Liquidambar styraciflua (amberboom)

In grote parken en tuinen is de Liquidambar zeker een meerwaarde, niet enkel omwille van de prachtige herfstverkleuring maar zeker ook omwille van de decoratieve schors.

Naamsverklaring

De Liquidambar behoort tot de familie van de Hamamelidaceae. De Latijnse naam komt van liquidus wat vloeibaar betekend en styrax, wat verwijst naar de gom die de plant afscheid. In het Nederlands wordt de boom omwille van de harsafscheiding, amberboom genoemd.

Morfologie

De boom wordt in onze contreien maximum 20 meter hoog. De jonge boom is kegelvormig, op latere leeftijd verandert dit naar een meer ronde vorm. Deze bladverliezende boom ontwikkeld op latere leeftijd op de oude takken kurklijsten.

Herkomst

De plant is inheems in noord en oost Amerika en Mexico.

Grond, standplaats

De Liquidambar stelt vrij weinig eisen aan de grond. Zolang deze een niet te extreme PH waarde heeft, goed doorlatend is en voldoende voedsel bevat zal de boom zich er thuis voelen. Het is een goede winterharde boom die graag een open zonnige standplaats heeft. Omwille van het oppervlakkige wortelgestel is het aangewezen om bij langdurige droogte te wateren. In privé tuinen zal hij zelden zijn volwassen hoogte bereiken. Het duurt al ongeveer 20 jaar voor deze tot 10 meter hoog is. De plant verdraagt zeer slecht verplanten, het best is een jong exemplaar te planten. Omwille van zijn rechte stam is het hij goed bruikbaar als laanboom. Het is een mooie solitair die een prachtige herfstverkleuring heeft.

Blad

De amberboom heeft een handvormig, groen blinkend blad dat bestaat uit 5 tot 7 lobben en op een vrij lange steel staat. De bladeren lijken op die van de esdoorn maar zijn veel dieper ingesneden. In de herfst verkleuren de bladeren van geel over oranje tot dieprood alvorens af te vallen. Als de bladeren worden gekneusd komt er een aangename geur vrij.

Bloemen, vruchten

Het is een eenhuizige boom (mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen komen voor op één boom) die bloeit in april-mei. De mannelijke bloemen bloeien in aren en de vrouwelijke zijn onopvallend en geelgroen van kleur. Later ontwikkelen zich hieruit de tot 3 cm grote ronde stekelige doosvruchten. Deze kunnen tot laat in de winter aan de plant blijven hangen en hebben een zekere decoratieve waarde.

Schors

De stam is bij jonge exemplaren roodbruin en gaat later over naar een meer grijze kleur. De stam van de volwassen exemplaren is diep gegroefd en er ontstaan kurklijsten op de oudere takken.

Snoei

De snoei kan gebeuren van november tot maart, als de boom in rust is. In de zomer kunnen dode takken worden verwijderd. De plant heeft weinig nood aan snoeien.

Ziekten

Niet gevoelig aan ziekten.

Varia

Bij warm weer scheid de boom gomhars uit genaamd styrax. Vroeger werd deze stof gebuikt in schoencrème. De hars werd ook gebruikt als balsem en in etherische oliën tegen allerhande kwaaltjes.

Cultivars

De verschillende cultivars ontstaan door enting op de onderstam van de soorten:
  • Liquidambar styraciflua 'Andrew Henson' : kleiner blad dat dieper ingesneden is
  • Liquidambar styraciflua 'Festival' : piramidale, smaller blijvende kroon
  • Liquidambar styraciflua 'Gum Ball': tot 5 meter, krijgt een typische bolvormige kroon
  • Liquidambar styraciflua 'Jennifer Carol'
  • Liquidambar styraciflua 'Lane Roberts': tot 10 meter hoog
  • Liquidambar styraciflua 'Parasol': tot 8 meter krijgt een bolvormige tot schermvorimge kroon
  • Liquidambar styraciflua 'Pendula': heeft afhangende takken
  • Liquidambar styraciflua 'Silver King': heeft een crème witte bladrand
  • Liquidambar styraciflua 'Worplesdon': tot 15 meter, breed piramidale kroon
© 2011 - 2024 C-brown, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van oosterse amberboomDe geneeskracht van oosterse amberboomDe oosterse amberboom groeit van oorsprong in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied, met name in de moerasse…
Bomen geschikt voor een kleine tuinBomen geschikt voor een kleine tuinIn de tuincentra worden volop bomen aangeboden. Loofbomen, treurbomen, zuilbomen of bolbomen; er is volop keuze. Maar zi…
Leibomen en dakbomenLeibomen en dakbomenLeibomen worden al van oudsher toegepast in de tuin en hebben in de eerste plaats als functie het weren van de zon van d…
Bomen met opvallende stam, bladeren, vruchten of herfstkleurBomen met opvallende stam, bladeren, vruchten of herfstkleurNaast een onmisbaar verticaal accent, kan een boom nog veel meer toevoegen aan de tuin. Een met zorg uitgekozen boom kan…

Tuinklussen in november, wat kun je zoal doen?Tuinklussen in november, wat kun je zoal doen?In de maand november is er nog genoeg te doen in de tuin, maar doe de klussen wel als het droog is. Lopen op nat gras is…
De pruimenboom geeft lekkere pruimen en mooie bloesemDe pruimenboom geeft lekkere pruimen en mooie bloesemIn een wat ruime tuin is het erg mooi om een pruimenboom te planten. Je kunt dan in het voorjaar genieten van de prachti…
Bronnen en referenties
  • Bomen en struiken encyclopedie, rebo productions
  • Tuincatalogus Vander Auwera
  • Bomen van de gematigde streken, Roger Phillips
  • Gids van BOMEN in Europa, Alan Mitchell
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amberboom
C-brown (43 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.