Hoe kies ik de juiste architect voor nieuwbouw?

Hoe kies ik de juiste architect voor nieuwbouw? Wanneer je een nieuwbouwwoning wenst te bouwen, ben je wettelijk verplicht om hiervoor een architect aan te stellen. Een architect moet echter niet alleen gezien worden als een verplichting, maar eerder als een noodzaak. Daar de architect enkele zeer belangrijke taken uitvoert tijdens de bouwwerken is het van belang om met de juiste architect in zee te gaan.

Waarom een architect

Voor alle bouwwerken waarbij een stedenbouwkundige vergunning verplicht is, moet een architect aangesteld worden. Bij een nieuwbouwwoning is dit dus altijd het geval. Iedere architect die in België dit beroep wil uitoefenen moet ingeschreven zijn bij de Orde van Architecten.

Hoe kies ik de juiste architect

Internet

De ideale plaats om te starten met de zoektocht naar een architect is het wereldwijde web. Via de website www.zoekeenarchitect.be vind je via verschillende zoekfuncties architecten. Je kan bijvoorbeeld zoeken op stijl of op provincie. Check ook altijd eens de persoonlijke website van de architect, hier kan je meestal verschillende referenties vinden.

Stijl

Hou ook rekening met de stijl van je woning bij het zoeken naar een architect. De meeste architecten hebben een bepaalde stijl van tekenen. De ene houdt vooral van landelijke woningen, de andere tekent strak en modern. Zoek een stijl waar jij je goed bij voelt, en baseer je keuze van architect hierop.

Referenties

Indien je verder wenst te werken met een bepaalde architect is het belangrijk om enkele referentiebronnen aan te spreken. Je kan referenties vinden via websites op het internet, maar je kan ook eens gaan kijken naar woningen waar de architect aan meewerkte. Neem gerust ook eens contact op met de bouwheer van de woning. Met wat geluk wil hij je zeker wat informatie geven omtrent de samenwerking met de architect.

Locatie

Ook de locatie van de architect kan een rol spelen. Een architect kiezen uit je eigen buurt biedt verschillende voordelen. Hij is op de hoogte van de stedenbouwkundige voorschriften van de buurt. Hij kan ook beter inschatten met welke ondergrond hij te maken zal krijgen. Verder heeft hij waarschijnlijk ook al enkele contacten met de aannemers in de buurt. Hij zal waarschijnlijk ook vaker de bouwplaats komen bezoeken.

Opendeurdagen

Er worden ook regelmatig projecten georganiseerd waarbij je een kijkje kan nemen in een nieuwbouwwoning en een praatje maken met de architect. In België gaat bijvoorbeeld elk jaar 'Mijn huis, Mijn architect' door.

Bouwbeurzen

Ook op bouwbeurzen is het soms mogelijk het werk van een architect te bekijken, veelal staat de Orde van Architecten er met een stand. Je kan er ook algemene informatie verkrijgen over de werking van de architecten.

De werking van een architect

Het eerste verkennende gesprek met een architect is meestal vrijblijvend. Er wordt geen ereloon aangerekend, maar er worden ook nog geen plannen getekend. Het is bedoeld om te ontdekken of je op dezelfde golflengte zit met de architect.
Daarna wordt een voorontwerp gemaakt. Dit is meestal een plan opgesteld volgens het afgesproken budget. Dit plan wordt dan verder aangepast naar de wensen van de bouwheer. In de praktijk wordt het voorontwerp maximum drie keer aangepast voor men tot het definitief ontwerp komt.
Als het definitief ontwerp getekend is maakt de architect ook een duidelijke kostenraming.
Daarna stelt de architect een dossier op voor de bouwaanvraag.
Als de bouwaanvraag is goedgekeurd maakt de architect het uitvoeringsdossier, dit bevat de uitgebreide plannen en het lastenboek. Hiermee kunnen de aannemers een duidelijke offerte opstellen.

Wat zijn de taken van de architect

  • Individuele maatwerkwoning
  • Houden aan bouwvoorschriften, EPB-regelgeving, maar ook verkavelingsvoorschriften
  • Energiezuinig bouwen
  • Plan maken volgens vooropgesteld budget
  • Tijdens het hele bouwproces het budget onder controle houden
  • Advies bij vergelijken offertes, rekening houden met prijs-kwaliteit
  • Controleren van facturen
  • Afstemmen van de verschillende werken op elkaar
  • Stelt veiligheidscoördinator aan
  • Controleren van de uitgevoerde werken ter plaatse
  • Objectieve informatie en advies
  • Bij oplevering controleren of de werken goed uitgevoerd zijn

Ereloon

Het ereloon is vrij te onderhandelen en kan op twee manieren, op percentage van de volledige bouwkost of door forfaitaire prijs vooraf vast te stellen. Indien gewerkt wordt op percentage rekent de architect voor een nieuwbouw meestal 7% aan van de totale bouwkosten. Het kan interessant zijn om verschillende architecten te raadplegen. Je kan reeds een architect vinden die werkt aan 4%. Hou er wel rekening mee dat er een wettelijk btw-tarief van 21% op het ereloon moet betaald worden.

Het totale bedrag wordt in verschillende stappen betaald.
  • Voorschot
  • 20% definitief ontwerp
  • 20% aanvraag stedenbouwkundige vergunning
  • 20% bij aanbestedingsdossier voor aannemers
  • 30% naarmate de werken vorderen
  • Resterende bedrag bij de oplevering.

Het contract met de architect

  • Volledige identiteit van beide partijen
  • Gegevens van het project
  • In het contract moeten volgende zaken vermeld staan:
  • Afspraken over budget (met of zonder btw)
  • Ereloon
  • Aantal bouwplaatsbezoeken
  • Wijze van betalen
  • Eventuele extra taken

Vul basiscontracten aan met persoonlijke wensen. op www.livios.be/typedocumenten vind je een voorbeeld contract met een architect.

Epb-verslaggever

Epb-verslaggever is ook verplicht bij een nieuwbouw. Je kan hiervoor zelf iemand aanstellen, of de architect kan deze taak op zicht nemen. Hij brengt de energieprestaties in kaart brengen. Indien je architect deze taak op zich neemt is dit meestal goedkoper. Dit wordt wel apart aangerekend.

Veiligheidscoördinator

Ook een veiligheidscoördinator is verplicht bij nieuwbouw. Hij kan ook de architect zijn, maar bij voorkeur iemand van buitenaf. De kostprijs bedraagt iets tussen de 1000 en 2500€. Zijn taak is om het aantal bouwongevallen te verminderen, door erop toe te zien dat risicovolle werken op de meest veilige manier gebeuren.
Hij maakt documenten op die de veiligheid bevorderen:
  • Postinterventiedossier (verplicht bij eventuele latere verkoop)
  • Veiligheids- en gezondheidsplan opstellen

Aansprakelijkheid

De architect heeft een tienjarige aansprakelijkheid voor zijn aandeel in het bouwproject.
© 2014 - 2024 Edeleu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het la…
Tips bij kopen van een nieuwbouwwoningTips bij kopen van een nieuwbouwwoningWanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, of je bent van plan om een nieuwbouwwoning te kopen zit je met allerlei vra…

IKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappenIKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappenIn menig huishouden is een keuken van IKEA geplaatst. De keukens van IKEA zijn populair vanwege de degelijkheid, lange g…
7 preventiemaatregelen tegen diefstal in je woning7 preventiemaatregelen tegen diefstal in je woningInbrekers over de vloer krijgen is een echte nachtmerrie. Je mag er niet aan denken en hopen dat je het nooit zal meemak…
Bronnen en referenties
  • Boek, verstandig bouwen en renoveren, de onmisbare gids voor elke verbouwer, 2014-2015
  • Folder, het klikt direct met architect, De Vlaamse architectenorganisatie
  • Folder, De architect, tekenend voor de toekomst, Orde van Architecten
Edeleu (9 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.