Hoe vind ik een kamer in Amsterdam?

Hoe vind ik een kamer in Amsterdam? Je gaat misschien binnenkort studeren in Amsterdam. Dan zal het misschien zo zijn dat je op zoek gaat naar een kamer. Dit zal afhangen van de afstand tussen jouw huis en de universiteit maar ook aan jouw persoonlijke motivatie. Lijkt het je leuk om op jezelf te wonen of blijf je liever thuis bij je ouders wonen? Als je op kamers wilt in Amsterdam is het zaak om op tijd te beginnen. In dit artikel vind je tips om het succes van je zoektocht te vergroten. Een kamer vinden in Amsterdam is niet makkelijk. De kamernood is groot en er zijn heel veel studenten op zoek naar een kamer. Toch zijn er manieren om je kansen te vergroten. We zetten ze op een rijtje.

Inschrijven bij Studentenwoningweb

Je inschrijven bij de studentenwoningbouwvereniging Studentenwoningweb.nl is het eerste wat je moet doen als je kans wilt maken op een kamer in Amsterdam. Je betaalt eenmalig 20 euro inschrijfgeld en daarna bouw je wachttijd op. Hoe langer je ingeschreven staat, des te groter de kans dat je hebt op een woning. Op de website van Studentenwoningweb.nl kun je reageren op kamers en kleine zelfstandige woningen, bedoeld voor studenten. Het lijkt misschien niet reëel om via deze weg aan een kamer te komen maar toch krijgen veel studenten via deze manier een kamer.

Dat komt doordat Studentenwoningweb aan het begin van elk schooljaar een aantal kamers reserveert voor eerstejaarsstudenten. Dit zijn prima kamers, al zijn ze wel vaak verder van het stadscentrum verwijderd. Ook gaat het vergeven van kamers steeds sneller. Dit komt door een nieuwe wet die er voor heeft gezorgd dat er veel meer kamers vrij zijn gekomen en ook nog zullen komen in de toekomst. Mensen die bij Studentenwoningweb gingen huren moesten voortaan een contract ondertekenen waarin staat dat de student de kamer mag bewonen voor de tijd van zijn studie. Elk jaar studeren er weer studenten af en dan komen er weer veel kamers vrij. Het kan dus echt lonen om je in te schrijven op de website van Studentenwoningweb.

Nieuwe studentencomplexen

Er komen ook steeds nieuwe studentencomplexen bij. De gemeente Amsterdam bouwt deze in samenwerking met de woningbouwverenigingen. Op de website van Studentenwoningweb kun je zien welke studentencomplexen er allemaal gebouwd zullen worden in de toekomst. Op die manier kan je in de gaten houden wanneer er weer kamers vrij komen.

Kamernet

Ook op kamernet.nl kan je terecht als je op zoek bent naar een kamer. Dit is een website waarbij particuliere kamerverhuurders hun kamer aanbieden. Ook zijn het vaak studentenhuizen die nog een huisgenootje zoeken. Dit is een overwegend betrouwbare website om een kamer te zoeken. Je schrijft je in en dan kan je voor een bepaald bedrag reageren op kameradvertenties. Je koopt dit tegoed bij je inschrijving. Ook kan je zelf een advertentie neerzetten waarin je jezelf aanbiedt als huisgenoot.

Veel mensen hebben via Kamernet hun kamer gevonden maar er zijn manieren om je kansen te vergroten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je profiel er informatief en uitnodigend uitziet. Kies een mooie foto voor op je profiel en verzin een originele manier om jezelf voor te stellen aan potentiële huisgenoten. Doe eens gek, en misschien val jij dan op als de ideale persoon om mee samen te wonen. De mensen die huisgenoten zoeken willen natuurlijk wel samenwonen met een leuk iemand. Probeer op kamers te reageren waar mensen wonen die bij jou passen. Op ieder potje past wel een dekseltje.

Direct Wonen

Direct Wonen is ook een aanbieder van woningen en kamers. Deze organisatie vraagt echter vrij veel geld voor de onderhandeling bij het verkrijgen van een woning of kamer. Let daar dus op als je met deze organisatie in zee gaat. Toch kan het een manier zijn om aan een kamer te komen, des te meer omdat iemand voor jou op zoek gaat.

Marktplaats

Ook op Marktplaats worden er veel kamers en woningen aangeboden. Pas hierbij wel op (!). Marktplaats is niet de meest veilige plek gebleken om een kamer te zoeken. De advertenties die je ziet zijn regelmatig van mensen die kwade bedoelingen hebben met studenten. Zo zijn het bijvoorbeeld mannen die het voorzien hebben op vrouwelijke studenten. Zodra je hier ook maar iets van merkt moet je het contact afkappen. Ook moet je bij het bezichtigen van de kamer altijd iemand meenemen, het liefst een ouder of een broer. Je weet nooit waar je terecht komt.

Via via

Via via is nog altijd de beste methode gebleken om een kamer te vinden. Probeer er via je ouders achter te komen of er mensen zijn in je familie die huizen bezitten in Amsterdam en die misschien nog een huurder kunnen gebruiken. Ook is het handig om bij familie en vrienden te vragen of zij mensen kennen die nog een huisgenoot zoeken. Vaak is er een verre neef of nicht die nog wel een kamer vrij heeft ergens.

Ga zelf aan de slag!

Maar ga ook zelf aan de slag. Een kamer komt niet zomaar aanwaaien. Leg vooral veel contacten tijdens de introductieweek van je studie. Vertel aan iedereen dat je op zoek bent naar een kamer.

Samen een woning huren

Waar je ook nog voor kan kiezen is om samen met vrienden een grotere woning te huren. Zo kan je bijvoorbeeld met 3 vrienden een 3-kamerappartement huren voor een huurprijs die je in je eentje niet zou kunnen betalen. Als je samen de kosten deelt, dan kost het je al een stuk minder. Bespreek van te voren goed wie welke kamer gaat krijgen en wat er gebeurt als een van jullie er niet meer wilt wonen. Wie krijgt uiteindelijk de woning als jullie klaar zijn met studeren? Ook is het goed om vooraf regels op te stellen over wat wel en niet de bedoeling is in huis. Zorg dat er altijd een ouder meekijkt. Eventueel kan je een ouder vragen om garant te staan voor de huurprijs, zodat de verhuurder er zeker van is dat de huur betaalt wordt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Lr800, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een kamer voor een student?Wat kost een kamer voor een student?Het studeren zelf is al kostbaar. In het geval de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet betrekking, is de h…
Een kamer zoeken in AmsterdamEen kamer zoeken in AmsterdamBij het studentenleven hoort op jezelf gaan wonen. Eindelijk mag je weg bij je ouders en beslis je zelf wat je allemaal…
Studentenkamer inrichtenAls student heb je meestal slechts een paar vierkante meters tot je beschikking. Omdat dit toch je nieuwe verblijf is ge…

Planten in huisPlanten in huisIn de warme maanden zijn we veel meer buiten en is er meestal veel groen om ons heen, maar dat ligt in de koude maanden…
Vakantiewoning: bouwen van een recreatiewoningVakantiewoning: bouwen van een recreatiewoningIn Nederland zijn er ongeveer honderdduizend recreatiewoningen. Een groot aantal van deze vakantiewoningen wordt permane…
Lr800 (32 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.