Ventilatie in uw woning: verplichte energiebesparing! (BE)

Wie in Belgie sinds 2006 een bouwaanvraag heeft ingediend, was verplicht om een ventilatieplan op te stellen. Een woning ventileren is tegenwoordig een verplichte vorm van energiebesparing in alle soorten nieuwbouwwoningen. De energieprestatienormen worden alsmaar strenger en vereisen steeds meer maatregelen om een woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Een van de verplichte maatregelen is de installatie van een ventilatiesysteem in elke nieuwbouwwoning. Deze verplichting geldt voor iedereen die sinds 2006 een bouwaanvraag heeft ingediend. Een goed ventilatiesysteem is niet alleen verplicht door de wet, het is ook een goede manier om binnen de woning bij te dragen aan een beter binnenklimaat.

Ventileren

Wie ventileert, voert in feite vocht uit het huis af. Vocht is een gemeen beestje voor een huis: waar vocht is, is condens. En als die condens neerdaalt op muren of vloeren, kunnen allerlei schimmels ontstaan die de kwaliteit van de woning niet ten goede komen. Correct ventileren zorgt dus voor een gezondere leefomgeving, maar kan ook energiebesparend zijn, als men met een systeem van warmterecuperatie werkt.

Soorten ventilatie

Er bestaan verschillende soorten ventilatie voor de woning.

Natuurlijke ventilatie is de eenvoudigste manier. Er wordt verse lucht aangevoerd door verluchtingsroosters, maar ook eenvoudigweg via ramen en deuren. Tegenwoordig bestaan er zelfregelende verluchtingsroosters, die ervoor zorgen dat er bij stormweer niet meer lucht binnenkomt dan bij rustig weer. Er ontstaat dus geen tocht. Bij natuurlijke ventilatie wordt de onzuivere lucht afgevoerd via de schoorsteen. Natuurlijke ventilatie is de goedkoopste manier van ventileren, maar zal niet leiden tot energiebesparing omdat er enerzijds geen warmterecuperatie mogelijk is, en anderszijds de ventilatie minder goed gecontroleerd kan worden dan bij de andere manier: mechanische ventilatie.

Mechanische ventilatie werkt met een ventilator die verse lucht binnenzuigt en onzuivere lucht afvoert. Als er ook een warmtewisselaar aanwezig is kan er warmte gerecupereerd worden uit de onzuivere lucht, die zorgt voor opwarming van de binnengetrokken verse lucht. Het grote voordeel van mechanische ventilatie is dus energiebesparing. Daarnaast zijn de luchtstromen bij mechanische ventilatie beter af te stellen dan bij natuurlijke ventilatie. Om te vermijden dat de afgevoerde, onzuivere lucht terug binnengezogen wordt, is het wel belangrijk dat de aanvoer en afvoer op minimum 2 meter afstand van elkaar geïnstalleerd worden.

Er zijn ook combinaties van natuurlijke en mechanische ventilatie mogelijk, waarbij bijvoorbeeld de aanvoer mechanisch gebeurt en de afvoer via de natuurlijke weg. Dit kan handig zijn wanneer natuurlijke aanvoer moeilijk haalbaar is door een lawaaierige omgeving of geurhinder. Ook de omgekeerde gang van zaken is mogelijk. Op die manier kan ventilatie aan elke woning aangepast worden.

Onderhoud

Een mechanisch ventilatiesysteem vergt vanzelfsprekend wat onderhoud. De luchtkanalen en de filters moeten regelmatig schoongemaakt worden om het resultaat optimaal te houden. Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee, waardoor een mechanisch ventilatiesysteem dus duurder uitkomt dan natuurlijke ventilatie.

Het kan voor sommige mensen ook als een belemmering voelen dat een mechanisch systeem de ventilatie in hun woning regelt. Daarom kiezen heel wat mensen toch nog voor een natuurlijke ventilatie, waarbij ze zelf kunnen kiezen wanneer en hoe ze verluchtingsroosters openzetten.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ventileren tegen hooikoortsWist u dat ventileren kan helpen tegen de klachten die gepaard gaan met hooikoorts en andere allergieën? Het hooikoortss…
Waarom is ventileren zo belangrijk?Veel mensen onderschatten het nut en de noodzaak van goede ventilatie in huis. Vaak wordt het gezien als een luxe in pla…
Huis goed ventileren: hulpmiddelenHuis goed ventileren: hulpmiddelenJe huis goed ventileren is beter voor de gezondheid. In een huis met een goede ventilatie voel je je energieker, wakkerd…
De juiste ventilatie tegen schimmel in de badkamerDe juiste ventilatie tegen schimmel in de badkamerDe badkamer is de ruimte in huis waar het grootste risico op schimmel bestaat, bijvoorbeeld in de tegelvoegen of op het…

Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Aanleggen van ventilatie in huisAanleggen van ventilatie in huisAlle huizen hebben ventilatie nodig. Dit komt omdat de lucht regelmatig moet worden ververst. Dit is beter voor de leefk…
Bronnen en referenties
  • www.habitos.be
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.