Groter wonen in dezelfde ruimte

Groter wonen in dezelfde ruimte Waar de een over een ruime woning beschikt met grote kamers, moet de ander het met beduidend minder vierkante meters doen. Of je nu gewoon kleinbehuisd bent of dat je op een studentenkamer woont, de mogelijkheden om extra vierkante meters aan je huis of kamer toe te voegen zijn er meestal niet. Hoe kun je een kleine ruimte toch groot maken, of in ieder geval groter laten lijken?

Je ogen,je brein en een kleine ruimte

Je ogen zijn constant bezig visuele indrukken op te vangen en door te geven aan je brein. Daar worden de beelden die je zojuist zag onderzocht, verwerkt en opgeslagen. Voor je ogen en je brein is het prettig en rustiger als er patronen worden ontdekt. Als voorwerpen dezelfde maat, kleur en vorm hebben is het voor je hersenen gemakkelijker dit te rubriceren. Het is gewoon minder werk dan het rubriceren van allemaal verschillende vormen, kleuren en maten. Hoe meer beelden je ogen in een korte tijd moeten verwerken, hoe meer je dit als ‘druk’ ervaart. Dit gegeven kun je gebruiken om ook in een kleinere ruimte je ogen meer rust te geven en gek genoeg wordt dat in je hersenen ook vertaald als meer ruimte.

Kleuren in je kamer

Veel mensen kennen wel het effect dat kleuren op een ruimte hebben. Donkere kleuren geven je het gevoel dat de kamer kleiner is dan hij in werkelijkheid is. Mensen zeggen dan 'de muren komen op je af'. Het is daarom zeker in een kleinere ruimte niet verstandig om muren en plafonds in donkere kleuren te schilderen. Houd het liever bij lichte wanden en plafonds. Dat scheelt voor je gevoel meteen een stuk in de beleving van de ruimte.

Optisch effect: licht

Licht heeft op je brein hetzelfde effect als kleur. Als een kamer donkerder is, lijkt deze ook meteen kleiner. Om de ruimte optisch te vergroten moet je zorgen voor meer licht. Zorg er daarom voor dat buitenlicht goed kan binnenstromen. Houd het op lichte gordijnen en zet niet teveel voorwerpen of grote planten voor de ramen.

Houd rekening met de lijnen in een kleine ruimte

Zoals hierboven al gezegd, voor je ogen en brein is het een stuk rustiger als er patronen zijn. Houd met het plaatsen van kasten en voorwerpen rekening met doorlopende lijnen. Zo kun je eraan denken om de bovenkanten van kasten, raam- en deurkozijnen en schilderijen zoveel mogelijk op één lijn te krijgen.

Maak er geen rommeltje van

Omdat je in een kleinere ruimte altijd dichter bij de meubels en voorwerpen in de kamer staat, zullen je ogen meer details waarnemen. En dat maakt het onrustiger. Probeer rommel en rondslingerende voorwerpen zoveel mogelijk te voorkomen. Berg je spullen op in de kasten en als dat allemaal niet past, vraag je dan zo nu en dan af of je van sommige spullen niet beter afscheid kunt nemen. Datzelfde geldt voor voorwerpen die je ter decoratie hebt neergezet op vensterbanken, tafeltjes en kasten. Teveel maakt het onrustig en zorgt ervoor dat alles op je af komt en de ruimte kleiner lijkt.

Waar is die vloer?

In een grotere ruimte kunnen je ogen verder kijken. En omdát je ogen verder kunnen kijken registeren je hersenen dit als ‘groot’. Tot zover allemaal logisch. Het omgekeerde is ook waar. Als je niet ver kunt kijken wordt dat door de hersenen als ‘klein’ geïnterpreteerd. Het is daarom belangrijk om ook in een kleinere ruimte het blikveld van je ogen groot te houden. Als je allerlei spullen op en onder kasten wegzet, blokkeer je een belangrijk deel van het blikveld. Hoe meer vloer je ogen kunnen waarnemen, hoe grotere de ruimte wordt ervaren. Houd daarom de vloer onder kasten en tafels leeg.

Spiegeltje aan de wand

Je hebt je kamer in lichte kleuren geschilderd, het buitenlicht kan zo goed als onbelemmerd naar binnen stromen. De troep is netjes opgeruimd en overtollige voorwerpen zijn ofwel in de kasten ofwel in de afvalemmer terecht gekomen. Voorwerpen hangen mooi op één lijn en op de vloer heb je een onbelemmerd uitzicht op de hoeken van de kamer. Alles lijkt zo’n beetje in orde. Dit is het moment om na te denken over het gebruik van spiegels. Als je een spiegel, niet al te klein, listig ophangt, wordt een mooi en opgeruimd deel van de kamer ook in de spiegel weergegeven. Zo’n ruimtelijk effect voegt weer een optisch metertje toe aan de inmiddels niet meer zo kleine ruimte.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf tips om je huis groter te laten lijkenHelaas komen kleine ruimtes in een huis veel voor, vooral als je een huis hebt in de stad of net je eerste huis hebt gek…
Stylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsStylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsNiet iedereen heeft het geld om ruim te wonen. In kleine kamers kan men zich al snel opgesloten voelen. Door enkele eenv…
Klein wonen vraagt om groots denkenKlein wonen vraagt om groots denkenOok meer ruimte nodig? Dan kan je bijvoorbeeld verhuizen. Maar financieel gezien is dit niet altijd de beste optie. Daar…
Studentenkamer inrichtenAls student heb je meestal slechts een paar vierkante meters tot je beschikking. Omdat dit toch je nieuwe verblijf is ge…

Koude voeten, koude vloer: liever niet!Koude voeten, koude vloer: liever niet!Je stelt prijs op een behaaglijk woonklimaat met bijpassende aangename temperaturen. Waar je zeker niet op zit te wachte…
In een opgeruimd huis voelt iedereen zich meer thuisIn een opgeruimd huis voelt iedereen zich meer thuisVoorkomen is beter dan genezen. Wie in een opgeruimd en schoon huis woont, voelt zich prettiger. Het is een bekend feit…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 04-04-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.