Een tuinfeest en toch bewust omgaan met water en energie

De zomer komt eraan. Dan heeft iedereen wel zin om een tuinfeest te geven. Lekker gezellig tafelen en daarna met een glas in de hand nog een tijdje napraten in de avondzon. Wie vindt dat nu niet gezellig? Toch vraagt zo'n feestje veel voorbereiding en dat komt je water- en energiefactuur niet altijd ten goede. Nochtans zijn er heel wat manieren om je tuinfeest wat groener aan te pakken. Wij zetten ze voor jou even op een rijtje.

Een sappig en groen gazon

Niets is mooier dan een gazon met een dik pak groen gras. Toch lijkt je tuin soms eerder geel dan groen. Dit kun je oplossen door te gaan sproeien, maar dat kost natuurlijk geld. Hou daarom rekening met volgende tips.
  • Sproei niet te vroeg. Gras herstelt zich na een droge periode sneller dan je verwacht. Bevochtig het gras dus enkel als er een langere periode van extreme droogte is.
  • Wanneer je beslist om te gaan sproeien, doe je dit best 's morgens of 's avonds. Overdag is het te warm en breng je je gras nog meer schade toe. Waterdruppels verdampen vooreerst makkelijker als het warm is en daarnaast werken ze ook als een vergrootglas. Daardoor verschroeien de grassprieten. Wacht dus zeker tot de zon niet meer te zien is.
  • Sproei niet elke dag een paar minuten, maar beperk het tot één keer in de week een kwartiertje. Als je elke dag je gazon gaat bevochtigen, blijft het water soms aan de oppervlakte staan. Dat is niet de bedoeling.
  • Gebruik regenwater in plaats van stadswater want dat is tenslotte een pak goedkoper.

Denk na over je menu

Voor de ecologische voetafdruk is het belangrijk dat we geen wegwerpservies gebruiken. Dit wordt niet meer opnieuw gebruikt en dat verhoogt natuurlijk de afvalberg. Als je wil besparen op je waterfactuur is een hoge stapel afwas ook niet optimaal. Daarom kies je best voor hapjes waarvoor niet al te veel materiaal nodig is. Denk bijvoorbeeld aan hapklare bladerdeeggebakjes, een braadworst tussen een broodje,... Op die manier heb je weinig bestek of borden nodig en ook dit komt je waterrekening natuurlijk ten goede. Ben je voorstander van vegetarisch eten, dan kun je ook hapjes zonder vlees verkiezen. Er is tenslotte een pak meer water nodig bij de productie van dierlijke eiwitten dan bij die van plantaardige.

Sfeervolle versiering

Een tuinfeest moet mooi aangekleed worden en dat kun je aan de hand van allerlei versiering. Toch is het ook hier belangrijk dat je daar bewust mee omgaat. Zo zijn herbruikbare vlaggetjes veel beter voor het milieu dan al dat wegwerpmateriaal. Gebruik daarom ook een katoenen of linnen tafelkleed en geen papieren. Daarnaast heb je ook nog heel wat soorten tuinlampen die werken op zonne-energie. Zij gaan branden wanneer het donker wordt. Voor je energiefactuur kan dat ook een slok op de borrel schelen. Als het 's avonds wat koeler wordt, kun je naar binnen gaan, maar het is net zo gezellig om buiten te blijven zitten Voorzie enkele dekentjes of Zweedse fakkels en je gaat een warme nacht tegemoet.

Ijsemmers in plaats van koelkast

Wanneer je een pak volk verwacht, zit de koelkast meestal overvol. Je krijgt er moeilijk alles in en de deur gaat constant open en dicht. Op die manier verbruik je natuurlijk ook pakken energie. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van ijsemmers. Vul een grote bak of emmer met ijskoud water en leg daar je flessen drank in. Je kunt het water gerust ook nog aanvullen met ijsblokken. Dan blijft het water net iets langer fris. Gebruik ook hier weer regenwater voor. Achteraf kun je het water gebruiken voor het besproeien van je planten of al het andere groen in je tuin. Dan hoef je helemaal niets te verspillen.

Voorzie spelletjes voor de kinderen

Sommige kinderen missen het tuinfeest omdat ze liever voor de televisie zitten. Dit jaagt je energiefactuur de hoogte in en het is ook niet altijd even gezond voor je nageslacht. Daarom is het belangrijk dat je bij je tuinfeest ook aan de allerkleinsten denkt. Voorzie speelgoed en andere leuke dingen in de tuin zodat ze daar blijven spelen. Je kunt ze beter in de gaten houden, het is gezonder voor de kinderen en het is goedkoper voor de organisator. Bij heel mooi weer is het ook mogelijk om waterspelletjes te voorzien. Maak een parcours met kratten en andere hindernissen. Zet aan het begin en einde een fles en verdeel de groep in twee. Zo kun je er een plezante race van maken. Ook hier maken we gebruik van regenwater en kunnen alle restjes gebruikt worden voor de planten.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Graszoden leggenGraszoden leggenGraszoden leggen is een populaire manier om een mooi gazon aan te leggen. Het is niet zo moeilijk om graszoden te leggen…
Groen gazon zonder mosGroen gazon zonder mosIedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je j…
Wasmachine en wc op regenwaterIedereen zoekt altijd kleine tips om te besparen op onze waterfacturen, wassen met regenwater is een grote besparing op…
Zuinig omspringen met water in de tuinNu het stilaan algemeen geweten is dat het bruikbaar water op onze planeet alsmaar schaarser zal worden, is het verstand…

Welke tuin past het beste bij de wens van u en uw gezin?Welke tuin past het beste bij de wens van u en uw gezin?Een tuin is het sieraad van een huis. Wie een huis gaat kopen, koopt de aanpalende tuin mee. Het huis, zijn indeling en…
Overlast door overhangend groen van de burenOverlast door overhangend groen van de burenHet groen in de tuin van de buren kan voor overlast zorgen. Takken van bomen en struiken kunnen gaan overhangen en de wo…
Bronnen en referenties
  • Waterwereld - het magazine van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (zomer 2012)
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.