Wateroverlast in de tuin

Wateroverlast komt de laatste jaren steeds vaker voor. Dit komt doordat door klimaatverandering de intensiteit en frequentie van de neerslag als maar toeneemt en de overlast is dan ook op alle niveaus merkbaar, zowel op landelijk niveau, op stedelijk niveau en zelfs op lokaal niveau: rond om uw huis. Wanneer er water in de tuin blijft staan zal er schade en overlast optreden. Planten zullen doodgaan of het minder goed doen. Terrassen zullen verzakken, en het plezier van de tuin zal snel afnemen.

Oorzaak van de wateroverlast

Tegenwoordig bestaat de gemiddelde tuin uit één of meerdere terrassen rondom voorzien van borders in deze borders bevinden zich dan de planten. Daarnaast hebben vele huizen tegenwoordig een aanbouw welke nog een groot deel van de tuin inneemt, of een tuinhuisje achter in de tuin. Jaren terug was dit wel anders, gras, veel beplanting en vaak een vijver waren in vrijwel elke tuin terug te vinden. Het verschil tussen de tegenwoordige tuinen en de tuinen van jaren terug is dan ook vooral het toename van het grote percentage verhard oppervlak, en het afnemen van de mogelijkheid tot berging van het water.

Tot slot kan ook een ‘slecht waterdoorlatende grondlaag’ de reden zijn van wateroverlast in de tuin. Dit is echter niet een probleem wat plotseling optreedt, maar een probleem wat er jaren terug dan ook al was. Een slecht waterdoorlatende grondlaag bestaat vaak uit klei. Een dergelijk kleilaag laat heel moeilijk water door. Wanneer deze laag op niet al te grootte diepte in de grond zit zal er geen water kunnen worden afgevoerd naar de dieper liggende grondlagen. Bovendien zal de kleine toplaag snel gevuld zijn bij hevige neerslag waardoor er maar een beperkte berging in de grond kan optreden.

Wateroverlast voorkomen

Nu de oorzaken van de wateroverlast bekend zijn liggen de oplossingen al voor de hand. Het verlagen van het percentage verhard oppervlak en het creëren van extra berging. Meer berging in de tuin creëren kan bijvoorbeeld doormiddel van het aanleggen van een vijver. Terraswater en dakwater van bijvoorbeeld een aanbouw kan dan worden afgevoerd naar een vijver waar het geborgen kan worden zonder overlast te veroorzaken. Maar er moet dan wel een mogelijkheid zijn om het water naar de vijver af te voeren, en vijver met hoog opstaande kanten heeft dan ook weinig zin. Het water van het terras zal hier nooit naar toe afvloeien. Naast een berging kan ook het onverhard oppervlakte worden vergroot. Meer vakken met planten, of bijvoorbeeld een gazon zal de infiltratie van het regenwater bevorderen, alleen hier zit niet iedereen op te wachten, bijna niemand wil zijn terras opgeven voor een groot gazon in de tuin.

Gelukkig zijn er daarom ook opties welke minder ruimte innemen dan een gazon of een vijver. Voorbeelden hiervan zijn een drainagesysteem of infiltratiekratten. Deze systemen worden ondergrond aangelegd en nemen daardoor vrijwel geen ruimte in.

Bij een drainagesysteem worden er horizontale drainagebuizen over de lengte van de tuin ingegraven. Deze drainagebuizen worden vervolgens aangesloten op een drainageput. Zodra de neerslag in de grondt trekt wordt deze afgevoerd door de drainagebuizen naar de put. Vanaf deze put kan het water op het riool worden geloosd maar ook veel duurzamer op bijvoorbeeld een sloot of ander oppervlaktewater. Een nadeel hiervan is dat in warme perioden de verdroging van de grond kan toenemen.

Het ingraven van infiltratiekratten kan daarom vaak een betere oplossing zijn. Drainagekratten worden ingegraven in de tuin. Vanaf een afvoerputje wordt het water afgevoerd naar deze kratten, hier verzamelt het water zich en kan het rustig intrekken in de grond.

In het uitzonderlijke geval dat deze methoden niet toegepast kunnen worden doordat er geen lozingspunten aanwezig zijn en doordat zich onder de tuin een slecht waterdoorlatende grondlaag bevindt zal er naar een andere oplossing gezocht moeten worden, namelijk verticale drainage. Verticale drainage komt er op neer om verticale banen aan te leggen welke dwars door de slecht waterdoorlatende grondlaag gaan. Het water zal dan vanaf de toplaag rechtstreeks door de ‘storende laag’ worden afgevoerd naar de dieper gelegen grondlagen. Voor het aanleggen van deze verticale banen worden er gaten geboord in de grond waarin een drainagebuis aangebracht worden. Deze drainagebuis wordt vervolgens gevuld met grind. Doordat er in het grind veel open ruimte is zal het water snel worden afgevoerd.
© 2011 - 2024 M987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peilgestuurde drainagePeilgestuurde drainageNederland is een waterrijk land. Het is dus een belangrijke taak in Nederland om water goed te sturen. Het mag niet te d…
Een moeras in de tuinEen moeras in de tuin is uitermate geschikt om vleesetende planten in te houden. Echter, niet alle vleesetende planten..…
Aanleggen van drainage in de tuinAanleggen van drainage in de tuinVeel mensen hebben er last van dat het water in de tuin na een regenbui niet goed weg loopt. Dit kan tot verschillende p…
Verbeter de vochtigheid met een drainagegeul!Verbeter de vochtigheid met een drainagegeul!Heb je veel last van vocht en schimmels in huis dan kan het weleens zijn, dat de grond om de woning heen slecht water af…

Tuingeschiedenis, kenmerken van traditionele oude tuinenTuingeschiedenis, kenmerken van traditionele oude tuinenTuinen begonnen ooit als een eigen voedselkwekerij, alle ruimte die je beschikbaar had werd gebruikt voor boerderijdiere…
Agastache of dropplant: standplaats, bloei, snoeiAgastache of dropplant: standplaats, bloei, snoeiAgastache of dropplant is een vaste plant, die in kleine en grote tuinen past. De plant verliest in de winter zijn blad,…
Reactie

Bomer, 23-05-2011
Ik heb een vraagje, ik heb in mijn tuin 2 bakken staan met 2 boompjes en wat plantjes erin. Nu is het zo dat als het hard en lang regent die bakken op een gegeven moment vol met water staan. Dit komt dus omdat ik een kleilaag onder de grond heb zitten. Nu zit ik te denken om 2 gaten per bak te boren met een grondboor en daar 2 PVC pijpen in te zetten van ong 10cm. en daarin grind te stoppen. Tot welke diepte moet in die gaten ongeveer boren? Is de diameter van 10 cm voldoende? Moet er een PVC pijp de grond in? Ik hoop dat iemand mijn vragen kan beantwoorden. Reactie infoteur, 18-06-2011
Beste heer Bomer,

Het idee van de 2 pijpen met daarin grind is goed. Grind heeft een groot percentage holle ruimte dus het overtollige water zal hierdoor makkelijk en snel afgevoerd kunnen worden.

Hoe diep deze buizen de grond in moeten is afhankelijk van de diepte van de kleilaag. Het water moet namelijk worden afgevoerd tot onder de kleilaag. De uistroom van de buis zal daarom ook onder de kleilaag moeten zitten.

Om het water helemaal snel af te voeren zou in het bovenste deel van de buis (over de lengte) enkele gaten geboord kunnen worden. Let er wel op dat het zand uit de bakken met het water meegevoerd zal worden de buis in. Het beste is dus om geotextiel (of anti wortel doek) aan te brengen in/langs het eerste deel. Zodat het zand uit de bak niet meespoelt. De buis zou anders verstopt kunnen raken, waardoor het water alsnog niet goed wordt afgevoerd.

Ik hoop je hiermee een stukje opweg te hebben geholpen. Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik ze graag.

M987 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.