Plaatsgebrek: Zo realiseren we een moestuin op ons balkon

Plaatsgebrek: Zo realiseren we een moestuin op ons balkon Meer en meer landgenoten geven de voorkeur aan het kweken van groenten in hun eigen moestuin. Vele anderen willen hetzelfde, maar voor hen vormt tijds- en/of plaatsgebrek de belangrijkste struikelblok. Bij plaatsgebrek biedt de makkelijke moestuin een geschikte oplossing. Maar hoe maken zij, die uitsluitend over een balkon beschikken, hun tuinambities waar? Kunnen zij voor het kweken van hun groenten op hun balkon terecht, en hoe pakken we de inrichting van een moestuin op ons balkon best aan?

Goede voorbereiding belangrijk

Ook hier is een goede voorbereiding van groot belang. Een moestuin op ons balkon , is nochtans perfect realiseerbaar. Om er een succes van te maken, is organiseren en plannen van groot belang. Welke richting willen we met onze moestuin uit? Kiezen we voor de kweek van eksklusieve en/of vergeten groenten, of houden we het bij onze klassiekers? Houden we het exotischer en fleuriger, en kiezen we voor de kweek van bijvoorbeeld druiven, kiwi's en andere zuiderse vruchten, die we ook op ons balkon perfect kunnen kweken?

Kies vooor snelgroeiers

Vooral beginnende tuiniers willen van hun geleverde inspanningen zo snel mogelijk resultaat zien. Kies daarom voor groenten-en/of fruitvariëteiten die snel groeien. Geduld is ook hier een schone deugd. Zo duurt het ongeveer één maand voor we van onze eerste radijsjes zullen kunnen smullen. Vooraleer we onze zelf gekweekte worteltjes op ons bord kunnen serveren, zijn er ongeveer vier maanden verstreken. Om sneller resultaten te boeken, kiezen we voor plantjes in plaats van onze groenten zélf te zaaien. Dit laatste neemt uiteraard veel meer tijd in beslag. Kiezen we voor plantjes, dan kunnen we niet alleen veel sneller oogsten, ons balkon oogt er alleen maar mooier door. We kunnen ons balkon ook uitrusten met een klimconstructie. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor het kweken van bijvoorbeeld tomaten. Houden we van verfrissende zomeslaatjes, dan hebben we aan een dozijn kerstomatenplantjes al ruimschoots voldoende om ons een zomer lang van dit gezonde lekkers te voorzien.

Minstens zes uren zon nodig

Zowel alle soorten groenten, als aromatische kruiden en fruit kunnen we perfect op ons balkonnetje, midden de stad, kweken. Het is niet alleen gemakkelijk, maar ook trendy. Zo geven we ons balkon immers kleur, persoonlijkheid én uitstraling. De ligging van ons balkon is bij dit alles van groot belang. Ons balkon is bij voorkeur naar het zuiden gericht. Onze toekomstige moestuin moet immers zoveel mogelijk uit de wind en in de zon liggen. Zeker in het voorjaar, moeten we minstens over zes uur zon beschikken. We moeten er hierbij wel voor zorgen dat de grond van onze moestuin in geen geval uitdroogd.

Plastiek zakken zijn erg handig

Waarin gaan we onze plantjes zaaien of planten, wanner we ze op ons balkon gaan kweken? Onze uiteindelijke keuze hangt niet alleen af van hun lengte, maar zeker ook van de snelheid waarmee onze plantjes zullen groeien. Zo sparen we veel tijd uit, omdat we dan later zo weinig mogelijk moeten verplanten en uitdunnen. Voor boompjes kiezen we bij voorkeur diepe bakken, aromatische kruiden kweken we bij voorkeur in kleine potjes.

Ideaal voor groentenkweek op ons balkon zijn houten sinaasappelkistjes. Deze bieden het voordeel dat de grond waarin we onze groenten zullen kweken, veel minder snel uitdroogt. Bijzonder handig en een van de jongste ontwikkelingen op dit vlak zijn plastiek zakken, waar we gaten kunnen in prikken om het overtollige water eruit te laten. Zo zijn er nu zelfs kant- en- klare groeizakken verkrijgbaar met tomaten en allerlei andere groenten.

Zet groenten met dezefde eisen samen

Om zo efficiënt mogelijk te werken, planten we groenten met dezelfde eisen zoveel mogelijk samen. Zo houden bijvoorbeeld sla en tomaten van natte grond, terwijl de meerderheid van onze tuinkruiden eerder een voorliefde koesteren voor een zanderige, en dus droge grond.

Kies voor voedingrijke potgrond

De juiste samenstelling van de grond waarin onze groenten en/of kruiden op ons balkon zullen groeien, vormt ongetwijfeld de basis van een succesvolle kweek. Kies voor een evenwichtige, en voedingrijke samenstelling van onze potgrond. Geef de voorkeur aan een mengsel van vermiculiet, turfmolm en compost. Gebruiken we gewone potgrond, dan dienen we vanaf de eerste dag voldoende voeding bij te geven, dit is immers essentieel voor een goede oogst.

Laat grond nooit uitdrogen

Het geheim van een succesvolle moestuin op ons balkon, zit ongetwijfeld in een regelmatige besproeiïng. We moeten er nauwgezet over waken dat we de grond in onze bakken nooit laten uitdrogen. We gieten bij voorkeur 's ochtends vroeg of ' s avonds laat, maar zéker nooit in volle zon. Dat zal onze plantjes immers doen verbranden. Voor een goede oogst, is regelmatig bijmesten een noodzaak.

Zaaikalender

  • Aardbeien: van april tot juni
  • Radijsjes: van maart tot september
  • Tomaten: van maart tot juni
  • Wortels: vanaf maart tot juli
  • Spinazie: van februari tot april
  • Boontjes: van april tot half juli
  • Zomersla: van april tot juni
  • Wintersla: van augustus tot oktober
  • Veldsla: van augustus oktober
  • Bieslook: van februari tot april
  • Waterkers: van februari tot oktober
  • Munt: van maart tot juni
  • Peterselie: van maart tot oktober
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moestuin op het balkonMoestuin op het balkonSteeds meer mensen zijn bezig met een gezonde leefstijl. Veel bewegen, weinig snoepen en vooral gezonder eten. Een van d…
Je eigen moestuin: potten en bakkenJe eigen moestuin: potten en bakkenVeel mensen denken dat je een grote tuin nodig hebt als je zelf groenten, fruit en kruiden wilt gaan kweken. Dit is echt…
Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…

Geef de tuinbeplanting een optimale startHet lijkt zo eenvoudig om struiken en vaste planten in de grond te zetten. Toch zijn er een paar regeltjes die je moet w…
Bemesten van de tuin en bodemverbeteringBemesten van de tuin en bodemverbeteringPlanten hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en om sterk en gezond te blijven. Planten met een gebrek aan v…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.