Kruidenteelt: Tijm - Dragon - Salie - Bonenkruid

Kruidenteelt: Tijm - Dragon - Salie - Bonenkruid Zaaien, verzorgen en oogsten van nuttige en lekkere keukenkruiden. Iedereen kan kruiden zelf groot brengen. We weten allemaal dat ze goed zijn voor de gezondheid. Als men ze thuis zelf kan telen wordt er veel meer gebruik van gemaakt.

Tijm

Omschrijving

Deze sterke vaste plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Gewone tijm heeft een scherpe, bitterzoete smaak. Zowel de scheuten als de bladeren en bloemen kunnen vers of gedroogd worden gebruikt - in soepen, stamppotten en allerlei soorten vleesgerechten. Citroentijm is minder sterk dan gewone tijm en heeft een heerlijke geur en smaak. De bladeren smaken fijngehakt (en spaarzaam gebruikt) heerlijk bij salades en vlees.

Bodem

Tijm houdt van lichte, goed gedraineerde grond met veel kalk, staat liefst op een zonnig plekje en doet het uitstekend in een rotstuin.

Teelt en verzorging

Zaaien in het late voorjaar in 0,5 cm diepe gaatjes die 60 cm uiteen liggen. Het is echter gebruikelijker om een oude plant te scheuren of 's zomers stekken te sneiden. Houd de bedden goed vochtig en onkruidvrij. Snijd de planten voor de winter iets terug, en in het voorjaar telkens een flink stuk om de groei te bevorderen. Citroentijm kruipt over de grond en moet 's winters met stro of turfmolm tegen de vorst beschermd worden.

Oogsten

Het eerste kan men eenmaal, de daarop volgende jaren tweemaal oogsten. Indien gewenst kan men al vroeg snijden. Maar omdat ook de bloemen goed smaken kunt u ook tijdens de bloei oogsten. Snijd scheuten van ongeveer 15 cm lang, dit is beter dan stelen bij de grond weg te snijden.

Dragon

Omschrijving

Sinds lang wordt dragon in kippengerechten gebruikt; ook is het lekker bij vis en heerlijk in soepen. Op azijn is het heerlijk om salades mee aan te maken. Er zijn twee soorten dragon, die vaak met elkaar verward worden: Russische dragon en Franse dragon. De Russische variëteit is taaier en de planten zijn groter. Franse dragon smaakt sterker en moet 's zomers worden teruggesneden opdat de plant 's winters niet te rommelig wordt

Bodem

Dragon heeft een hekel aan 'natte voeten' dus goede drainage is essentieel. Het beste is om de plant op een helling te zetten zodat de wortels nooit te nat kunnen worden. Dragon vindt het prettig om aan de elementen te zijn blootgesteld. De plant heeft voldoende aan tamelijk arme grond en doet het zelfs goed op steenachtige grond.

Teelt en verzorging

Koop jonge planten of scheur oudere en plant ze 60 cm uit elkaar, na de laatste strenge vorst. Plant iedere vier jaar in voor- of najaar, dan hebben de planten steeds een volle smaak. Men kan dragon in potten telen, men kan ze dan 's winters binnen zetten, of ze elke herfst helemaal terugsnoeien en goed met compost en bladeren afdekken.

Oogsten

Als men gedurende de hele groeiperiode vers blad oogst, zal de plant steeds beter gaan groeien. Om ze te drogen moeten ze voordat ze gaan bloeien vlak boven de grond afgesneden worden. Waarschijnlijk kan men dit drie keer doen tijdens het groeiseizoen van een volwassen plant. Droog de planten in het donker bij een tamelijk lage temperatuur.

Salie

Omschrijving

Salie is een bijzonder sterk kruid - zo sterk dat het niet goed met andere kruiden gecombineerd kan worden, maar het smaakt uitstekend bij kruidige sauzen, verse doperwten of als smaakje in roomkaas. Neem voor het koken smalbladige salie, voor het drogen breedbladige. Een volwassen struik is ongeveer 60 cm hoog, in een kleine tuin is deze plant zowel nuttig als attractief.

Bodem

Salie houdt van een goedgedraineerde kalkhoudende grond, dus als de grond zuur is moet u wat bijkalken. Vochtige grond of te veel water is slecht.

Teelt en verzorging

Smalbladige salie kan men in het late voorjaar zaaien. In de vroege zomer moeten de plantjes op 40 -50 cm uitgeplant worden.
Breedbladige salie wordt altijd door middel van stekken vermeerderd. Gebruik hiervoor stekken met een hieltje, plant ze in het voorjaar uit en geef ze in het begin voldoende water. Salie wordt in de regel een paar jaar oud. Maar het is wel verstandig af en toe eens nieuwe planten te nemen.

Oogsten

Indien olierijke bladeren zijn gewenst kan men het beste met oogsten wachten tot het tweede jaar. Smalbladige salie snijden in de vroege herfst. In gematigde streken zal het breedbladige type niet tot bloei komen; snijd het in het midden van de zomer en een maand later nogmaals, omdat het anders te houtig wordt. Het blad is taai en heeft meer tijd nodig om te drogen dan de meeste andere kruiden.

zomerbonenkruid

Omschrijving

Zomerbonenkruid is eenjarig en in koele streken moeilijk te telen. Het wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Ondanks de doordringende geur smaakt het zachter dan winterbonenkruid. Men hoeft er maar weinig van te verbouwen, daar het snel groeit en er maar een klein beetje van verbruikt word.

Bodem

Bonenkruid groeit wel op arme, kalkachtige grond, maar het gedijt veel beter op rijke vochtige grond, mits deze niet pas bemest is. Slechts in de koude streken zal het niet willen groeien.

Teelt en verzorging

Zaaien in het late voorjaar in rijtjes die 30 cm uiteen liggen, en de plantjes uitdunnen tot op 15 cm. Men zegt dat het zaad gewoon op de grond moet liggen om te ontkiemen, maar ik heb gemerkt dat het vlak onder de grond ook best wil ontkiemen en minder snel door de vogels wordt opgegeten. Werk de grond voor het zaaien goed om en houd de zaden goed vochtig. Zomerbonenkruid zal dikwijls zichzelf uitzaaien en in de herfst weer opkomen.

Oogsten

Als het goed is kan men van eenmaal zaaien tweemaal oogsten: de eerste keer in de zomer en vervolgens weer in de herfst. Snijd de scheuten vlak voordat de bloemen opengaan. Als de zaden bruin worden kan men ze oogsten om volgend jaar weer uit te zaaien. Om te drogen liggen de bladeren in lagen. Dek ze af met een fijnmazig net en bewaar ze in een donkere kast bij een lage temperatuur.

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Je ziet ze vaak bij tuincentra en in de supermarkt, bakjes met verse kruiden, zoals salie, rozemarijn, citroenmelisse, b…
Satureja of Bonenkruid: teelt en gebruikSatureja of Bonenkruid: teelt en gebruikBonenkruid of Satureja is er als eenjarige- en als meerjarige tuinplant. Beide soorten zijn eenvoudig zelf te zaaien op…
Nieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aanNieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aanWe tonen meer en meer aandacht voor gezonde en evenwichtige voeding. Velen kiezen hierbij voor het kweken van groenten i…
Kruiden en specerijen: TijmKruiden en specerijen: TijmTijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in de keukens rond de Mediterrane Zee. Tegenwoordig is het ook in Neder…

Kruidenteelt: Peterselie - Rozemarijn - Oregano - MosterdKruidenteelt: Peterselie - Rozemarijn - Oregano - MosterdZaaien, verzorgen en oogsten van nuttige en lekkere keukenkruiden. Iedereen kan kruiden zelf groot brengen. We weten all…
Het tuinmeubel seizoen in aantochtHet tuinmeubel seizoen in aantochtHet seizoen waar de tuinmeubelen in beeld komen, is weer in aantocht. De vroege lente geeft zo nu en dan al aanleiding,…
Bronnen en referenties
  • Het grote tuin-, kook- en kruidenboek (dr. oetker) - ISBN: 90 6407 122 5
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.