Schadelijke insecten te lijf met natuurlijke vijanden

Schadelijke insecten te lijf met natuurlijke vijanden Iedereen die in het bezit is van een tuin, heeft het al vast eens meegemaakt: een op het oog gezonde plant wordt van het ene op het andere moment belaagd door schadelijke insecten. Nu kunt u natuurlijk gelijk naar de winkel en daar een chemisch bestrijdingsmiddel kopen. Maar het is veel beter voor het milieu én voor het natuurlijk evenwicht in uw tuin, om schadelijke insecten te lijf te gaan met natuurlijke vijanden. Vaak is er een simpele oplossing voor het probleem. Probeer zo veel mogelijk met de natuur mee te tuinieren, dan komen de natuurlijke vijanden van de schadelijke insecten vanzelf in uw tuin.
Luizen / Bron: RainerBerns, PixabayLuizen / Bron: RainerBerns, Pixabay

Schadelijke insecten bestrijden met natuurlijke vijanden

Een natuurlijke tuin met gezonde beplanting zal niet tot nauwelijks last hebben van schadelijke insecten. Een tuin zonder insecten bestaat niet en we hebben ze ook hard nodig. Maar de schadelijke insecten, de insecten die aan de planten vreten, zijn we liever kwijt dan rijk. In de handel zijn allerlei, al dan niet biologische, middelen te koop om insecten te bestrijden. Maar verreweg de beste en meest te verkiezen manier om insecten te bestrijden is door dit op een natuurlijke manier te doen. En dat is door de natuurlijke vijand in te zetten.

De bladrandkever (Sitona Lineatus)

Wat en hoe van de bladrandkever

De bladrandkever is zichtbaar én onzichtbaar bezig met schadelijke activiteiten. De eitjes worden in grond gelegd, waaruit de witte larven in het voorjaar verschijnen. Deze pootloze larven blijven ondergronds en doen zich te goed aan de wortels en wortelknolletjes die zich daar bevinden. Als die ondergrondse schade te groot wordt, dan pas is het in de tuin zichtbaar. Te laat dus, want bij grote schade aan de wortels is de plant vaak niet meer te redden. De larven verpoppen zich ook onder de grond. Pas in juni-juli verschijnen de dan al volwassen kevers boven de grond. Daar voorzien zij zichzelf van voedsel door aan de randen van de bladeren te eten. Grote halfronde happen uit de bladeren duiden op de aanwezigheid van de bladrandkever. Deze schade is vooral op wintergroene struiken erg storend. Ook zijn het overbrengers van allerlei virussen, waardoor een, vanwege de vraat aan het wortelgestel, al verzwakte plant nog verder achteruit zal gaan.

Natuurlijke vijanden van de bladrandkever

U kunt zelf iets doen tegen deze bladrandkever, door te zorgen dat ze geen plek hebben om te overwinteren. Zorg dat bij de aangetaste planten géén afgevallen blad of ander tuinafval op de grond ligt. En zorg voor de volgende natuurlijke vijanden voor de volwassen kevers:
  • Roofvliegen
  • Roofwantsen
  • Sluipwespen
  • Spinnen
  • Vogels
De ondergrondse larven hebben als natuurlijke vijand duizendpoten en muizen.

Kooluiltje / Bron: Jeny, PixabayKooluiltje / Bron: Jeny, Pixabay

Het kooluiltje (Mamestra Brassica)

Wat en hoe van het kooluiltje

Het kooluiltje is een motje, dat zijn eieren in groepjes aan de onderzijde van bladeren legt. In de moestuin hebben vooral koolsoorten, tomaten, sla en uien last van het kooluiltje. Maar ook in de siertuin kan hij soms grote schade aanrichten. In mei-juni worden de eitjes gelegd en al 10 tot 15 dagen later komen daar de larven uit. De jonge groene rupsen doen zich zowel overdag als 's nachts te goed aan het blad van de planten. Deze kunt u dus nog wel waarnemen. Maar de oudere bruine rupsen verbergen zich overdag en vreten 's nachts uw planten op. Het zijn echte veelvraten, slechts enkele kooluiltjes kunnen al een enorme schade aan uw planten aanbrengen.

Natuurlijke vijanden van het kooluiltje

Kooluiltjes hebben in alle stadia van hun leven veel natuurlijke vijanden. De rupsen zijn geliefd bij loopkevers, muizen, vogels en wespen. Muizen en mollen zijn ook dol op de poppen van het kooluiltje. Een volwassen kooluiltje moet uit de buurt blijven van nachtzwaluwen, spinnen en uilen.

Tripsen (Thysanoptera)

Wat en hoe van de Tripsen

Zilverachtige bladeren of bruinig blad met droge vlekken duidt op aanwezigheid van Tripsen of donderbeestjes. Tripsen brengen deze zichtbare schade aan door de oppervlakte van bladeren of andere delen van een plant met hun mond af te schrapen en zo de sappen naar binnen te zuigen. Vooral als door deze activiteit ook de groeipunten van een plant worden aangetast, dan wordt de schade hinderlijk. Aangetaste groeipunten belemmeren de groei en zal er van bloei dus ook geen sprake zijn.

Natuurlijke vijanden van de tripsen

U kunt zelf ook iets doen. Zodra u de schade van Tripsen signaleert op uw planten, geeft de planten dan extra water. Door toedienen van extra vocht, zal de plant minder te lijden hebben van de vraatzicht en zich er beter tegen kunnen verweren. Als natuurlijke vijanden moet u denken aan de gaasvliegen (én gaasvlieglarven), roofmijten en roofwantsen.

Zwarte bonenluis (Aphis Fabae)

Wat en hoe van de zwarte bonenluis

De zwarte bonenluis of aphis fabae dankt zijn naam aan de plaats waar hij het meeste wordt aangetroffen. Tuinbonen zijn favoriet bij de zwarte bonenluis, maar bij gebrek aan beter daalt hij ook massaal neer op andere (sier)planten. In de zomer duikt de zwarte bonenluis ogenschijnlijk uit het niets op en neemt ineens bezit van één of meerdere planten. Omdat het vaak gaat om een hele kolonie, wordt er zoveel voedsel aan de plant onttrokken en zullen al snel hele scheuten kunnen verschrompelen. De zwarte bladluizen staan er ook om bekent dat ze virusziekten overbrengen. Goed verzorgde gezonde planten zijn minder vatbaar.

Lieveheersbeestjes / Bron: PollyDot, PixabayLieveheersbeestjes / Bron: PollyDot, Pixabay
Natuurlijke vijanden van de zwarte bonenluis
De zwarte bonenluis kent een aantal natuurlijke vijanden, maar opvallend genoeg ook een beschermer: vaak wordt een kolonie zwarte bonenluis namelijk beschermd door mieren. Deze mieren vallen de natuurlijke vijanden weer aan. Alleen parasiterende wespen, die in eitjes in de bladluizen leggen, worden niet door de mieren aangevallen. Zwarte bonenluis wordt gegeten door:
  • Galmuggen
  • Larven van de gaasvlieg
  • Lieveheersbeestjes
  • Parasiterende wespen
  • Zweefvliegen
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insecten op erwten en bonen - biologische bestrijdingInsecten op erwten en bonen - biologische bestrijdingErwten en bonen behoren tot de familie der vlinderbloemigen (Leguminosae). Deze worden vooral gekweekt om hun peulen die…
Lieveheersbeestjes: in wat voor milieu leven zij het liefst?Lieveheersbeestjes: in wat voor milieu leven zij het liefst?Lieveheersbeestjes zijn kleine insecten die zeer gevoelig zijn voor hun leefomgeving. Zij hebben de voorkeur voor bepaal…
Kun je bladluizen op planten met cola bestrijden?Kun je bladluizen op planten met cola bestrijden?Bladluizen kunnen veel schade aanrichten aan je planten. Vooral in het voorjaar en in de zomer kunnen de kleine beestjes…
Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis is slecht voor uw planten. Bladluizen bestaan er in vele soorten. Meer dan duizend verschillende soorten bladlu…

Tuingereedschap voor alle soorten tuinwerkTuingereedschap voor alle soorten tuinwerkWerken in de tuin gaat het gemakkelijkst als daarbij gebruik gemaakt wordt van het juiste gereedschap. Er is veel op dit…
Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurLang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurDoor te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Catkin, Pixabay
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: RainerBerns, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jeny, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: PollyDot, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.