Isolatiemaatregelen in/om het huis aanbrengen

Om het energieverbruik flink aan te pakken kan overwogen worden om isolatiemaatregelen toe te passen in huis. Wat zijn de mogelijkheden die passen bij het huis. Welke vragen moet je jezelf minimaal stellen bij het kiezen van de methode en materialen. Besproken worden dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en glasisolatie.

Isolatie algemeen

De prijs van het isolatiemateriaal hangt samen met de isolatiewaarde, en de dikte van het materiaal. Des te dunner het isolatiemateriaal, maar hoger de isolatiewaarde, des te duurder is het isolatiemateriaal. Het isolatievermogen wordt uitgedrukt als R-waarde. Hieraan kunt u aflezen hoe isolerend het materiaal werkt. Uit onderzoek blijkt dat verschillende isolatiematerialen zeer schadelijk zijn voor het lichaam. Van asbest was dit al langer bekend. Van glaswol, steenwol en polyurethaanschuim is nu ook bekend dat zij zeer schadelijk kunnen zijn voor de longen. Zorg er dus voor, als je toch voor dit materiaal kiest, dat je passende beschermende maatregelen neemt. Bij oude huizen bestaat zelfs na plaatsing nog het risico dat deze schadelijke materialen door de kieren van het huis de woonomgeving in komen en schade kunnen veroorzaken. Denk hier dus goed over na. Heb je een vergunning nodig voor de huidige plannen, regel dit tijdig via het omgevingsloket. Vraag meerdere offertes aan wanneer je een gespecialiseerd bedrijf inschakelt.

Bouwbesluit

Als je een vergunning hebt aangevraagd en je bezig gaat met een (grote) renovatie. Houd er dan rekening mee dat je moet voldoen aan de voorwaarden van het huidige bouwbesluit. Na isolatie moet de buitenmuur een RC-waarde hebben van minimaal 2,5. Als dit niet haalbaar blijkt te zijn vanwege omstandigheden, dan mag de gemeente deze eis verlagen, maar nooit onder een RC-waarde van 1,3 (2015).

Vragen om jezelf te stellen zijn onder andere:

Hoeveel ruimte is er beschikbaar in het huis? Gaat het alleen om de isolatie van warmte of ook van geluid? Wat is het budget? Hoe wordt de isolatie toegepast? Is er voldoende ventilatie na toepassing van de isolatie? Welke materialen worden er gebruikt? Hoe worden deze materialen veilig gebruikt? Zijn er op het moment nog subsidies/belastingmaatregelen beschikbaar waardoor het isoleren financieel beter betaalbaar wordt (kijk op http://www.energiesubsidiewijzer.nl/)? Wat voer je zelf uit? Wat voert een gespecialiseerd bedrijf uit?

Dakisolatie

Een dak dat niet geïsoleerd is veroorzaakt veel warmteverlies in de winter en een flinke opwarming in de zomer. Milieucentraal heeft berekend dat het plaatsen van dakisolatie vergelijkbaar is met een rendement van 9% op een spaarrekening. Bij het isoleren van het dak is het van groot belang om rekening te houden met het vocht, om dakrot en vochtproblemen te voorkomen. Als het houten dakbeschot met folie of dakleer bekleed is, haal er dan sowieso een bouwkundige bij wanneer je het dak graag wilt isoleren. Bij een plat dat kan er beter aan de bovenkant geïsoleerd worden om het hiervoor genoemde dakrot te voorkomen, laat dit door een expert dit uitvoeren. Het beste kan gekozen worden voor een materiaal wat gemakkelijk te scheiden is wanneer het later moet worden verwijderd, neem dan ook geen opgespoten of vastgelijmde isolatiematerialen. Bij een bestaand schuin dak kan je er voor kiezen om 1) de zolder te isoleren als je die toch niet verwarmd, dit is relatief gemakkelijk aan te brengen, 2) de binnenkant van het dak te isoleren (haal er een bouwkundige bij of 3) de buitenkant van het dak te isoleren, laat ook dit door een professional uitvoeren.

Vragen om jezelf te stellen zijn onder andere:

Isoleer je een plat dak of schuin dak en wat is verstandig bij het betreffende dak? Gaat het om een nieuw dak wat geïsoleerd moet worden of een bestaand dak? Is er al sprake van isolatie van binnenuit? Is hier sprake van voldoende ventilatie? Hoe voorkom je dat je last zult krijgen van dakrot en andere vochtproblemen? Is het mogelijk om bij jouw dak zelf isolatie aan te brengen of kan je het beter door een bouwkundige laten beoordelen?

Muurisolatie

Hierbij is het sowieso van belang een expert in te schakelen om advies in te winnen om vochtproblematiek als ook schimmelvorming op te lossen en voorkomen.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is iets om niet zelf aan te pakken. Als je dit overweegt zorg er dan voor dat je een gecertificeerd bouwbedrijf inschakelt. Vraag hierbij om zowel een offerte als inspectie van de buitengevel. Als je reeds vochtproblemen hebt in huis, dan is het van belang deze te benoemen.

Gevelisolatie van binnenuit

Gevelisolatie van binnenuit wordt gerealiseerd middels een voorzetwand. Alleen als je een zeer ervaren 'doe-het-zelver' bent behoor je deze klus zelf op te knappen, in andere gevallen is het verstandig hier een professional voor aan te nemen. Als de voorzetwand verkeerd geplaatst wordt, dan kan je te maken krijgen met vochtproblemen of deze verergeren. Zorg er dus voor dat je eerst voldoende informatie inwint en je laat adviseren door een expert. De voorzetwand komt maximaal 10 centimeter naar binnen toe. Hierdoor verlies je uiteraard wat vloeroppervlak. De temperatuur in huizen met voorzetwanden schommelt meer, dan bij andere vormen van gevelisolatie. Warmtereflecterende folie kan je daarnaast nog plaatsen achter de huidige verwarming met de reflecterende kant naar de verwarming toe.

Gevelisolatie van buitenaf

Door de gevel van buitenaf te isoleren zal de woning van uiterlijk veranderen. Vraag hiervoor sowieso een vergunning aan bij uw gemeente. Mogelijk mag het huis niet van uiterlijk veranderen vanwege een beschermd dorpsgezicht of monumentstatus of als het een rijtjeshuis of twee onder een kap betreft. Soms zijn de regels anders voor zijgevels en achtergevels. Het isoleren van de gevel vanaf de buitenkant moet sowieso door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd. Breng ook hier eventuele vochtproblemen die al bestaan direct ter sprake wanneer de expert bij u komt voor advies en/of het uitbrengen van een offerte.

Vragen om jezelf te stellen zijn onder andere:

Zijn er reeds vochtproblemen? Wie voert dit uit? Welk advies is benodigd? Voert een expert dit uit? Welke materialen worden er gebruikt? Wat is de beste optie voor mijn huis? Zijn er op het moment vochtproblemen? Zo ja, waar en hoe kan dit worden opgelost? Hoe wordt voorkomen dat er vochtproblemen worden gecreëerd? Zijn er dampremmende maatregelen nodig? Bij gevelisolatie van binnenuit: Hoe wordt alles opgelost met betrekking tot stopcontacten, verwarming, kabeldoorvoer en dergelijke?

Vloerisolatie

Door vloerisolatie te plaatsen wordt een vergelijkbaar rendement als een spaarrekening met 8% rente behaald. Vloerisolatie zorgt voor een prettig klimaat in huis. De vloer voelt prettiger aan. Vloerisolatie zorgt voor een grotere besparing dan vaak wordt gedacht en verdiend zich relatief snel terug, gezien het een goedkope oplossing is. Voor vloerisolatie is het van belang dat de hoogte van de kruipruimte minimaal 35 centimeter is. Als de kruipruimte minder hoog is kan er overwogen worden om de vloeren er uit te halen en via de bovenkant isolatie onder de vloeren aan te brengen. Dit maakt het toevoegen van vloerisolatie echter minder aantrekkelijk. Bij het kiezen van bedrijven die een offerte mogen uitbrengen is het van belang je te realiseren dat veel bedrijven met slechts één materiaal werken en je dus op zoek moet naar een bedrijf die vloerisolatie aanbrengt die geschikt is voor jouw woning. Als je een goede 'doe-het-zelver- bent, dan kan je overwegen om de vloerisolatie zelf aan te brengen. Neem maatregelen om te voorkomen dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. In huizen waar regelmatig water in de kruipruimte aanwezig is een laag luchtkussenfolie of piepschuimchips een mogelijke oplossing. Zoek goed uit wat bij jouw huis het meest beschikt is. Als vloerisolatie moeilijk mogelijk is, dan kan er worden overwogen om over te gaan op bodemisolatie. Dit is echter minder interessant, gezien de minder grote energiebesparing en het lagere isolatievermogen, ondanks het gebruik van materialen met een hoge isolatiewaarde.

Vragen om jezelf te stellen zijn onder andere:

Wie voert dit uit (zelf of een expert)/ Hoe hoog is de kruipruimte? Is de kruipruimte toegankelijk? Is er soms sprake van vocht of water in de kruipruimte?

Dubbelglas of HR-glas

Is er nog sprake van enkelglas in de woning of gewoon dubbelglas of HR-glas van voor 1996 overweeg dan om HR+ of HR++glas of drievoudig glas aan te schaffen. Des te hoger de isolatiewaarde van het glas des te duurder het wederom is. Kies bij voorkeur voor het glas met de hoogste isolatiewaarde, dit verdiend zich zeer snel terug als het glas sowieso al vervangen werd. Vraag verschillende offertes aan bij experts op het gebied. Denk er hierbij aan dat je 10 jaar garantie krijgt op het glas en 5 jaren op de plaatsing van het glas. Door de kozijnen goed te onderhouden verklein je de kans dat het glas lek raakt of zal breken. Bij het vervangen van glas waar je door heen zou kunnen vallen, zoals glas wat tot de vloer doorloopt kan je overwegen om direct eenzijdig of tweezijdig veiligheidsglas te laten plaatsen. Dit werkt ook inbraakvertragend.

Vragen om jezelf te stellen zijn onder andere:

Moet het glas ook een geluidswerende werking hebben? Is er sprake van veel geluid in de omgeving? Welke isolatiewaarde van glas wordt gebruikt? Is er sprake van glas tot op de grond?

In dit artikel wordt de aanzet gegeven om het huis te isoleren. Het belangrijkste is dat je jezelf goed voorlicht of goed laat voorlichten. Haal er op tijd een bouwkundige bij, waar dat nodig lijkt te zijn of nodig is. Kijk eens op de websites die bij de bronnen staan vermeld en zoek naar andere websites om meer informatie te vergaren. Op Milieucentraal kan je advies op maat krijgen via de website. Dicht naden en kieren om onnodig verlies van warmte te voorkomen en werk met tochtstrips waar nodig.

Lees verder

© 2015 - 2024 Visk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende manieren om je huis te isolerenVerschillende manieren om je huis te isolerenEr bestaan meerdere methodes om je huis te isoleren. Dit zorgt ervoor dat het warmteverlies minimaal is. Tevens is het e…
Schuin dak isolerenWanneer het dak van uw woning niet voorzien is van isolatie, zal er veel warmte verloren gaan, waardoor u onnodig veel m…

Licht brengt sfeer in huisLicht brengt sfeer in huisHet is bij menigeen een ondergeschoven kindje, maar een goed lichtplan is altijd belangrijk. Een goed lichtplan heeft ve…
Bronnen en referenties
  • Milieucentraal, http://www.milieucentraal.nl, bekeken op 28-03-2015.
  • Vereniging Eigen Huis, http://www.eigenhuis.nl, bekeken op 28-03-2015.
  • Energiecooperatie, http://http://www.energiecooperatie073.nl/, bekeken op 28-03-2015.
  • Longfibrose, http://www.longfibrose.nl/nieuws%20en%20informatie/, bekeken op 28-03-2015.
  • Letselschade, http://www.letselschade.nl/beroepsziekten/werken-glaswol-steenwol-even-dodelijk-asbest-zal-nabije-toekomst-vele-letselschade-claims-leiden/, bekeken op 28-03-2015.
  • Rijksoverheid, http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving, bekeken op 28-03-2015.
  • Omgevingsloket, https://www.omgevingsloket.nl, bekeken op 28-03-2015.
  • Energiesubsidiewijzer, http://www.energiesubsidiewijzer.nl/, bekeken op 28-03-2015.
Visk (4 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.