Tips voor onderhoud van het gazon

Tips voor onderhoud van het gazon Heeft u al een mooi, groen gazon, dat er uit ziet als een biljartlaken? Waarschijnlijk niet. Veel gazons liggen er minder goed bij dan zou kunnen. Sterker nog, menig gazon ligt er verpieterd bij of lijkt meer op een veldje mos met paardenbloemen. Natuurlijk hoeft het niet perfect, maar een mooi gazon doet wonderen voor de aanblik van de rest van de tuin. Het kost wat moeite maar het resultaat is er dan ook naar. Bij deze een aantal tips om u op weg te helpen.

Bemesting voor het gazon

Een goede bemesting is de basis voor een gezond en mooi gazon en voorkomt daarmee allerlei problemen. Het gazon heeft vanaf begin maart tot eind augustus bemesting nodig om goed te blijven groeien. Meestal wordt er mengmest gebruikt met kalium, fosfor en stikstof. Een regelmatige, kleine gift om de 3 a 4 weken houdt uw gazon in topconditie. Als het gras lichter van kleur wordt of u niet wekelijks hoeft te maaien (vanaf de lente als het begint te groeien, tot eind van de zomer) dan heeft het meer bemesting nodig. Verdeel de meststof goed en strooi niet teveel! Het gras kan hierdoor verdorren. Er zijn ook meststoffen speciaal voor gazons verkrijgbaar. Deze werken vaak voor langere tijd en hoeven minder vaak gestrooid te worden. Een voorbeeld van een goede gazonmeststof is Gazon-AZ vernieuwd met RhizaMax®-wortelactivator van ECOstyle [1].
Indien de zuurgraad van de grond te laag is geworden kan het nodig zijn om kalk bij te strooien. Eventueel kunt u de pH (zuurtegraad) van de grond laten testen bij een tuincentrum en om een bemestingsadvies vragen. Let er in elk geval op dat u niet gelijktijdig een bemesting met kalk en een stikstofhoudende mengmest moet uitvoeren! Laat u anders eens adviseren door een hovenier of een tuincentrum in de buurt als u het beste voor uw gazon wil.

Grasmaaien: de gewenste lengte van het gras

De normale aanbevolen maaihoogte is drie tot vijf centimeter. Bij droogte is het beter om niet te kort te maaien en minimaal 5 cm aan te houden. U moet het gras tijdens de groeiperiode wekelijks of zelfs twee keer per week maaien. Als u vaak genoeg maait dan hoeft het gemaaide gras niet opgevangen en afgevoerd te worden.

Gazon op tijd sproeien

Als er een tijd te weinig of helemaal geen regen valt, zal het gazon verdorren (geel worden) tenzij u op tijd water geeft. Doe dit bij voorkeur eenmaal per week in de avond, met een flinke hoeveelheid water. Dit werkt beter dan vaker sproeien met een kleine hoeveelheid. Bij een pas aangelegd gazon moet de bovenlaag wel goed vochtig worden gehouden door vaker te sproeien.

Onkruid en mos bestrijden

Door voldoende vaak te verticuteren, te zorgen voor een niet te natte bodem en een goede bemesting, maakt mos normaal gesproken geen kans! Andere aanvullende vormen van bestrijding zijn mogelijk, maar dit geeft geen duurzaam resultaat. Indien u last blijft houden van mos dan kan het zijn dat er een bemesting met kalk noodzakelijk is. Mos doet het namelijk beter op een zure grond.
Onkruid in uw gazon kunt u het beste uitsteken of uittrekken. Normaal gesproken is dit prima te doen mits uw gazon verder in goede conditie is. Mocht u het onkruid op deze manier toch niet de baas kunnen, dan is bespuiting met een herbicide, bijvoorbeeld Gazon Net Turbo® van Bayer [2], een laatste redmiddel.

Verticuteren en doorzaaien

Zeker als het gras veel belopen wordt dient er enkele keren per jaar geverticuteerd te worden. Meestal wordt dit gedaan in het vroege voorjaar en indien nodig nog een keer herhaald in de zomer. Hierdoor blijft de grasmat luchtig en kan het gras weer beter groeien. Dit werkt ook goed tegen mos. Verticuteren kunt u doen met een verticuteerhark of een speciale verticuteermachine bij de grotere gazons.
Eventueel kan na het verticuteren met compost of zand worden gestrooid om gaten en oneffenheden op te vullen. Kalere stukken of minder dichte plekken kunnen opnieuw worden ingezaaid.
Indien de bodem erg vast en stijf is dan is het goed om met een mestvork flink diep gaatjes in de grond te prikken;. Daarna wordt aangeraden het gazon licht te bestrooien met scherp zand.

Kale plekken in het gazon

Het ontstaan van kale plekken in het gazon kan verschillende oorzaken hebben. Kleine gele dode plekken gras kunnen zijn ontstaan door urine van dieren, bijvoorbeeld uw hond of kat.
Het kan ook zijn dat u last heeft van larven in de grasmat, bijvoorbeeld de larve van de langpootmug (emelt) of meikever (engerling) kunnen de boosdoener zijn. Deze kunt u bestrijden met bijvoorbeeld Gazon-Insect van Bayer[2] of één van de vele alternatieven verkrijgbaar bij de diverse tuincentra.

Mollen in het gazon

Natuurlijk wilt u geen molshopen in uw prachtige gazon. Gebruik een mollenverjager om mollen uit de buurt te houden of vang ze met een mollenklem.

Het gazon in de herfst

Zorg ervoor dat het gras niet verstikt onder een laag bladeren, verwijder deze dus regelmatig. Nu niet meer bemesten! Het gras moet minder hard gaan groeien waardoor het in de winter goed bestand is tegen de vorst. Dit voorkomt het uitwinteren (doodvriezen) van het gras.

Tot slot

Ligt uw gazon er momenteel zo droevig bij, dat u al bij voorbaat moedeloos wordt van het idee om het te onderhouden? Overweeg dan eens om uw gazon geheel nieuw in te (laten) zaaien. Of wellicht is laten aanleggen met graszoden (plaggen) een idee.
© 2011 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhoud van uw gazonHet aanleggen van een gazon is de eerste stap naar een mooie groene tuin. Om de gazon mooi te houden, dienen we hem rege…
Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
Gazon aanleggenHet aanleggen van een grasveld is helemaal niet moeilijk maar wel arbeidsintensief. In een aantal stappen wordt uitgeleg…
Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen zijn nuttige dieren, ze eten larven, slakken en regenwormen. Door het graven van gangen, beluchten ze de grond en…

Luis in de tuin: bestrijding van bladluis op plantenLuis op de planten in je tuin, wat doe je er aan? Er zijn diverse chemische insecticiden en biologische bestrijdmingsmid…
Bronnen en referenties
  • [1] www.ecostyle.nl
  • [2] www.bayergarden.nl
Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.