Tuinklussen in november, wat kun je zoal doen?

Tuinklussen in november, wat kun je zoal doen? In de maand november is er nog genoeg te doen in de tuin, maar doe de klussen wel als het droog is. Lopen op nat gras is niet goed voor de grasmat. Het weer in november kan erg slecht zijn, maar soms worden we juist nog verrast met enkele mooie dagen. In de tuin kan nu veel worden opgeruimd, gesnoeid en worden geplant. Stop tulpen in de grond en vergeet niet de vogels en andere dieren in de tuin te helpen.

Tuinklussen in november


Fatsia japonicaFatsia japonica

Planten materiaal opruimen

De tuin begint al aardig kaal te worden. Veel planten beginnen af te sterven. De oude stengels en het dode blad kunnen worden opgeruimd. Een aantal planten blijven in de winter echter ook mooi, die kun je dan beter nog niet afknippen. Sedum spectabile en Micanthus bv zijn mooi in de winter, met rijp op de bloemen en stengels. Bladeren die op het gazon liggen moeten zo snel mogelijk verwijderd worden, doe dit echter niet als het gras nat is of als er vorst is. Natte bladeren die in het hart van vaste planten liggen zijn ook niet goed, ze nemen al het licht weg en er kan schimmelvorming optreden.

Planten en verplanten

Bomen en heesters kunnen nu goed geplant worden. De grond is nog wat warm, zodat de planten gemakkelijker aanslaan. Bovendien is de grond nu lekker vochtig. Zorg dat geplante bomen steun krijgen van een boompaal. Rozen zonder kluit kunnen deze maand ook goed geplant worden. Zorg voor een goede voorbereiding van de grond en geef de eerste tijd voldoende water.

Plaagdieren

Plaagdieren zullen nu niet erg actief zijn. Het is echter wel van belang om alles in de tuin goed schoon te houden. Maak gebruikte potten goed schoon voor ze op te ruimen. Dit geldt ook voor al het tuingereedschap. Vergeet ook niet aanbindstokken goed schoon te maken met een heet sopje, zodat plaagdieren er niet in verstopt blijven zitten.

Vogels, egels en padden

Maak nestkastjes goed schoon, als dat nog niet eerder gedaan is, om te voorkomen dat er ziekten worden overgebracht. Vogels schuilen in de winter vaak in de kastjes, en in het voorjaar kunnen ze de kastjes weer in gebruik nemen om te nestelen. Zorg verder voor voldoende voer en vergeet ook niet om een drinkwater bak neer te zetten en dit regelmatig schoon te maken. Egels en padden overwinteren in de tuin, als er voldoende schuilplek is. Grote takkenbossen zijn hiervoor ideaal, maar kijk ook niet gek op als je in een ongebruikte stapel bloempotten een pad aantreft. Voor egels kun je ook een egelhuis neerzetten, ze maken er graag gebruik van. Padden en egels eten veel schadelijke insecten en zijn dus nuttig voor ons!

Sneeuw in de tuin

Eind november zou er al wat sneeuw kunnen vallen. Sneeuw op heesters en heggen staat erg mooi, maar we staan er vaak niet bij stil hoe zwaar sneeuw voor de planten is. Takken kunnen gaan doorbuigen of zelfs afbreken. Het is dus beter om een pak sneeuw te verwijderen.

Cotoneaster lacteusCotoneaster lacteus

Snoeien en aanbinden

Bladverliezende bomen en heesters kunnen nu gesnoeid worden, ook appel- en perenbomen die al langer in de tuin staan kunnen nu gesnoeid worden. Zorg dat klimplanten goed aangebonden zijn, de wind kan hard zijn en veel beschadigen.

Vijveronderhoud

Verwijder afgestorven stengels en blad uit het water. Het gaat rotten en geeft gassen af die giftig zijn voor de vissen. De vijverpomp moet uit het water worden gehaald en worden schoongemaakt. Zorg dat de vissen voldoende zuurstof krijgen in de winter, door een luchtpompje aan te zetten of te zorgen voor vijververwarming, zodat de vijver niet dicht zal vriezen.

Gazon onderhoud

Loop niet op het gras als het nat is of als het vriest. Hark afgevallen blad zo snel mogelijk van de grasmat. Zorg dat het gras niet al te lang is voor de winter, maar maai het ook niet helemaal kort af. Het is nog steeds mogelijk om in november een nieuwe grasmat te leggen met graszoden. Voordeel is dat de zoden nu niet te snel uit zullen drogen.

Euonymus alatusEuonymus alatus

Mooie tuinplanten voor november

  • Fatsia japonica: groenblijvende vingerplant met bijzondere bloei met witte bolletjes
  • Euonymus alatus: Bladverliezende heester met een prachtige herfstkleur
  • Rosa ‘the fairy’: lang doorbloeiende roos (tot eerste nachtvorst) met witte of roze bloemen
  • Cimicifuga simplex ‘white Pearl’: Bloeit in herfst met witte aren
  • Chrysanthemum ‘Glowing Lynn’: vaste plant met late bloei
  • Cotoneaster lacteus: Mooie rode bessen in november
  • Hedera helix arborescens: Groenblijvende heester met geel/ groene bloemen. Trekt veel bijen aan
  • Skimmia japonica ‘Rubella’: Bloei met rode bloemtrossen van oktober tot maart
  • Verbena bonariensis: Langdurige bloei met paarse bloemen
  • Miscanthus sinensis ‘Malepartus’: Bloei met pluimen, die lang mooi blijven

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet er allemaal gedaan worden in de tuin in november?De dagen worden korter, de zon heeft bijna geen kracht meer en het laatste waar mensen vaak aan denken in november is we…
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
Beplanting in je tuinBeplanting in je tuinNiets is leuker om je tuin te voorzien van nieuwe planten. Maar let wel op hoe je de planten neerzet, anders kan het nam…
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…

Een zwembad op een natuurlijke wijze filterenIedereen die een zwembad zet krijgt vroeg of laat met algen te maken. Gaande van groen water tot slijmerige slierten die…
Liquidambar styraciflua (amberboom)In grote parken en tuinen is de Liquidambar zeker een meerwaarde, niet enkel omwille van de prachtige herfstverkleuring…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Boek Een jaar in de tuin ISBN 90 5897 035 3
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 10-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.