Hydrangea quercifolia, bijzonder blad en witte bloempluimen

Hydrangea quercifolia, bijzonder blad en witte bloempluimen Hydrangea quercifolia of Eikenbladhortensia is een aanwinst in je tuin vanwege het mooi gevormde blad, wat in de herfst prachtig verkleurd. Ook de witte, langwerpige bloempluimen, die in augustus en september aan de struik komen zijn erg mooi. Hydrangea quercifolia vraagt maar weinig onderhoud, snoeien is helemaal niet nodig en de struik kan gemakkelijk zonder steun wind verdragen. Eikenbladhortensia wordt wel behoorlijk groot, iets waar je rekening mee moet houden.

Hydrangea quercifolia


Waarom Hydrangea quercifolia kiezen?

Hydrangea quercifoliaHydrangea quercifolia
Het blad van Hydrangea quercifolia is erg mooi om te zien. Het blad ziet er wat vorm betreft hetzelfde uit als eikenbladeren, vandaar de naam Eikenbladhortensia. Alleen de grootte is flink anders, eikenbladeren zijn vrij klein, terwijl het blad van Hydrangea quercifolia een lengte kan krijgen van 20 cm. In voorjaar en zomer is het blad mooi groen, om tegen de herfst allerlei andere kleuren aan te nemen als rood, bruin en paars. De struik is bladverliezend, maar de plant behoud zijn blad veelal tot in december. Verder komen er mooie witte bloempluimen aan de struik, die langwerpig van vorm zijn en vrij groot kunnen worden. Uitgebloeide bloemen kunnen lang aan de struik worden gelaten, de nu bruine bloemen hebben ook nog sierwaarde voor de struik. In het voorjaar kunnen de oude bloemen er weer uitgeknipt worden. Hydrangea quercifolia is een gemakkelijke struik, hij kan in zon en halfschaduw staan en verdraagt wind erg goed.

Standplaats van Hydrangea quercifolia

Voorwaarde voor het planten van Eikenbladhortensia is voldoende ruimte in de border. Houdt er rekening mee dat een plant 3 meter breed kan worden en 2 meter hoog. De grootte beperken door middel van snoei kan wel, maar wordt alleen aangeraden in combinatie met wortelsnoei. Hydrangea quercifolia voelt zich goed op zijn plaats in halfschaduw, maar kan ook in de volle zon gezet worden. Vooral in de volle zon moet de aarde wel voldoende vocht bevatten. De grond moet echter wel weer goed waterdoorlatend zijn. Zorg verder voor een voedzame grond, en de struik voelt zich volkomen op zijn plaats. Ook voor een plek in de volle wind is Hydrangea quercifolia geschikt.

Bloei van Hydrangea quercifolia

Van augustus tot september komen er langwerpige bloempluimen aan de struik, met een witte kleur. Uitgebloeide bloemen krijgen bruine blaadjes en zien er nog lange tijd aantrekkelijk uit aan de plant. De bloemen kunnen dan ook de hele winter aan de plant blijven zitten en pas in het voorjaar worden verwijderd.

Verzorging Hydrangea quercifolia

Planten; Het plantgat moet 1,5 keer zo groot worden gemaakt als de kluit aan de plant. Maak de aarde op de bodem van het gat goed los en maak het plantgat goed nat. Zorg dat de plant bij het neerzetten weer op dezelfde hoogte komt te staan als eerder in zijn pot het geval was. Vul het plantgat met de uitgeschepte aarde, vermengd met goede compost en druk het geheel stevig aan. Geef de eerste tijd veel water en zorg dat de kluit niet uitdroogt.
Bemesten: Geef Hydrangea quercifolia in het voorjaar koemestkorrels en herhaal dat halverwege de zomer nog een keer. De plant staat graag in voedzame grond. Organische mest zorgt verder ook voor grondverbetering.
Snoeien; Snoeien is eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je de vorm wat verbeteren, dan kun je direct na de bloei wat bijsnoeien. Alleen als de struik veel te groot wordt voor de plek in de tuin kan je meer rigoreus te werk gaan. Snoei dan behalve de struik ook de wortels mee, wortelsnoei. Dit kun je het best in het voorjaar doen. Houdt er wel rekening mee dat de struik dat jaar dan niet zal bloeien.

Mijn ervaring met Hydrangea quercifolia

Ik vind Hydrangea quercifolia een erg mooie Hortensiasoort, vooral vanwege het mooi verkleurende blad in de herfst en de aparte bladvorm. De Eikenbladhortensia’s in onze tuin vormen niet heel veel bloemen, waar dat aan ligt weet ik niet. De bloemen die er wel aan komen zijn mooi wit van kleur en blijven er ook mooi uitzien als ze uitgebloeit zijn. Het is zeker een struik voor een wat grotere tuin, al vrij snel na het planten begint de plant flink in omvang toe te nemen. De verzorging van de plant is erg eenvoudig, af en toe wat mest en zorgen dat de grond vochtig blijft.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerbloeiende struiken: Hydrangea of HortensiaZomerbloeiende struiken: Hydrangea of HortensiaVan de grote groep zomerbloeiende struiken is de hortensia verreweg de bekendste soort. Bij hortensia denkt men misschie…
Hydrangea anomala petiolaris of klimhortensiaHydrangea anomala petiolaris of klimhortensiaHydrangea anomala petiolaris of klimhortensia is een gemakkelijke klimplant, geschikt voor de begroeiing van een muur. D…
Hydrangea arborescens AnnabelleHydrangea arborescens AnnabelleHydrangea Annabelle is een zeer populaire Hortensia soort, vanwege de zeer rijke en langdurige bloei met grote bolvormig…
Hortensia of hydrangeaHortensia of hydrangeaDeze winterharde tot zeer winterharde struik valt op door zijn mooie bloemen. De plant komt niet uit onze cultuur maar u…

Prunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haagPrunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haagPrunus lucitanica is een groenblijvende heester, die goed als haag gebruikt kan worden, maar ook solitair in de border m…
Winterharde palmen in Nederlandse tuinWinterharde palmen in Nederlandse tuinWanneer we door een dorp of wijk rijden dan kan het zo maar gebeuren dat we een prachtig assortiment palmbomen zien staa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 05-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.