Het aanleggen van een grindborder, hoe doe je dat?

Het aanleggen van een grindborder, hoe doe je dat? Grind wordt veel gebruikt bij de aanleg van een tuin omdat het weinig onderhoud vraagt en relatief goedkoop is. Bij hevige regenval zakt het overtollige regenwater via het grind geleidelijk weg in de bodem. Het water blijft in de tuin en de grond droogt minder snel uit. In een grindborder heb je ook minder last van onkruid. Grind zakt na verloop van tijd wel weg in de bodem, maar dat is te voorkomen door worteldoek onder de grindlaag aan te brengen. Grind is verkrijgbaar in meerdere soorten en kleuren waardoor het past in zowel een landelijke, klassieke, mediterrane als moderne tuin.

Hoe leg je worteldoek onder de grindlaag?

Met worteldoek onder de grindlaag voorkom je de groei van onkruid en het ongewenst uitzaaien van de beplanting. Worteldoek voorkomt ook dat het grind wordt vermengd met de aarde wat lastig kan zijn wanneer je andere plannen hebt met de border. Voordat je begint met het leggen van worteldoek maak je eerst de ondergrond onkruidvrij en vlak. Dan snijd (of knip) je het worteldoek op maat. Soms zijn er meerdere stukken nodig om de border te bedekken. Laat de stukken elkaar dan ruim overlappen en prik ze vast in de grond met metalen pinnen.

Het uitzetten van planten in de border

Laat de planten eerst geruime tijd in een emmer met water staan zodat ze voldoende vocht op kunnen nemen. Daarna verdeel je de planten over de border. Houd daarbij rekening met de uiteindelijke afmetingen van de planten. Ze moeten dus niet te dicht bij elkaar worden geplant omdat ze ruimte nodig hebben om te groeien. Het verschil tussen een gewone border en een grindborder is dat een gewone border helemaal wordt gevuld met planten, maar bij een grindborder is het juist de bedoeling dat het grind zichtbaar blijft. Daarom staan planten in een grindborder verder uit elkaar. In deze border kun je de planten solitair of in kleine groepjes planten.

De plaats van de beplanting in het worteldoek

Pak een schaar of een scherp mes en maak daarmee een kruis in het worteldoek op de plaats waar je de plant gaat planten. De opening moet groot genoeg zijn om een gat te kunnen graven. Sla de flappen open en zet de plant in het plantgat. De wortels van de plant mogen niet boven de grond uitkomen.

Het plantgat kan verder worden opgevuld met aarde. Druk de wortelkluit nog even aan met de handen en leg de flappen weer terug rondom de plant. Het doek kan evt. nog wat bijgeknipt worden zodat het geheel netjes is afgewerkt. Geef de planten nu nog een keer water.

Hoe bedek je het worteldoek met een grindlaag?

Het worteldoek kan nu worden afgedekt met een laag grind van ongeveer 5-8 cm. Breng grind op het worteldoek en verdeel dit gelijkmatig over het doek. Het worteldoek mag niet meer zichtbaar zijn. Als er later planten moeten worden verplaatst leg dan een nieuw stuk worteldoek op het gat en prik deze vast in de grond zodat onkruid geen kans krijgt. Om te voorkomen dat het grind buiten de border terecht komt werk je de border af met opsluitbanden of met een rand opstaande stenen.

Wat is grind?

Grind is een natuurlijk en rond materiaal dat voorkomt bij rivieren. Het zijn stukken rots die zijn meegesleept door het water. Hierdoor wordt de vorm steeds ronder. Hoe langer het grind wordt meegevoerd hoe ronder de vorm. Er zijn ook soorten grind die kunstmatig rond worden gemaakt. Grind is verkrijgbaar als kiezel, keien of stenen. De grootte van de steentjes varieert. Steentjes tot 30 mm worden kiezels genoemd. Van 30 tot 100 mm is het grof grind en daarboven zijn het stenen. Is het grind kleiner dan 2 mm dan is het zand.

De voordelen van een grindborder

Grind in de tuin heeft veel voordelen zoals:
  • Het is gemakkelijk te onderhouden omdat de groei van onkruid beperkt wordt.
  • Het houdt vocht vast zodat de border niet snel uitdroogt en dat is goed voor de beplanting.
  • Er is voldoende keuze in kleur en vorm.
  • Het is overal toepasbaar.
  • Grind heeft een hoge sierwaarde daarom hoeft de border niet helemaal vol te worden geplant.

Split

Split is een natuursteen dat wordt gewonnen door met explosieven gedeelten van een berg los te maken. Met steenbrekers wordt het kleingemaakt en daarna wordt het gezeefd zodat er verschillende afmetingen ontstaan.

Verschillende kleuren grind

Er zijn verschillende kleuren grind. Wit grind zorgt voor een vakantiegevoel en heeft een heldere frisse uitstraling. Nadelen van wit grind zijn dat het zonlicht weerkaatst waardoor het pijn kan doen aan de ogen. Wit grind wordt na verloop van tijd vuil.
Gelig grind heeft een warme uitstraling en past goed in een mediterrane tuin. Het vormt een mooi contrast met de beplanting. Blauw en grijs gekleurd grind wordt veel gebruikt in een moderne tuin. Het heeft een koele uitstraling.

Beplanting voor een border met geel, wit, grijs of blauw grind

De grond in een grindborder is vaak droog. Daarom is het beter om te kiezen voor planten die met weinig water genoegen nemen zoals: mediterrane planten, vetplanten, siergrassen, verschillende soorten bloembollen, (sneeuwklokjes, irissen en botanische tulpen) salie, wolfsmelk, blauwe distel, kogeldistel, herfstasters en verschillende kruiden.

Planten die passen bij geel grind

Geel grind ademt een mediterrane sfeer uit. Planten die passen bij deze border zijn bijv. lavendel, oleander, palmen, rozemarijn, vetplanten en kruiden.

Planten die passen bij wit grind

Planten die passen bij bij wit grind zijn bijv. grassoorten zoals lampepoetsersgras of prachtriet, rozen, kattenkruid, hortensia's of planten met grijs blad. Ze geven de tuin een zomerse uitstraling.

Planten die passen bij blauw en grijs grind

Groene beplanting past mooi bij blauw en grijs gekleurd grind. Maar ook de palmlelie en verschillende grassoorten zijn mooi bij deze kleuren.

Lees verder

© 2010 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanleggen van een grindpadHet aanleggen van een grindpadHet aanleggen van een grindpad hoeft niet duur te zijn. Zeker niet wanneer u er voor kiest om het zelf aan te leggen. He…
Sierbestrating van grind, grit, schelpen of boomschorsDat sierbestrating niet alleen maar uit beton- of natuurstenen klinkers en plavuizen hoeft te bestaan, zal iedereen beke…
Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Als je sierbestrating wilt aanleggen kun je kiezen uit vele soorten stenen. Ook siergrind behoort tot de mogelijkheden.…
De onderhoudsvrije tuinDe onderhoudsvrije tuinDe geheel onderhoudsvrij tuin bestaat niet, maar je kunt wel kijken naar een onderhoudsarme tuin. De meeste mensen wille…

Bladblazers; gemakkelijk verwijderen van afgevallen bladBladblazers; gemakkelijk verwijderen van afgevallen bladHet kan verkeren. In het voorjaar kunnen we niet wachten tot de eerste bladeren weer aan de bomen komen. Maar in de herf…
Robotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonRobotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonVoor veel tuineigenaren is gras een onmisbaar element in de tuin. Maar je haalt je daarmee wel veel extra werk op de hal…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.