Zomerbloeiende bloembollen: Allium of Sierui

Zomerbloeiende bloembollen: Allium of Sierui De sieruien zijn, op enkele uitzonderingen na, echte zomerbloeiende bloembollen. Met de soms spectaculaire grote bloeiende bollen bovenop een statige groene steel, stelen ze helemaal de show in de zomertuin. Er zijn heel wat verschillende soorten Alliums of sieruien die in de zomer de tuin kunnen sieren. Veel van deze zomerbloeiende soorten zijn ook prima geschikt als snijbloem en enkele ook nog eens als droogbloem. Zo heb je dus wel heel lang plezier na de aanplant van deze bijzondere zomerbloeiende bloembollen.

Zomerbloeiende bloembollen van het geslacht Allium


Het geslacht Allium of sierui

Allium is een vrij groot geslacht met daarbinnen vele heel verschillende soorten. Hieronder bevinden zich zelfs een aantal zeer bekende groentegewassen, namelijk de ui, prei en knoflook. Allium is een bloembol die, dit in tegenstelling tot de meeste bloembollen, bloeit in de zomer. Er zijn wel een aantal vroegbloeiende soorten, zoals Allium caeruleum, Allium moly en Allium "Purple Sensation", maar verreweg de meeste bloeien in de zomer. Deze bollen laten zijn daarom heel goed te combineren met vaste planten en zijn, door hun opvallende structuur en vorm, een echte blikvanger in de border.

Zomerbloeiende Allium / Bron: Domeckopol, PixabayZomerbloeiende Allium / Bron: Domeckopol, Pixabay

Beste standplaats voor de Allium of sierui

Alle verschillende alliumsoorten staan graag in de volle zon. Ze doen het erg goed op vette en vruchtbare grond. Kleigrond is dan ook het beste, maar door de plek waar ze staan flink te bemesten kunnen ze bijvoorbeeld ook op zandgrond goed gedijen. Wie sieruien aan gaat planten, moet weten dat de meeste sierwaarde zit in de lange stelen met daarop de mooie bolvormige bloemen. Het blad van de meeste alliumsoorten is bij de meeste soorten absoluut van ondergeschikt belang en niet mooi. Het wordt namelijk al snel erg dor en lelijk, zelfs al als de bol nog volop in bloei staat. Plant deze bloembollensoort daarom maar beter achter een vaste plant, die het lelijke blad dan aan het zich zal ontnemen. Ee prima oplossing, want de meeste sieruien zijn vrij hoog en de bloeiende alliumbollen zijn dan dus nog goed te zien.

Verzorging van de bloembollen

De bollen van de sierui kunnen het beste in het najaar de grond in. Dan hebben ze ruim de tijd om voor de winter al wat te wortelen. Plant de bollen net zo diep als dat ze hoog zijn. Afhankelijk van de standplaats moet er eventueel extra gemest worden. Op zware klei is dit niet nodig, maar op zandgrond stelt de allium wat extra mest zeer op prijs. In de meeste gevallen lopen de alliums na een aantal jaren wat terug en moeten er voor een mooi effect af en toe weer wat bollen bij gepoot worden.

Vermeerderen van Allium of sierui

De wilde soorten vermeerderen door zaad. Het zaad moet eerst goed afrijpen en daarna kan het gezaaid worden in een koude kas. De beste zaaiperiode ligt tussen november en april. Het zaad van de allium heeft een kiemtemperatuur van 5 tot 15 graden.
De gekweekte vormen van de sierui vermeerderen zich via de broed-bolletjes die aan de moeder-bol gevormd worden.

Bloeiende sierui / Bron: Merica, PixabayBloeiende sierui / Bron: Merica, Pixabay

Verschillende zomerbloeiende soorten

Allium carinatum ssp. pulchellum (ook wel Allium cirrhosum)

Een sierui met vrij losse schermen, de bloem kleur is paars en de bollen bloeien van juni tot ver in augustus. De buitenste bloemen hangen iets. Opvallend bij deze soort zijn de broed-bolletjes, die aan de bloemschermen vast zitten. Allium cirrhosum "Alba" is een witte variëteit.

Allium cristophii

Een wat kortere bloeier, dan de hierboven beschreven soort. De nogal ijle bloemschermen, van metaalachtige en glanzende lichtpaarse bloemen, kunnen een doorsnede van wel 20 centimeter bereiken. Mooie soort, die als snijbloem ook erg mooi is. Ook uitgebloeid en gedroogd behoudt deze bloem nog heel lang zijn sierwaarde.

Allium flavum

Een wilde soort, die zeker ook in de siertuin de moeite waard is. Vrij laag op de steel met onregelmatig gevormde, maar wel sierlijke bloemen. Een mooie felgele variëteit.

Allium giganteum (Reuzensierui)

En gigantisch is hij inderdaad, met een hoogte tussen de 160 tot 200 centimeter. De kogelvormige bloemschermen kunnen zelfs een doorsnede van 15 centimeter bereiken. Een prachtige statige plant in de border, die het ook als snijbloem heel goed doet.

Allium oreophilum

Een niet zo bekende soort. Deze allium is vrij klein, maximale hoogte bedraagt ongeveer 15 centimeter. Ook hier verschijnen de bloemen in losse schermen. De bloemkleur is (licht) rood-paars.

Allium schubertii

Allium schubertii is de meest opvallende onder de sieruien. De bloemschermen zijn bolvormig en kunnen een doorsnede bereiken van wel 30 centimeter. Een bloemscherm kan wel 200 rood paarse bloempjes bevatten. De buitenste bloemen staan op stelen en mede hierdoor is deze soort zo opvallend. En ook als droogbloem is hij zeer waardevol. Helaas is Allium schubertii iets vorstgevoelig, dus beter maar afdekken tijdens een vorstperiode.

Allium sphaerocephalon (Kogellook)

Een echte mooie zomerbloeier die in de border heel goed gecombineerd kan worden. Om enig effect te bereiken is het wel aan te raden om veel bollen te poten. Alleen in grote groepen wordt het gewenste effect bereikt. De bloemen zijn vrij donker rood-paars. Ook de bloemen van deze sierui doen het heel goed op de vaas.
© 2012 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Bloembollen planten: hoe, waar en wanneerDe herfst is de periode van het jaar waarin de meeste bloembollen geplant worden, zodat ze vanaf de lente je tuin met mo…
Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Heerlijk is dat toch dat we zelf het voorjaar in huis kunnen halen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen. Allemaal worde…
Zomerbloeiende bloembollenZomerbloeiende bloembollenBij bloembollen denkt men meestal gelijk aan het grote assortiment voorjaarsbloeiende soorten, zoals narcissen. Maar er…

Orchideeën voor binnen en buitenOrchideeën voor binnen en buitenOrchideeën zijn prachtige planten, zowel voor binnen in de huiskamer, als voor buiten in de tuin. Er is een ruim assorti…
Zomerbloeiende klimplanten: ClematisZomerbloeiende klimplanten: ClematisDe Clematis of bosrank is een overdadig bloeiende klimplant die eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken. Er is voor…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.