Zo kiezen we het geschikte materiaal voor onze oprit

Zo kiezen we het geschikte materiaal voor onze oprit Gespecialiseerde bedrijven worden in het voorjaar overrompeld door tuinliefhebbers die nog voor het zomerseizoen hun oprit of terras willen laten aanleggen. Zo willen ze de komende maanden maximaal genieten van hun tuin en van het deugddoende buitenleven. De keuze van het meest geschiklte materiaal voor onze oprit of terras is verre van gemakkelijk, want erg uitgebreid. Hoe kiezen we het meest geschikte materiaal voor de aanleg van onze oprit, en welk prijskaartje hangt eraan vast?

Klassiekers blijven populair

Voor de aanleg van onze oprit of terras, hebben we op het vlak van de materialen inderdaad keuze te over. De laatste jaren zijn ook hier nieuwe trends merkbaar. Megategels uit verschillende materialen zijn een steile opmars begonnen. Ondanks hun toenemende populariteit, blijven klassiekers als beton, klei en pure natuurstaan, ongetwijfeld de meest gebruikte materialen. Deze zijn relatief goedkoop en eenvoudig aan te leggen, en hun keuze aan legpatronen zijn erg uitgebreid. Maar wat bieden ons de overige materialen voor de aanleg van oprit of terras?

Klassieke betonklinkers voor kleur in de tuin

Een erg populair en dus veel gebruikt materiaal, zijn ongetwijfeld betonklinkers. Deze zijn verkrijgbaar in alle formaten en kleuren. Dergelijke betontegels geven een persoonlijke uitstraling aan onze tuin. Vooral ook omdat de mogelijke legpatronen van deze tegels haast onuitputtelijk zijn. Betonklinkers zijn wél onderhoudsvriendelijk, maar hebben veel te lijden onder veroudering. Na enkele jaren krijgen deze klinkers een doffe schijn. Deze betonklinkers moeten gevoegd worden met wit zand. Gevolg daarvan is dat we geregeld onkruid moeten wieden. Een oplossing hiervoor is voegen met bio- zand dat een hoge zuurtegraad, waardoor onkruid niet kan overleven.
  • Richtprijs: Voor de aanleg van onze oprit in betonklinkers betalen we we gemiddeld 90 euro per vierkante meter.

Kleiklinkers zijn kleurvast

Een erg dankbaar materiaal voor de aanleg van een oprit en/of terras, zijn kleiklinkers. Deze worden gebakken, net als baksteen. Zo worden de kleuren letterlijk in de klinkers gebrand, waardoor ze hun kleur levenslang behouden. Wie voor veiligheid kiest, moet met deze klei- of keramische klinkers zeker rekening houden. Ze zijn immers slipvaster dan bijvoorbeeld natuursteen.
  • Richtprijs: Voor één vierkante meter betalen we gemiddeld 100.

Kasseien voor authentieke look

Natuursteen blijft een veel gebruikt materiaal voor onze oprit. De laatste jaren kiezen steeds meer en meer landgenoten voor de natuurlijke uitstraling van kasseien in natuursteen. Nadeel hiervan is uiteraard dat het oppervlak van een dergelijke oprit niet altijd even vlak is. Om dit te vermijden, gebruiken we bij voorkeur platines. Voor de realisatie van opritten en terrassen wordt meestal blauwe hardsteen gebruikt. Een goedkoper alternatief is ongetwijfeld de Aziatische variant, waarvan de kwaliteit niet noodzakelijk slechter is.
  • Richtprijs blauwe hardsteen: Voor één vierkante meter moeten we rekening houden met een prijs van gemiddeld 135 euro.
  • Richtprijs Aziatische hardsteen: Voor één vierkante meter betalen we gemiddeld 85 euro.
  • Richtprijs kasseien: Gemiddeld 120 euro per vierkante meter.

Printbeton in alle mogelijke kleuren

Willen we met de aanleg van een oprit of terras onze tuin extra kleur bezorgen, dan moeten we met dit relatief jonge printbeton zeker rekening houden. Printbeton is een gegoten betonvloer, waarin verschillende motieven zijn aangebracht. Op die manier krijgt dit printbeton het uitzicht van klinkers. Aan dit printbeton worden kleurpigmenten toegevoegd, waardoor dit materiaal in zowat alle mogelijke kleuren verkrijgbaar is.
  • Richtprijs: Gemiddeld 70 euro per vierkante meter.

Megategels vooral voor moderne woningen

Een materiaal dat bij de aanleg van opritten steeds vaker wordt gebruikt, zijn de zogenaamde megategels. Deze zijn vooral vervaardigd uit beton, hebben een groot formaat en ogen opvallend strak. Ze zijn dan ook in de eerste plaats geschikt voor de aanleg van opritten en/of terrassen bij moderne woningen. De aanleg van oprit of terras in deze megategels is hoofdzakelijk een job voor de vakman, daar ze machinaal moeten geplaatst worden.
  • Richtprijs: De prijs bedraagt gemiddeld zo'n 105 euro/m2.

Dolomiet als goedkoop alternatief

Dolomiet is een goedkoop alternatief voor het aanleggen van onze oprit of de realisatie van ons terras. Dolomiet bestaat hoofdzakelijk uit een laag losse steentjes, gemengd met steengruis. Dolomiet bestaat in verschillende kleuren, en is eenvoudig zelf aan te leggen. Na verloop van tijd kunnen er verzakkingen ontstaan, en moet het dolomiet weer aangevuld worden. Deze verzakkingen kunnen we vermijden, door de aanleg van een stabilisatielaag. Daarvoor gebruiken we bij voorkeur platen met zogenoemde honingraten. Een ander belangrijk nadeel van dolomiet is dat het bij regenweer aan de schoenen blijft kleven.
  • Richtprijs zonder stabilisatielaag: Gemiddeld 35 euro per vierkante meter.
  • Richtprijs met stabiliserende onderlaag: Gemiddeld 65 euro per vierkante meter.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrating: bestraten van tuin en opritBestrating: bestraten van tuin en opritHet kan erg voordelig zijn om uw tuin of oprit te bestraten. Het kan namelijk behoorlijk wat onderhoudswerk schelen. Wie…
Goede buitenverlichting realiseer je zoEen goede buitenverlichting is geld waard, zéker in de winter. Dan kun je extra (buiten)licht in de duisternis best gebr…
Zelf oprit of terras aanleggenZelf oprit of terras aanleggenHet bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Want wie met de auto het…
De oprit, noodzakelijk kwaad of onderdeel van wonenDe oprit bij het huis naar de garage of carport is een must. De auto moet ergens staan of naar toe gereden kunnen worden…

Moestuin: bemesten van de tuinMoestuin: bemesten van de tuinEr zijn verschillende manieren om uw tuin te bemesten. Er is een groot aantal verschillende soorten mest. De meest voork…
Schuren: bouwen van een schuurSchuren: bouwen van een schuurEr zijn veel mensen met een schuur in de tuin. Dat doen ze om spullen in op te slaan die niet in het huis passen. In som…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.