Allemaal beestjes: ongewenste bezoekers

Allemaal beestjes: ongewenste bezoekers Het kruipt, het vliegt, het bijt, het steekt. Ongedierte. In huis en tuin. Men komt in huis verschillende diertjes tegen en de reden waarom ze zich aangetrokken voelen tot de woning is meestal ten gevolge van een gebrekkige hygiëne en zorg. Veel ongedierte kan men zelf bestrijden, maar voor sommige kan men best deskundige hulp inroepen.

Vliegen

Op niet-hygiënische plaatsen, vind je ook veel vliegen. Ze houden van vuiligheid, ze ruimen afval op, maar ze kunnen ook ziekten overbrengen. De 2 miljoen bacteriën op zijn lijf kunnen diarree, tyfus of cholera veroorzaken. Vliegen komen op je eten af, door de vuiligheid aan hun pootjes besmetten ze je eten. Vliegen planten zich zeer snel voort, vrouwtjes kunnen honderden eitjes in één keer leggen. 24 uur later kruipen de larven uit de eitjes, op zoek naar rottend eten.

Vliegen houden er niet van als het netjes is

  • Door ervoor te zorgen dat je huis proper is, kan je vliegen weghouden. Vogels en spinnen zijn natuurlijke vijanden van vliegen. Zij kunnen ook de populatie vliegen in en rond je huis verminderen.
  • Dek voedsel af met huishoudfolie of steek het in luchtdichte bewaardozen in de koelkast.
  • Laat geen kruimels of etensresten liggen.
  • Rottend fruit of groenten direkt weggooien.
  • Bedek vlees als je het laat ontdooien.
  • Vuilnisbakken met goed afsluitende deksels gebruiken.
  • Gebruik een vliegenraam als je je ramen openzet.
  • Zitten ze toch in je huis dan kan je ze verjagen met eucalyptusolie of muntolie.

Vliegen vangen

Gebruik geen vliegenstrips want dat staat niet netjes en al die dode vliegen trekken spinnen aan. Plak dubbelzijdige kleefband op het raam en smeer daar wat honing op. Verwijder dit na enkele dagen zodat je geen spinnen aantrekt.

Vlooien

Het zijn de huisdieren die vlooien binnen brengen. Kijk je huisdieren regelmatig na en behandel ze. Je kan shampoo en dergelijke verkrijgen bij de apotheker of bij de dierenarts.

Je huis 'uitvlooien'

  • Dagelijks stofzuigen op de vaste slaapplaatsen van de dieren en de stofzuigerzak regelmatig verversen.
  • Kamille, lavendel, koriander of boerenwormkruid kan je in de mand van het huisdier strooien en helpt bij het weghouden van vlooien.
  • Regelmatig een vlooienkam gebruiken bij je dier (doe dit buiten). De vlooien dood je in heet water en afwasmiddel.
  • Zuig met je stofzuiger een stukje vlooienband op.
  • Vlooien kan je vangen door een bakje water, wat afwasmiddel en brandende drijfkaarsen 's nachts in alle kamers te zetten.

Zilver-, oven- en papiervisjes

Deze drie zijn smal en ongeveer een cm lang. Ze hebben geen vleugels en achteraan de staart zitten drie draden. Als ze bewegen lijken het zwemmende visjes. Het zilvervisje en papiervisje zijn egaal van kleur. Je kan deze twee onderscheiden door de lengte van de antennes. Het papiervisje heeft lichaamslange antennes, het zilvervisje niet. Het ovenvisje kan je herkennen aan zijn gevlekte schubben.

Zilvervisjes

Ze leven in een vochtig klimaat, dus goed verluchten. Ze zijn dol op suiker en zetmeelhoudende produkten, dus dit niet laten rondslingeren. Een halve aardappel of bananenschillen 's avonds in een open zakje neerleggen om ze te vangen. Zilvervisjes zijn niet schadelijk

Ovenvisjes

Ze leven het liefst bij zeer hoge temperaturen, vandaar hun naam. Laat geen eten rondslingeren want als ze aan levensmiddelen vreten, laten ze bacteriën achter. Dicht plinten, naden en kieren en zorg ervoor dat de temperaturen in huis niet te hoog oplopen. Door afkoeling naar gewone temperaturen kan je van hen afraken.

Papiervisjes

Deze eten papier, zijde, zetmeel- en cellulosehoudende producten. Ze zijn een bedreiging voor archieven en je huisbibliotheek en leven graag in ons binnenhuisklimaat. Houd je woning droog en koel en berg voedsel op. Als je een plaag hebt, kan je ze bestrijden met insecticiden.

Huisstofmijt

De huismijt is een microscopisch klein spinnetje dat ongeveer 0,3 mm klein is. Ze vermenigvuldigen zich in warme, vochtige plaatsen in huis en hun favoriete verblijfplaatsen zijn matrassen en hoofdkussens. Je kan ze ook vinden in vloerbekleding, pluchen knuffelbeesten en beschimmelde muren.

De mens verliest ongeveer een gram huidschilfers per dag in de slaapkamer en deze beestjes voeden zich met huidschilfers van dieren en mensen. Dus dit is een luilekkerland voor mijten.

Heel wat mensen zijn allergisch voor huisstofmijt. Niet alle mijten veroorzaken allergische reacties bij mensen. Het zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt die allergische reacties kunnen uitlokken. Deze beestjes zitten het hele jaar door in de woning en in elk huis vind je huisstofmijten, maar je moet opletten dat hun aantal niet te groot word. Ze leven maar enkele maanden, maar tijdens die periode produceren ze wel 200 maal hun gewicht in uitwerpselen.

De belangrijkste tips zijn: ze houden niet van licht, een droge omgeving en verandering van temperatuur; dus 's morgens de gordijnen en ramen openen!

Bedwantsen

Of wandluis. In tegenstelling met de naam zijn deze insecten geen luizen. Ze leven van het bloed van zoogdieren, dus ook de mens. Ze vallen vooral 's nachts aan omdat ze lichtschuw zijn. Bedwantsen zijn niet alleen onaangenaam, maar ook gevaarlijk want ze kunnen ziekten als gele koorts, astma of instortingskoorts veroorzaken. Ook parasieten, zoals de lintworm dragen ze mee en kunnen ze overzetten op de mens door te bijten. Ze leven graag op en rond het bed.

Hygiëne voorop

  • Regelmatig stofzuigen (zo verwijder je de eitjes) en de stofzak verwisselen
  • Geen tweedehands bedgoed of meubels kopen want die kunnen ook bedwantsen bevatten

Kakkerlakken

Deze beestjes zijn snel en slim, ze houden van vochtige, donkere en warme plaatsen. Professionele hulp is hier bijna altijd nodig om ze te bestrijden.

Nodig geen kakkerlakken uit

  • Naden en kieren dichten
  • Vuilnisbakken schoon en gesloten houden
  • Voldoende ventileren om het huis droog te houden
  • Geen etensresten laten slingeren en altijd grondig poetsen

In de tegenaanval

Kakkerlakken haten opengesneden komkommers, tea-tree-olie en vanillebonen (om op afstand te houden). Je kan ook een val maken van een glas met een laagje bier in en de randen insmeren met olie (kunnen ze niet uit het glas klimmen). Als deze middeltjes niet helpen, roep dan professionele hulp in.

Knaagdieren

Konijntjes zijn schattig, maar muizen en ratten? Ze maken lawaai, plassen overal en knagen aan etenswaren. De urine van de rat kan bij de mens ernstige ziektes veroorzaken. Zowel muizen als ratten dragen bacteriën en schadelijke parasieten. Als je een muis gezien hebt, zitten er meerdere daar ze in groepsverband leven. Ze planten zich zeer vlug voort, zo kan één paartje op een jaar tijd uitgroeien tot een familie met 200 nakomelingen.

Een geoliede huishouding houdt knaagdieren buiten

  • Voedsel stop je best in bokalen of afgesloten plastieken doosjes
  • Etensresten en kruimels die op de grond vallen direkt verwijderen
  • Etensbak van kat of hond na de maaltijd uitwassen
  • Katten, parelhoenders, kippen en pauwen houden muizen op een afstandje
  • De diervriendelijke manier om het muizenprobleem aan te pakken is een muizenval. Vergif is een pijnlijke doodsstrijd.
  • Voor een rattenprobleem roep je best professionele hulp

Motten

Motten zijn niet gevaarlijk, het zijn nachtvlinders die ons geen kwaad doen. Het zijn de larven die van onze kleerkast houden. Ze eten gaatjes in wollen stof, tapijt, veren en bont. Ze vermijden kleren die regelmatig gedragen, gewassen of gelucht worden.

Motten uit je kleding weren

  • Was of verlucht regelmatig de kleding die je weinig draagt
  • Een bruisjurk of doopkleed bewaar je best in een afsluitbare kledinghoes
  • Aan het einde van de zomer leggen de motten hun eitjes. Maak dan je kleerkast extra schoon
© 2008 - 2024 Kona81, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijden van spinnen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Wie dit jaar te kampen heeft met vlooien weet dat de beestjes hardnekkiger zijn dan vroeger. Een gewone behandeling of v…
Ongedierte in huis in de zomer vermeerdert zich snelOngedierte in huis in de zomer vermeerdert zich snelOngedierte in huis, vermeerdert zich vaak snel, omdat de omstandigheden er naar zijn. In huis is het warm en soms vochti…
Hoe bestrijd ik maden in mijn container?De containers zijn voor velen een doorn in het oog. Ze zien er niet uit en nemen veel ruimte in beslag. Als de container…

Verwarming met een warmtepompElektrisch verwarmen op een zeer intelligente manier. Zo kan men een warmtepomp omschrijven. Zo'n systeem heeft onmisken…
Voorkom brand door oververhit elektriciteitssnoerVoorkom brand door oververhit elektriciteitssnoerEen brand voorkomen willen we allemaal, maar elk jaar ontstaat er toch weer brand door oververhitte elektriciteitssnoere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RolandKuck, Pixabay
  • www.rc-service.com
Kona81 (11 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.