Vruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengst

Vruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengst Het biologisch kweken van groenten in eigen tuin spreekt steeds meer landgenoten aan. Met de lente in het verschiet, zijn al vele tuinliefhebbers met de voorbereiding van het nieuwe tuinseizoen gestart. Het opstellen van een vruchtwisselingsplan neemt hierbij een belangrijke plaats in. Vruchtafwisseling in onze moestuin verzekert een maximale opbrengst in het oogstseizoen. Hoe stellen we zo een plan op, en met welke tips houden we best rekening om van ons tuinseizoen een succes te maken?

Wat is vruchtwisseling?

Succesvol groenten kweken in eigen tuin, hangt van vele factoren af. Op vele van deze factoren hebben we uiteraard geen enkele invloed. We kunnen wél met heel wat voorzorgsmaatregelen rekening houden om uiteindelijk maximaal te kunnen oogsten. Een belangrijke voorwaarden om in optimale omstandigheden groenten te kweken, is ongetwijfeld het opstellen van een vruchtwisselingsplan. Wat betekent nu eigenlijk vruchtafwisseling in onze moestuin? Vruchtafwisseling houdt in dat we op één bepaalde plaats in onze moestuin, ieder jaar afwisselen van teelt. Op die manier duurt het telkens enkele jaren vooraleer dezelfde groente weer op dezelfde plaats worden gekweekt. Om een planmatig vruchtwisselingsplan efficiënt te kunnen opstellen, delen we onze moestuin bij voorkeur in verschillende percelen en plantengroepen in. Zo planten we bijvoorbeeld koolsoorten, verschillende wortelgewassen, aardappelen en bladvruchten bij elkaar.

Vruchtafwisseling beschermt tegen ziekten

Veel voorkomende problemen en ziekten in onze moestuin, kunnen in vele gevallen worden voorkomen door het opstellen van een vruchtwisselingsplan. Het steeds op dezelfde plaats kweken van dezelfde groenten, veroorzaakt bodemmoeheid. Daardoor gaan onze planten opvallend zwak opgroeien, en zal de oogst ervan sterk afnemen. Wanneer we echter vruchtwisseling toepassen, krijgen onze gewassen maximale groeikansen.

Bodemschimmels voorkomen

Vruchtafwisseling werkt in vele gevallen preventief. Dankzij vruchtwisseling kunnen we de vorming van schadelijke bodemschimmels als knolvoet bij koolsoorten, voorkomen of zlfs succesvol bestrijden. Zo moet men op lichte zandgrond bij voorkeur zes jaar wachten, om op dezelfde plaats opnieuw koolsoorten te kweken.

Verbetering bodemstructuur

Bij het opstellen van ons vruchtwisselingsplan, zorgen we tevens voor het optimaliseren van onze bodemstructuur. Diepwortelende groenten als schorseneren, maken onze grond diep los, zorgen voor de noodzakelijke verluchting van onze bodem en verbeteren de structuur ervan. Het dichtslibben van onze bodem wordt verhinderd door aadappelloof, terwijl bijvoorbeeld uien dan weer een slechte invloed hebben op onze bodemstructuur. Vruchtwisseling is dan ook van groot belang voor het tot stand brengen van een goede bodemstructuur, noodzakelijk voor een probleemloze groentekweek en een maximale opbrengst.

Bemesten per plantengroep

Via ons vruchtwisselingsplan slagen we erin gewassen bij elkaar te zetten die ook bij mekaar horen. Deze gewassen hebben dezelfde bemestingsbehoeften. Op deze manier kunnen we onze bemesting optimaal doseren en aanpassen aan de verschillende plantengroepen in onze moestuin. We houden er bij voorkeur rekening mee dat bijvoorbeeld vlinderbloemige planten stikstof fixeren uit de lucht in de bodem. Zo kunnen we volgend jaar op zo een perceel gewassen planten met een hoge stikstofbehoefte. Een sprekend voorbeeld van deze vlinderbloemigen zijn groentebemesters als lupinen en allerlei klaversoorten.

Onkruid beter beheersen

Het opstellen van een vruchtwisselingsplan biedt de tuinier nog andere, belangrijke voordelen. Zo zijn aardappelen en pompoenen twee gewassen die onze bodem uitstekend afdekken. Zij zullen de groei van onkruid verhinderen. Onkruid, een van de grootste vijanden van onze moestuin, woekert bij voorkeur tussen erwten en wortelen. Daarom mogen we beiden groenten niet steeds op dezelfde plaats zetten. Passen we vruchtwisseling oordeelkundig toe, dan kunnen we de vorming van vervelend onkruid maximaal maximaal onder controle houden.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor moestuinleken: Zo richten we onze eerste moestuin inVoor moestuinleken: Zo richten we onze eerste moestuin inWe kiezen steeds meer voor het kweken van groeten in onze eigen moestuin. Voor velen is tijdsgebrek, of gebrek aan basis…
De groentetuin: keuzes en materialenDe groentetuin: keuzes en materialenZelf groenten kweken is leuk. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Plannen maken voor komend tuinseizoenPlannen maken voor komend tuinseizoenZodra we met de wintermaanden over de helft zijn, hebben de meeste mensen al weer genoeg “winter” gezien en gevoeld en b…
Je eigen moestuin: Lente-uiJe eigen moestuin: Lente-uiDe lente-ui is niet heel moeilijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinde…

Plantenbakken in de tuin en op het balkonPlantenbakken in de tuin en op het balkonOf u nou uw tuin meer wilt versieren met het gebruik van plantenbakken of u gebruikt ze omdat u simpelweg geen andere op…
Tuinaanleg, de eerste stappen voor een mooie tuinTuinaanleg, de eerste stappen voor een mooie tuinU heeft uw tuinontwerp af, maar voor u koppen met spijkers gaat slaan, zorg wel dat u degelijk materiaal hebt, zorg voor…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.