de kersttafel of voor op het buffet.

Versiering voor Pasen, Valentijn of Sinterklaas

Op dezelfde manier als voor de versiering voor kerst kan je versieringen maken voor om het even welk feest. Voor Pasen gebruik je geel zand of gele steentjes. Zet hierop kuikentjes, lammetjes, nestjes met eieren, etc. Voor Valentijn gebruik je rood gekleurd water met hierop een rood waxinelichtje. Hiermee kan je mooi je tafel versieren. Voor Sinterklaas gebruik je donkere steentjes en hierop zet je Sinterklaas met zijn paard en zijn knecht. Als figuurtjes kan je Playmobilmannetjes of Legofiguurtjes van de kinderen gebruiken.

Herfsttafereel

Ook tijdens de herfst kan je mooie decoratie maken met een steriliseerbokaal. Leg gedroogde bladeren in mooie kleuren in je steriliseerbokaal, eventueel in stukjes vergruisd. Hierop leg je dan eikels of kastanjes met eventueel een hertje of een eekhoorn.

Als cadeauverpakking

Tenslotte kan je je steriliseerbokalen ook nog omtoveren tot leuke geschenkverpakkingen. Met een mooi lintje rond de hals, versierd met enkele embelishments als hartjes of gelukspoppetjes. Of met een mooie cadeauverpakking rond, afgemaakt met een grote strik. Wat je zoal kan schenken in een steriliseerbokaal? Veel! Snoepjes natuurlijk, maar ook zelfgemaakte confituur. Speelfiguurtjes van Playmobil of Lego voor kinderen. Dieren van de boerderij of van het bos. Tinnen soldaatjes. Autootjes. Kleine zeepjes. Zelfgemaakte koekjes. Losse thee. Lekkere koffie. Bloembollen of zaadjes. Kruiden. Hobbymateriaal. Kleurpotloden of stiften. (Klein)geld. Een cadeaubon. Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of je kan het cadeau doen in een mooi afgewerkte steriliseerbokaal.

Wedden dat je binnenkort naar de winkel moet om nieuwe steriliseerbokalen te gaan kopen eens je hebt ontdekt hoe leuk het is om te werken met deze glazen potten? Veel plezier!
© 2014 - 2019 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sheikh al-Mahshi oftewel De Gevulde SheikhEen klassiek en geliefd gerecht uit de Libanese en Syrische keuken, waarbij kleine courgettes gevuld worden met een vuls…
Paasontbijt: recept voor PaasbroodPaasontbijt: recept voor PaasbroodPasen komt er al weer bijna aan. Paasbrood komt als traditie bij veel Nederlandse gezinnen met Pasen op tafel. Heerlijk…
Ma'loubeh oftewel omgekeerdDit is een traditioneel gerecht uit de Levant. Het kost wat tijd doordat het nodig is de aubergines te frituren, maar he…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Schoolvakanties in BelgiëIn België vallen de schoolvakanties op andere data dan in Nederland. Er zijn een aantal vaste vakanties: de herfstvakant…

Reageer op het artikel "Wat kan je allemaal doen met glazen potten?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 27-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Schrijf mee!