Tijd voor de tuin: zo genieten we van een perfect gazon

Tijd voor de tuin: zo genieten we van een perfect gazon Een jaar lang genieten van een gezond en fleurig gazontapijt, is ongetwijfeld dé wens van alle groenliefhebbers. Dat komt echter niet zomaar vanzelf. Een perfect en onkruidvrij gazontapijt, vraagt regelmatig én aangepast onderhoud. Het regelmatig onderhouden van ons gazon bespaart ons later ongetwijfeld vele kopzorgen, nog meer werk én een gepeperde rekening. Hoe kunnen we dit voorkomen? Hoe onderhouden we onze gazon volgens de regels van de kunst, en hoe maken we er weer een blikvanger van?

Regelmatig onderhoud noodzakelijk

In tegenstelling met wat vele tuinliefhebbers denken, moeten we ook voor een gezond én groen gazontapijt, regelmatig onze handen uit de mouwen steken. Een regelmatig en aangepast onderhoud, doet ons probleemloos genieten en garandeert ons een lange levensduur van ons grastapijt. Zo een regelmatige en aangepaste onderhoudsbeurt voorkomt dat we onze gazon later volledig moeten omspitten en opnieuw weer inzaaien. Welke tips en voorzorgsmaatregelen moeten we bij gazononderhoud in acht nemen om tijdens de zomermaanden te kunnen genieten van een egaal groen gazonnetje?

Eenvoudige inrichting

Bij de realisatie van ons gazonterrein, moeten we zéker met enkele voorschriften rekening houden. Zo houden we het bij de inrichting bij voorkeur zo eenvoudig mogelijk. Ingewikkelde vormen zijn immers erg tijdrovend bij het onderhoud. We leggen onze gazonranden bij voorkeur recht, of kiezen voor ruime en soepele bochten. We vermijden hierbij al té scherpe kanten, dat maait veel gemakkelijker. We zorgen er bij de aanleg van onze gazon voor dat we gemakkelijk én ongehindert kunnen maaien.

Maai het gras nooit te kort, maar vaker

Gazon maaien kost tijd. Maai het echter niet té kort. Het gras groeit langzamer als we het wat langer laten. Het is niet alleen gemakkelijker, maar ook beter voor ons gazon dat we minder kort, maar vaker maaien. Langzaam groeiend gras dat wat langer wordt gelaten, heeft minder water nodig en is sterker. Wij plaatsen onze maaimessen bij voorkeur op een hoogte van zo'n vier centimeter. Op deze manier is de kans minder groot dat we de levensnoodzakelijke groeikernen uit de grasplantjes maaien. Dat is oorzaak van kale, bruine en ontsierende plekken in ons gazontapijt.

Kies de juiste grasmaaier

Bij de aanschaf van een grasmaaier, houden we er zéker rekening mee dat, hoe breder zijn maaibereik, hoe meer tijd we zullen besparen. Met een brede grasmaaier is het wél moeilijker manoeuvreren op kleinere gazons. Voor gazonperken met een oppervlakte tot honderd vierkante meter, volstaat een handmaaier. Voor grotere oppervlakten is een motormaaier een aanrader.

Schimmelziekten voorkomen

Voor een regelmatige groei van onze gazon, kiezen we bij voorkeur een aangepaste bemesting. Het gebruik van een kwalitatief product zorgt voor de regelmatige groei van ons gras, zonder sterke groeipieken. We kiezen hierbij voor langzaam vrijkomende meststoffen, die gemiddeld zes maanden lang hun voedingsstoffen afgeven aan de ondergrond. Stop met bemesten en voeding geven van begin december tot eind januari. In deze periode komt de groei van ons gazongras volledig tot stilstand. Tijdens deze twee maanden is het gras ook erg gevoelig voor allerlei schimmelziekte én bevriezing. Kies voor een kant-en-klare gazonmest, gecombineerd met een onkruidverdelger. Dat bepaart ons zowel tijd als geld. Respecteer steeds de aangegeven hoeveelheden van deze producten. Een overdosis meststoffen en/of onkruidbestrijder doet ons gazon ongetwijfeld meer kwaad dan goed.

Onkruid grootste vijand

Onkruid en mos zijn de twee grootste vijanden van een gezond gazontapijt. Onkruid bestrijden doen we bij voorkeur één week na een maaibeurt. Dan heeft het onkruid weer voldoende blad gevormd, waardoor het zich gemakkelijker laat verwijderen. Gebruiken we een aangepaste onkruidbestrijder, dan laten we deze minimum vier dagen inwerken voordat we onze gazon opnieuw maaien. Hark hierbij ook nooit levend mos weg, daarmee bekomen we een averechts effect. Zo verspreiden we immers de mosdeeltjes, hetgeen de mosgroei gevoelig versnelt. Gebruik een mosbestrijder die het mos tot in de wortel aanpakt. Als het afgestorven mos een bruine kleur vertoont, kunnen we het bij elkaar harken en verwijderen.

Gazon in bosrijke omgeving

Wonen we in een bosrijke omgeving, dan is het onbegonnen werk ons gazon mosvrij te houden. Mos groeit immers bij voorkeur op een vochtige ondergrond. In dit geval maken we van onze gazon beter een échte bloemenweide. Een gazon ziet er prachtig uit wanneer er allerlei bloemen door elkaar in groeien. Zo een natuurtuin dienen we ook minder vaak te maaien. We moeten er wel voor zorgen dat ons gras niet volledig door de bloemenpracht wordt overwoekerd, en zo volledig verdwijnt.

Dichtslibben bodem voorkomen

We moeten, in alle omstandigheden, het dichtslibben van onze ondergrond, onder invloed van de weersomstandigheden, voorkomen. Dit dichtslibben van onze ondergrond veroorzaakt kale plekken en vergemakkelijkt de groei van onkruid. Om het dichtslibben tegen te gaan, strooien we bij voorkeur jaarlijks een hoeveelheid scherp zand over ons gazontapijt.

Wat is vervilting van onze gazon?

Vervilting is één van de belangrijkste vijanden van onze gazon, maar wat is vervilting nu eigenlijk? Vervilting ontstaat wanneer gras niet of te weinig wordt gemaaid, maar dat is zeker niet de enige reden. Wanneer er veel op onze gazon wordt gelopen of onze kinderen het gazon als voetbalterrein gebruiken, legt het gras zich plat en sterft af. Het resultaat is een dik pak opeengestapeld gras, waarvan de onderste laag langzaam verteert. Op deze manier ontstaat er een gebrek aan licht en lucht. Door de vertering van gras, ontstaat een rijkere bodem. We hebben dan te maken met vervilting. Om vervilting te voorkomen, dienen we bij voorkeur enkele keren per jaar te verticuteren. Dat doen we met een speciale verticuteerhark of met een verticuteermachine met holle tanden.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gazon bekalken voor groen gazontapijt zonder mos en onkruidGroeit je gazon onregelmatig met blote plekken en staat het vol met mos en ander onkruid? Dan is het de hoogste tijd om…
Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
Gras verzorgen door beluchten, verticuteren en bemestenGras verzorgen door beluchten, verticuteren en bemestenDe meeste tuinbezitters willen gras in hun tuin. Dit is goed te begrijpen, want een gazon geeft een tuin gelijk een groe…

Het aanleggen van een tuinvijverHet aanleggen van een tuinvijverEen mooie vijver kan een groot verschil maken voor het aanzien van een tuin. Het geeft een tuin meer rust en zorgt daarn…
Tijd voor de tuin: Zo houden we ontsierend mos uit ons gazonTijd voor de tuin: Zo houden we ontsierend mos uit ons gazonTuinliefhebbers die voor een fleurig grastapijt kozen, worden jaarlijks met ontsierende mosvorming geconfronteerd. Dit b…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.