Bokashi, maak van keukenafval een supercompost

Bokashi, maak van keukenafval een supercompost Bokashi is een goede bestemming voor je keukenafval, met een bokashi-set maak je gemakkelijk van keukenafval een hoogwaardige plantenvoeding. Bokashi maken is een hygiënische manier van fermenteren, er komt geen stank bij vrij en de keuken blijft fris. Bokashi is een ideale bemesting tuin- en landbouwgrond. Bokashi brengt ook veel goede micro-organismen in de bodem, een goede bodemgezondheid is essentieel voor de productie van hoogwaardige gezonde voeding.

Wat is bokashi

Bokashi komt uit Japan. Bij het maken van bokashi wordt keukenafval gefermenteerd. Bokashi vormt een perfecte bodemverbeteraar, die veel voedingsstoffen levert aan de planten. Het vocht dat vrijkomt bij het maken van bokashi kan ook gebruikt worden als hoogwaardige plantenvoeding.

Hoe maak je bokashi

Bokashi is Japans voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Bokashi ontstaat dus door het fermenteren van bijvoorbeeld keukenafval. Bij het fermenteren van organisch materiaal verrot dit niet, alleen de samenstelling veranderd. De bokashi zorgt voor dit proces.

De beste methode om bokashi te maken, is door gebruik te maken van een kant-en-klare bokashi-set. Een bokashi-set bestaat uit twee bokashi-emmers en een verpakking bokashistarter.

Wat kan er in bokashi

Je doet het organische keuken afval inclusief vlees-, visresten en botjes in de bokashi emmer, wanneer je een laagje keukenafval in de emmer hebt strooi je hierover wat van de bokashi-starter, nu begint het fermentatieproces. Het bokashisysteem is gesloten dat wil zeggen dat er geen lucht in of kan, hierdoor ruik je de bokashi niet in de keuken. Alleen wanneer je de bokashi emmer opent komt er wat van de geur vrij. Bokashi stinkt overigens niet, het heeft een wat zoet zurige geur. Het vocht dat tijdens de fermentatieproces vrijkomt kan met behulp van een kraantje wat op de bokashi-emmer zit worden afgetapt. Dit vocht moet je verdunnen met water, waarna het een perfecte plantenvoeding vormt.

De boskashi-set

De bokashi-set bestaat uit twee bokashi-emmers dus wanneer de ene emmer vol zit ga je verder met de andere bokashi-emmer. De volle emmer laat je twee weken staan, ondertussen wel regelmatig het overtollige vocht aftappen. Na deze twee weken is de bokashi klaar en kun je deze eruit kieperen in de tuin. De bokashi ziet er nog steeds ongeveer zo uit als toen je het keukenafval erin deed maar de samenstelling is totaal veranderd. Ligt de bokashi eenmaal in de tuin (grond) dan transformeert deze binnen een paar weken tot een mooi bruine humus. De verpakking bokashistarter gaat afhankelijk van de hoeveelheid keukenafval ongeveer 4 maand mee. Nieuwe verpakkingen worden verkocht in biologische supermarkten en ze zijn te bestellen via internet.

Voordelen van het gebruik van bokashi

Met bokashi breng je naast veel goede voedingsstoffen tevens goede micro-organismen in de bodem. Deze micro-organismen onderdrukken de ziekteverwekkers die in de bodem zitten. Ook produceren de micro-organismen waardevolle voedingsstoffen uit de bokashi, die hierna makkelijk door de planten kunnen worden opgenomen.

Bokashi in de landbouw

Bokashi is een hele duurzame manier van bemesten. Bij het fermenteren van organische stof door bokashi komt er namelijk geen CO2 vrij. De gefermenteerde organische stof zorgt voor een verbeterde bodemgezondheid en bodemstructuur. Bokashi zorgt ervoor dat er vele nuttige micro-organismes in de bodem komen. Ook het gehalte organische stof in de bodem neemt toe door te bemesten met bokashi. De bodem houdt hierdoor beter vocht vast, en de meststoffen komen beter beschikbaar voor het gewas dat op het perceel groeit. De micro organismes zorgen ervoor dat ziektekiemen zich ook minder goed in de bodem kunnen verspreiden.
Bokashi is het ideale voedsel voor wormen. In percelen die worden bemest met bokashi neemt de hoeveelheid wormen enorm toe. Indirect profiteren er ook weer vele vogelsoorten waaronder zeldzame weidevogels, van het gebruik van bokashi.

Tip

Zorg ervoor dat je alle keukenafval in kleine stukken in de bokashi-emmer doet zodat het beter kan fermenteren.
© 2011 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat heb je nodig om compost te maken?Compost kan bestaan uit een mix van groente-, fruit- en tuinafval (gft), ontlasting (van mensen of dieren), en soms ook…
Praktisch gebruik van effectieve micro-organismen in de tuinPraktisch gebruik van effectieve micro-organismen in de tuinEffectieve Micro-organismen (EM) zijn van oorsprong ontwikkeld om een landbouw te ontwikkelen zonder pesticiden en kunst…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
Het nut van zelf compost makenHet nut van zelf compost makenComposteren vormt de basis van biologisch tuinieren. Het is een van de belangrijkste methoden om de grond te verrijken e…

Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin?Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin?In de zomermaanden levert een pluktuin voldoende bloemen op om mooie boeketten van te maken. Bloemen pluk je vroeg op de…
Hysop (Hyssopus officinalis)Hysop (Hyssopus officinalis)Hysop is een van de mooiste aromatische kruiden uit de mediterrane gebieden. Hysop kent vele toepassingen in de keuken,…
Bronnen en referenties
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 14-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.