Zo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuin

Zo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuin Genieten van de lange, gezellige en zwoele zomeravonden in onze tuin, op ons trerras of op het balkon. We dromen er ongetwijfeld allemaal van. Nu de dagen langer worden, vomt dat geen enkel probleem, maar wat als het straks weer vroeger donker wordt? Dan ondervinden we pas hoe belangrijk sfeerverlichting in onze tuin wel kan zijn. Hoe kiezen we de aan onze tuin best aangepaste sfeerverlichting, en hoe gaan we best tewerk bij de realisatie ervan?

Welke soort tuinverlichting?

We beschouwen onze tuin steeds meer als een verlengstuk van onze leefruimte. Zo lang en intens mogelijk van onze tuin én het buitenleven genieten, staat daarbij centraal. Om het buitenseizoen zo lang mogelijk te rekken, kiezen we meer en meer voor een aangepaste sfeerverlichting in onze tuin. De sector van de tuinverlichting speelt hier uiteraard handig op in. Tuinverlichting onderging de laatste jaren dan ook een opmerkelijke evolutie. Er zijn nu zovele soorten en systemen van tuinverlichting op de markt, dat het er zeker niet gemakkelijker op wordt om de voor onze tuin meest geschikte sfeerverlichting te kiezen. Wat beogen we met onze tuinverlichting? Heeft deze uitsluitend een functionele functie, of willen we er in de eerste plaats een aangepast sfeertje mee scheppen?

Functionele tuinverlichting

Kiezen we voor een functionele tuinverlichting, dan moet deze vooral helder zijn. Bij keuze van de meest geschikte inplantingsplaats voor onze functionele tuinverlichting, moeten we nauwgezet tewerk gaan. Wat is de meest strategische plaats om zo een functionele tuinverlichting te realiseren? Een trap, een muurtje, een hek of een donkere ingang, zijn de voorkeurplaatsen voor het realiseren van zo een functionele tuinverlichting.

Sfeerverlichting: spelen met kleuren

Draagt daarentegen sfeerverlichting onze voorkeur weg, dan vraagt de realisatie ervan uiteraard een andere aanpak. Sfeerverlichting staat meestal in schril contrast met functionele tuinverlichting. Willen we met onze tuinverlichting hoofdzakelijk sfeer scheppen, dan is de keuze van de inplantingsplaats erg belangrijk. Is functionele verlichting hoofdzakelijk helder, dan kunnen we met pnze sfeerverlichting alle kanten uit. Sfeerverlichting hangt in belangrijke mate van onze persoonlijke smaak af, maar is in de meeste gevallen zachter van kleur. Willen we met onze tuinverlichting de romantische toer op, dan kiezen we bij voorkeur voor zachte pastelkkleuren.

Veiligheid primeert

Bij de jongste generatie tuinverlichting, staat veiligheid voorop. De verschillende materialen gaande van schakelaars tot bedrading, zijn waterbestendig en zodanig aangepast, dat kortsluiting nauwelijks mogelijk is. Het gebruik van lichtschakelaars wordt daarom tot een strikt minimum beperkt. We zijn nu immers in staat onze tuinverlichting perfect en moeiteloos te regelen met een tijdsklok of met een sensor.

Kiezen voor zonne-energie waar mogelijk

Bij de realisatie van onze sfeerverlichting, kiezen we bij voorkeur voor energiezuinige oplossingen. Op de zonnigste plaatsen in onze tuin, kunnen we kiezen voor voor buitenverlichting op zonne- energie. Op plaatsen waar dit onmogelijk is, zijn we uiteraard aangewezen op tuinverlichting die werkt op laagspanning van twaalf volt, eveneens opvallend energiezuinig.

Verlichtingsplan zal veel (zoek)werk besparen

Staat onze keuze van het soort sfeerverlichting vast, dan is het opstellen van een verlichtingsplan een noodzaak. Welke soorten verlichting komen in aanmerking, om onze plannen te kunnen realiseren? Welke soort verlichting is het meest geschikt voor onze tuin? Kiezen we voor een tuinverlichting die naar boven schijnt? Met zo'n uplight tuinverlichting bekomen we soms écht mysterieuze effecten. Houden we van een meer romantische sfeer in onze tuin, dan is downlight licht ongetwijfeld de meest voor de hand liggende keuze. Downlicht verlichting versterkt in belangrijke mate het licht van de maan. Is er iets romantischer, dan het maanlicht op een zwoele zomeravond?

Té veel licht gaat vervelen

Onze tuinverlichting moet subtiel, en bij voorkeur op strategisch gekozen plaatsen aangebracht worden. We gaan bij voorkeur niet al té kwistig om met sfeerverlichting, zo bekomen we een averechts effect. Té veel licht is eentonig, en gaat dan ook vlug vervelen. We zorgen met onze tuinverlichting voor een maximale sfeer, door een weloverwogen facet van onze tuin extra in de schijnwerpers te plaatsen. Dat kan een opvallende bloemenrij zijn, of een alleenstaande boom of struik, of een afsluiting met een groene begroeiïng of een klimmende bloemenwand.

Keuze verlichtingspunten

Om ons achteraf zoveel mogelijk ontgoochelingen te besparen, testen we vooraf alles uit met een verplaatsbare lamp. Ligt de juiste plaats van onze sfeerverlichting definitief vast, dan moeten we de knoop doorhakken voor wat betreft de vorm, de kleur en de hoeveelheid licht betreft. We plaatsen de gekozen verlichtingspunten nauwgezet op ons verlichtingsplan. Dat zal ons tijdens de installatie ervan veel werk besparen.

Aangepast aan woning en interieur

Bij de realisatie van onze tuinverlichting, moeten we er zeker ook op letten dat de vorm van onze lampen en zeker van de gekozen armaturen bij onze woning én ons interieur. We maken het bij de realisatie van onze sfeerverlichting best niet té ingewikkeld. Hou alles zo eenvoudig, maar efficiënt mogelijk. Een in de grond weggewerkt lichtpunt, of een schijnwerper die sfeervol groen of bloemenpracht extra benadrukt, spreekt veel meer tot eenieders verbeelding dan een fel verlichte tuin.

Armaturen bestand tegen vocht

De keuze van de meest geschikte armaturen, is uiteraard van groot belang. Niet alleen op het vlak van de vorm, maar zéker ook wat veiligheid betreft. Bespaar bij de aankoop van deze armaturen zéker niet op kwaliteit, maar kies voor armaturen die maximaal bestand zijn tegen vocht. Vocht is immers één van de grootste vijanden van onze buitenverlichting.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…
Goede buitenverlichting realiseer je zoEen goede buitenverlichting is geld waard, zéker in de winter. Dan kun je extra (buiten)licht in de duisternis best gebr…
Licht in de tuin plaatsenLicht in de tuin plaatsenIn huis kijken we steeds nadrukkelijker naar de verlichting. Gezellig sfeerlicht, mooie lampen waar je goed bij kunt lez…
Tuinverlichting aanleggenTuinverlichting aanleggen wordt meestal gedaan voor sfeerdoeleinden. Tuinverlichting aanleggen kan echter ook functionee…

Adirondack, oftewel Bear chair, tuinstoel van standAlsof je een tweede huid aangemeten krijgt. De bear chair zit als gegoten en neemt daarbij een prominente plaats in de t…
Kruidige siertuinKruidige siertuinHeel lang geleden leefden wij mensen in de natuur, we aten uit de natuur en we gingen dood in de natuur. Dat natuurlijk…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.