Energie neutrale woning

Een woning die geheel zelfstandig is en onafhankelijk van energie leveranciers, wekt zijn eigen nodige energie op en kan zelfs nog geld opleveren. We hebben het hier over een energie neutrale woning. De woning die nu nog als luxe word gezien maar over een aantal jaren de standaard zal worden. De overheid wil de CO2 uitstoot reduceren en daarbij spelen de energie neutrale woningen een belangrijk rol. Daarnaast bied een energie neutrale woning een aangenaam leefcomfort, en lage maandlasten.

Wat is een energie neutrale woning?

Een energie neutrale woning is een woning met een EPN van 0, daarom worden dit soort woningen ook wel nul(energie)woningen genoemd. Dit houdt in dat de woning geheel zelfstandig zijn energie kan opwekken en zo onafhankelijk is van derden. Maar alleen door zelfstandig energie op te wekken haal je nog geen EPN waarde van 0. De schil van de woning speelt ook een zeer belangrijke factor, gezamenlijk met een goede detaillering om de woning luchtdicht te krijgen. Door een goede schil toe te passen van minimaal 6.5m² k/w en alle kieren luchtdicht te maken zorg je ervoor dat je geen warmte verliest. Daarnaast moeten er ook soort genoemde super ramen worden toegepast.
Een combinatie van een goede schil met de nodige installaties kan er voor zorgen dat je een woning krijgt met een EPN waarde van 0, dit betekend dat de woning energie neutraal is en dat het zelfstandig zijn energie kan opwekken. Hier valt te denken aan stroom en warm water.
Een energie neutrale woning verbruikt 4 á 5 maal minder energie dan een traditionele woning, en tot wel 2 maal minder energie dan een woning die conform het huidige bouwbesluit gebouwd is. Dit zorgt er dus voor dat een energie neutrale woning tot wel 50% minder CO2 uitstoot en dus tot nu toe de meeste energie zuinig (en duurzaamste) manier van bouwen is. Omdat ca. 60% van het energiegebruik in de woningbouw verwarming en koeling betreft, levert vermindering in die categorie de meeste winst op.

Nul energie woning VS passiefhuis

Wanneer men in de dikke van dalen zoekt op energie neutrale woning, nulwoning of passiefhuis zullen er geen resultaten gevonden worden. Deze termen zijn termen die wij bouwkundige specialisten bedacht hebben bij het soort woning. Echter zijn er wel een aantal verschillen tussen een energie neutrale woning en een passief huis. Beide termen van type woning streeft er naar om een zo laag mogelijk energie verbruik te hebben en dus een lager CO2 uitstoot creëren. Echter zit er een klein verschil in deze beide woningen. Een energie neutrale woning wekt zijn eigen energie op en is daarom geheel zelfstandig. Een passiefhuis daar in tegen wekt niet geheel zijn eigen energie op en heeft daarom ook niet een EPN waarde van 0 maar meestal net er iets boven. Een passiefhuisbewoner betaalt gemiddeld €1 /m² per jaar voor ruimteverwarming. Dit in tegenstelling van een energie neutrale woning die geheel zelfstandig zijn ruimtes verwarmt en de woning voorziet van elektriciteit. Daarnaast kan er met een energie neutrale woningen ook geld verdiend worden door de stroom die overbodig is te verkopen aan de elektriciteit aanbieders/leveranciers. Helaas is er nog geen constructie bedacht waardoor er geld verdiend kan worden door warm water te verkopen, zit zou het de kosten van de installaties eerder kunnen gelijkstellen.

Energie neutraal en Nederland

In landen als Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland worden veel energie neutrale woning en passiefhuizen gebouwd. Daar is het ontwikkelen en bouwen van dit soort woningen in de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Deze landen waaronder Oostenrijk kent koude winters. Dit kost traditionele woningen veel energie om ruimten te verwarmen, en daardoor wordt er meer CO2 uit gestoot. Een land als Oostenrijk kent ook veel zonuren tot wel 1900 zonuren per jaar, in vergelijking met een 1500 zonuren in Nederland. Dit maakt het voor Oostenrijkers een stuk aantrekkelijker om zelf energie op te wekken door bijvoorbeeld zonnecellen of zonneboilers toe te passen. In Nederland schijnt de zon steeds langer en het wordt ook steeds warmer in het land. De branduren voor de zon zijn interessant voor het plaatsen van een zonnecel, en de warmte is weer goed voor de zonneboilers. Dit maakt het rendement van deze installaties ook alleen maar interessanter want voor een zonnecel duurt het tussen de 12 -15 jaar voordat deze kosten weer terug verdient zijn.
De overheid wil de regels aanscherpen wat betreft het bouwen van nieuwe woningen. De EPN waarde staat vandaag de dag op 0,6 maar zal in 2012 waarschijnlijk naar 0,5 of zelf 0,4 toe gaan. Deze waarde kan niet meer gehaald worden door alleen maatregelen te nemen aan de schil van de woningen ( het bouwkundige onderdeel) maar zullen installaties bij van pas moeten komen om deze lage EPN waarde te halen. Echter is het in Nederland wel mogelijk om energie neutrale woningen toe te passen. Er is hier in Nederland een groot aanbod aan warmte- en energiebronnen. Hoewel het rendement van de installaties nog lang niet zijn hoogste piek heeft bereikt doen de installatie van vandaag de dag het wel goed. Beter installaties zou betekenen dan de kosten van de aanschaf sneller terug zijn verdient. En dit zou het aantrekkelijker maken om deze installaties aan te schaffen en om zo dus energie neutrale woningen te bouwen.

Gezondheid en energie neutraal wonen

Er wordt veel geschreven dat woningen die energie neutraal zijn een comfortabel leefcomfort hebben, en dat het goed is voor de mens zijn gezondheid. Doordat de installaties continu verse lucht doorvoeren zorgt dit ervoor dat er geen hoge vochtpercentage ontstaat, daarnaast zullen er geen stoffen deeltjes rondzweven of pollen. Dit zou het aangenamer moeten maken volgens de leveranciers en bouwbedrijven/adviseurs.
Echter wordt er veel geklaagd door mensen die dit soort installaties in hun woning hebben. Tittels als “Bewoners Vathorst ziek door ventilatie”, “Veel ventilatiesystemen nieuwbouwwoningen niet in orde” en “Ventilatiesystemen nieuwbouwhuizen vaak niet zoals het hoort” of zelf “Varkens dood door ventilatiestoring” laten zien dat het toch niet altijd comfortabel is. Door zoveel installaties in een woning te stoppen om `m energie neutraal te maken heeft die als nadeel dat er bijvoorbeeld vaak dat er geen rechtstreekse natuurlijke ventilatie meer in een woning komt. Je creëert een “house building syndrome” wanneer de boel niet in orde is.
Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat wij Nederlands deze luxe installaties niet goed kunnen afstellen en dat we vergeten dat het onderhoud nodig heeft. Dit kan een oorzaak zijn waarom mensen veel klagen bij deze luxe installaties. Echter heeft het zeker een voordeel, en dat is dat je woning CO2-arm is en dat het zelfstandig energie kan opwekken.

Wat kost een energie neutrale woning

Veel meer dan een traditionele woning die aan de minimale eisen voldoen van het huidige bouwbesluit. Er zijn een aantal aspecten die de woning duurder maken. Zo heb je voor een energie neutrale woning een veel betere schil nodig dan bij een traditionele woning, en bij een energie neutrale woning ben je verplicht om energie opwekkende installaties te gebruiken. Deze beide aspecten zorgen er voor dat de woning veel duurder is dan een doorsnee woning. Met name de installaties maken het bouwen van een energie neutrale woning duur. Echter zijn deze “onkosten” weer terug te verdienen binnen een 15 jaar. Maar dit is een lange periode en de installaties hebben ook hun onderhoud nodig wanneer het kapot gaat.

Conclusie

Een energie neutrale woning zorgt voor minder CO2 uitstoot. Het kabinet heeft met de Europese unie afgesproken dat Europa minder CO2 gaat uitstoten. 60% van de CO2 uitstoot komt van gebouwen, dus hier valt veel winst te halen. Daarbij stoot een energie neutrale woning als de helft minder energie uit als een nieuwbouw woning.
Door het zelf opwekken van energie ben je onafhankelijk van derden, en krijg je geen onverwachte hoge energierekeningen. Daarnaast kan het zelf geld opleveren.
Echter is het bouwen van een energie neutrale woning zeer duur ten opzichte van een traditionele woning, en zullen daarom veel mensen niet meteen voor dit soort type woning kiezen. Daarnaast kan er nog wat gezegd worden over het comfort van de woning. Sommige mensen ervaren het als comfortabel en andere zijn dit soort woningen liever kwijt dan rijk.
Maar een energie neutrale woning biedt zeker wel toekomst. Het is een compleet nieuwe markt waarin je je kunt afzonderen van anderen. Nieuwe bouwsystemen zoals piepschuim zouden een belangrijke rol kunnen spelen voor een energie neutrale woning door zijn onder andere hoge RC waarde.
© 2011 - 2024 Gekkegerrit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop bouwen anno vandaagGoedkoop bouwen anno vandaagDe naweeën van de kredietcrisis zijn vandaag de dag nog steeds te voelen in de bouw. Hoewel de kredietcrisis begon in zo…
Aannemer failliet garantieAannemer failliet garantieAannemers gaan failliet, ook in 2023 gaan bouwbedrijven failliet. Ook uw aannemer of het bouwbedrijf kan dus failliet ga…

Waterbed: kopen en slapenWaterbed: kopen en slapenEen waterbed staat voor luxe en comfort. Waarom zou je voor een waterbed kiezen en wat zijn de voor en de nadelen van ee…
Lage temperatuur verwarming (LTV)Lage temperatuur verwarming (LTV)We verwarmen allemaal onze woningen in Nederland, vaak gebeurt dit door middel van een CV ketel en radiotoren. Maar er z…
Bronnen en referenties
  • Nulwoning; http://www.nulwoning.nl/
  • Passief Huis Holland; http://www.passiefhuis.nl/
  • Jellema 06B Installaties - Werktuigbouwkundig En Gas
  • Duurzaam Thuis; http://www.duurzaamthuis.nl/
  • PassivHaus Insitut; http://www.passiv.de
  • Passiefhuis platform; www.passiefhuisplatform.be
Gekkegerrit (16 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.