Houdt de dief… uit uw woning

Niemand zal er beter kunnen inschatten wat de kans van inbraak is in uw woning dan een inbreker zelf. Toch is er al heel wat bekend over de manier waarop inbrekers te werk gaan en zijn er natuurlijk de nodige maatregelen die u zelf kunt treffen om het dievengilde op een afstand te houden.

Woninginbraak, de feiten

In Nederland wordt gemiddeld elke minuut een inbraak in een woning gepleegd, ongeveer 1440 woningen per dag worden bezocht door ongewenste gasten. Dit komt neer op 525.000 inbraakpogingen per jaar. Statistisch gezien heeft u dus eens in de 10 jaar kans op een woninginbraak. Uit onderzoek is gebleken dat een op de vijf Nederlanders wel eens te maken heeft met inbraak, het dievengilde heeft een duidelijke voorkeur voor bepaalde huizen en bezoekt deze dan ook graag meer dan eens.

Geliefde wijken

Daarbij blijken inbrekers, als ze eenmaal een huis in een bepaalde wijk hebben bezocht, ook de andere huizen in de buurt te willen bezoeken. Vanuit de dief gezien is dit geen gekke redenatie, veel huizen in een bepaalde buurt zijn op dezelfde wijze gebouwd. De dief kent dan ook na het bezoek aan het eerste huis vaak al de sloten, vluchtwegen en zolderraampjes waardoor de nieuwe klus een stuk eenvoudiger wordt.

Spitsuren inbraak

De meeste inbraken vallen op dinsdag en vrijdag tussen 06:00 en 18:00, na deze dagen is de zaterdag het meest in trek. In de winterperiode wordt vaker ingebroken terwijl gedurende de zomermaanden (mei tot en met augustus) minder wordt ingebroken. Uitzondering hierop is de bouwvakvakantie.

Gevolgen van inbraak

Alhoewel de financiële gevolgen van de inbraak vaak worden vergoed door de verzekeraar, loopt de bewoner van een getroffen woning wel emotionele schade op door de inbraak. De emotionele waarde van spullen als bijvoorbeeld sierraden kunnen niet worden vergoed door een verzekeraar. Er wordt gesnuffeld in zaken die privé zijn en vaak houden de bewoners een gevoel van onveiligheid over aan de inbraak. Dit kan maanden en soms zelfs jaren na de inbraak nog een rol spelen en hieruit kunnen slaapproblemen en angststoornissen ontstaan.

Inbraakbeveiliging

Als er gesproken wordt over inbraakbeveiliging wordt er vaak gedacht dat dit hoge kosten met zich mee zal brengen. Dit is echter niet per definitie waar, ook simpele maatregelen die geen kosten met zich meebrengen kunnen de kans op een inbraak al aanzienlijk verkleinen. Bovendien is het niet de bedoeling dat u van uw woning een vesting gaat maken waarin u zich opsluit vanwege een mogelijke inbraak. Het gaat erom dat uw woning voor een inbreker minder aantrekkelijk is dan een andere woning in uw wijk.

De maatregelen kunnen worden ingedeeld in de volgende categorieën:
  • Organisatorische maatregelen: Dit betekent kritisch kijken naar uw gedrag en wat u kunt doen om inbraak te voorkomen.
  • Bouwkundige maatregelen: Hier gaat u uw woning kritisch bekijken en zo nodig aanpassen om inbraak te voorkomen.
  • Elektronische maatregelen: De aanleg van een alarmsysteem

Organisatorische maatregelen

Deze maatregelen kosten doorgaans niet meer dan uw eigen kritische blik op uw eigen gedrag. Het is dan ook zeker de moeite waard onderstaande lijst eens door te nemen en te kijken of u in uw woning wellicht een en ander moet aanpassen om het risico op inbraak te verkleinen

Geef dieven niet de materialen om hun slag te slaan

  • Laat geen ladders of steigers buiten staan in uw tuin, de dieven kunnen zo zonder moeite de eerste etage bereiken welke vaak minder goed beveiligd is dan de begane grond. Op deze manier kunnen zij uw woning leeghalen en netjes via de begane grond weer verlaten.
  • Laat geen losse gebruiksvoorwerpen (mattenkloppers, staaldraad en gereedschap) buiten rond uw huis, tuin of pand slingeren. Inbrekers gebruiken dit soort materialen om via de ‘hengelmethode’ uw pand binnen te komen. Mattenkloppers en staaldraad kunnen via de deurbrievenbus worden gestoken om het dagslot op te trekken. Wanneer u uw woning verlaat, dan altijd de buitendeur afsluiten met het nachtslot. Hierdoor faalt de methode van het “hengelen” maar ook het flipperen
  • Zorg ervoor dat er geen bomen, struiken of struikjes aan de zijkant vlak bij uw voordeur worden geplant. Deze boompjes zijn namelijk schuilplekken voor inbrekers als zij proberen de voordeur open te breken. Verwijder deze boompjes of kap ze op een maximale lengte van 1 meter.

Laat niet merken dat u afwezig bent

  • Briefjes aan de deur met de tekst ben even weg of een boodschap op het antwoordapparaat dat u op vakantie bent geven dieven de vrije hand. Probeer dus te voorkomen dat u dergelijke aanwijzingen prijs geeft.
  • Als u uw huis verlaat, laat dan op de tafel wat spullen achter. Dit kan een opengeslagen krant, tijdschrift, boek een leesbril of kopje met schotel en schrijfmiddelen zijn. Laat dus merken dat uw huis een bewoonde indruk maakt
  • Vermijd de automatische e-mailbeantwoording, waarin u meldt dat u met vakantie bent. Laat uw e-mail gewoon bezorgen bij de mailserver van uw Internet Service Provider. Via webmail op uw vakantieadres kunt u de mail gewoon bekijken.
  • Zorg ervoor dat uw brievenbus regelmatig wordt geleegd (door een vertrouwde buur). Een volle brievenbus is een signaal dat het huis niet bewoond wordt. Laat de post neerleggen op een plaats die van buitenaf via het raam of brievenbus niet zichtbaar is.
  • Installeer een tijdklok om uw verlichting 's avonds automatisch aan te doen. Een donker pand is anders een teken dat er tijdelijk niemand woont. Zorg er wel voor dat de verlichting niet uit één klein lampje bestaat, maar sluit gemiddeld evenveel lampen aan op de tijdklok om zo te voorkomen dat de verlichting tijdens uw afwezigheid anders uitziet dan normaal
  • Sluit geen overgordijnen en haal geen planten weg achter het raam. Zorg dat uw planten tijdens uw vakantieperiode voldoende water krijgen. Verdorde planten wijzen immers op een tijdelijk niet bewoonde woning.
  • Laat geen huisvuil(zakken) voor lange tijd onbeheerd in de omgeving van uw woning staan.
  • Fietsen en bromfietsen in de huisstalling zelf ook op slot doen. Het stelen van een fiets of bromfiets wordt daardoor extra bemoeilijkt.

Overige

  • Het is beter als waardevolle voorwerpen (Laptop, LCD-tv’s, mobiele telefoon, elektronische apparatuur, computers) en ook rijbewijs en paspoort niet zomaar van buiten te zien zijn of vlak bij het raam liggen waardoor deze snel zijn mee te nemen. Gelegenheidsinbrekers kijken eerst naar binnen om te zien of er wat te halen valt
  • Aangeraden wordt om de Platte TV zodanig in huis op te stellen dat hij niet te zien is vanuit de straat, of zodanig verdekt is opgesteld dat de Platte TV uit het zicht is gehaald. De kans dat er dan wordt ingebroken neemt daarmee drastish af Laat LCD-TV’s monteren aan de muur van uw woonkamer het wordt hierdoor extra moeilijk de TV schadevrij mee te nemen
  • Label nooit uw huissleutels waarop uw woonadres staat.
  • Meubels kunt u beter niet afsluiten, voor inbrekers zijn deze gemakkelijk open te krijgen waardoor er extra schade kan ontstaan.
  • Sluit bij afwezigheid alle ramen, bovenlichten en dakramen af van uw huis, ook het Wc-raampje, de kelderraampjes en het raampje van de badkamer.

Bouwkundige maatregelen

Met hang-en sluitwerk van goede kwaliteit kan inbraak vaak voorkomen worden. Volgens de officiële opgave kan een goed SKG-keurmerk slot in 3 minuten geopend worden. In de meeste gevallen echter is dit voldoende omdat de gemiddelde inbraak ongeveer 30 seconden duurt. In 99% van de gevallen probeert de inbreker via deuren en/of ramen binnen te komen. Ongeveer 1% probeert door het glas naar binnen te komen. 90% Van alle inbrekers zijn z.g. gelegenheidsinbrekers. Zij proberen via kleine werktuigen (combinatietang, stukjes plastic, bandenlichters, schroevendraaiers (in 75% v/d gevallen) of ander gereedschap binnen te komen.. Wie nog geen SKG-veiligheidsbeslag op de buitendeur heeft aangebracht, kan als eerste voorzorg de buitenste schroeven van de dekplaat voorzichtig uitboren, zodat het beslag niet aan de buitenkant kan worden gedemonteerd met een schroevendraaier

Een goed beveiligde buitendeur bevat

  • Vol materiaal
  • Een cilinderslot met het SKG-keurmerk (2 of 3 sterren)
  • Veiligheidsbeslag en metalen sluitkom (2 of 3 sterren)
  • SKG-keurmerk schanieren (2 of 3 sterren)
  • Extra oplegslot met SKG-keurmerk (2 of 3 sterren en op kniehoogte aangebracht)
  • Inbraakwerend glas/barrièrestang met SKG-keurmerk
  • Een Secu-strip of anti-inbraakstrip op de voordeur (bij studentenhuizen) en/of achterdeur.

Installeer dievenklauwen en/of dievenpennen in uw ramen, kozijnen en uw toegangsdeuren en vergeet de bovenverdieping niet als daar toegangsdeuren zijn geplaatst (zoals bij balkons). Dievenklauwen zijn bij de bouwmarkt te koop voor weinig geld en zijn vrij gemakkelijk zelf te monteren. Om inklimming tegen de gaan is het verstandig kleine bovenlichten, kelderlichten en zijlichten te voorzichten van barrièrestangen

Lichtkoepels en zolderraampjes dienen ook beveiligd te worden. Het monteren van lichtkoepels dient zo te gebeuren dat demontage c.q. inbraak aan de buitenkant niet kan plaatsvinden, zeker als het hier om platte daken gaat. Eventueel kan aan de binnenkant een inklimbeveiliging (barrièrestang) worden aangebracht

Alhoewel weinig dieven ervoor te kiezen via glas binnen te komen bestaat de mogelijkheid inbraakwerend glas te plaatsen. Dit kan echter niet altijd, zeker niet bij oudere woningen. Het is altijd verstandig hierover advies in te winnen bij vakmensen.

Alarmsystemen

De ultieme vorm van beveiliging. Een alarmsysteem werkt met sensoren. Wanneer bijvoorbeeld een raam of deur geopend wordt waar een sensor op gemonteerd is, kan er een alarm afgaan. Sensoren zijn ook binnen het gebouw te monteren. Deze sensoren registreren een combinatie tussen infrarood-uitstraling met beweging.

Een alarmsysteem zal met behulp van geluids- en/of lichtsignalen de buurt alarmeren. Er bestaan ook woningalarmen waarvan sprake is van een doormelding naar een particuliere alarmcentrale. De centrale zal bij een melding de sleutelhouder, bewoner, beveiligingsbeambte of de politie alarmeren (al naar gelang de afspraak die gemaakt is).

Indien u een alarmsysteem wil aanschaffen is het verstandig dit te laten doen door een erkend (BORG) installateur.

Alternatief voor een alarmsysteem tijdens uw vakantie

Mocht u geen alarmsysteem willen aanschaffen of dat niet voldoende vinden, dan kunt u ook oppassers voor uw huis regelen. Dat kunnen bijvoorbeeld kennissen of familie zijn die tijdens uw afwezigheid in uw huis verblijven. Indien u zelf geen oppas kent zijn er bemiddelingscentrales die tegen betaling van bemiddelingskosten u in contact kunnen brengen met oppassers. Voor de oppassers, vaak senioren, is het een goedkope vakantie in eigen land en uw huis wordt “bewaakt” tijdens uw afwezigheid. Bijkomend voordeel van een oppasgezin (meestal oudere echtparen) ook uw planten en huisdieren worden verzorgd.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alarmsysteem kopen: Wat kost dat en waar moet je op letten?Met de toenemende inbraakgolven in alle regio's in Nederland is het geen slecht idee om jouw huis en spullen te bescherm…
Beveiligen tegen inbraak en diefstal met SelectaDNABeveiligen tegen inbraak en diefstal met SelectaDNADe meeste mensen hebben al eens een diefstal of inbraak of een poging daartoe meegemaakt. Het goed beveiligen van je spu…
Het beveiligen van je huis tegen inbrekers: tips en trucsHet beveiligen van je huis tegen inbrekers: tips en trucsJaarlijks worden er in België zo'n 78.000 inbraken gemeld bij de politie. Dit komt neer op ongeveer 200 inbraken per dag…

Trends in vloeren voor de woningDe trends in vloeren wisselen elkaar af. Is de boeren houtenvloer het ene moment in, dan in het strakke natuursteen het…
Hordeuren en -ramenBeestjes als vliegen, wespen etc. buiten houden kan prima met de hor of aanverwante mogelijkheden. De traditionele horde…
Bronnen en referenties
  • www.vakantieoppas www.holidaylink.com http://www.xs4all.nl/~pgv123/IP.html http://www.woonportaalnederland.nl/Friesland/beveiliging.php http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=77079 http://www.wijnegem.be/Default.aspx?tabid=1939 http://www.woonwebsite.nl/frames2.php?url=http://www.woonwebsite.nl/ideepagina/ideeen_popup.php?id=364 http://www.veilig-nederland.nl/nl/Watkuntudoen/Politiekeurmerk/ http://www.westervoort.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=81&stukid=2526 http://www.schiedam.nl/smartsite.shtml?id=57358 http://www.inbraakpreventieadviseur.nl/ http://www.touring.be/nl/dagelijks-leven/woning/artikels/inbraakpreventie/index.asp http://www.ncp.nl
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.