Pepers en paprika's

Pepers en Paprika's zijn eigenlijk zeer makkelijk te telen en zijn ook niet meer uit onze keuken weg te denken. Een zonnig plaatsje in de tuin of op het terras is reeds voldoende voor een geslaagde teelt.

Paprika's en pepers

Paprika's en pepers behoren tot dezelfde groep en familie (de Solanaceae of Nachtschadefamilie) en worden enkel onderscheiden door de vorm en de smaak. Het zijn warmteminnende éénjarige planten. De paprika vormt de zoete variëteit van de rode peper. Beiden komen oorspronkelijk van Zuid-Amerika maar zijn via Hongarije ons land binnengekomen.
De paprika's heb je in verschillende kleurvariëteiten. De bekendste variëteiten zijn groen, geel, oranje en rood. Je hebt nog andere kleurvariëteiten maar die worden op veel kleinere schaal geïmporteerd naar ons land. De groene paprika is eigenlijk de onrijpe variant van de rode paprika en veel bitterder van smaak.
De sterke smaak van pepers is te wijten aan de stof capsaicine die onze warmtezintuigen prikkelen. Verder bevatten de rode variëteiten een grote hoeveelheid vitamine C, zelfs 3 maal meer dan sinaasappesl en mogen dus zeker als gezond bestempeld worden.
NaamCapsicum annuum
FamilieSolanaceae Nachtschadefamilie
CategorieVruchtgewassen
Gebied van herkomstMidden - en Zuid-Amerika

De teelt van paprika's en pepers

Deze vruchtgroenten worden gezaaid vanaf februari op een warme plaats (in kas). Met temperaturen boven de 35°C hebben de gewassen geen probleem. Wil je paprika's en pepers buiten planten, dan zal je moeten wachten tot eind april, begin mei tot de temperaturen hoog genoeg zijn. Het zijn geen winterharde kruidige planten. Ze moeten dus elk jaar opnieuw ingezaaid worden. Ga voor een plantdichtheid van ongeveer 2,5 tot 3,5 planten per vierkante meter. Meestal worden de eerste bloemen verwijderd omdat ze onregelmatige vruchten geven. Het is belangrijk dat ze voldoende water krijgen en niet uitdrogen of de teelt mislukt. Het rijpingsproces gaat beduidend sneller in een serre dan in de open lucht.
TeeltschemaTeeltschema
Paprika's en pepers houden van een goed bemeste en voedingsrijke bodem. Een dikke laag compost rond de planten aanbrengen wordt zeer gewaardeerd. Je kan ook bijmesten met Fosfor (F) en Kalium (K) zodat bloem en vruchtvorming optimaal kunnen gebeuren. De grond moet waterdoorlatend genoeg zijn om schimmels en wortelrot te voorkomen.

Het inzaaien van paprika's en pepers kan eveneens van zelf geoogste zaden. Hier is het enkel van belang zaadvaste soorten te gebruiken omdat hybriden niet te vermeerderen zijn door het gebruiken van het zaad.

Slechts enkele paprikarassen zijn geschikt voor de buitenteelt: Chinese giant, Earliest red, Sweet cayenne, King of the north, Roumainian rainbow enz..

De snoei

Het snoeien van een paprikaplant is erg belangrijk omdat de paprikaplant eerst zal uitgroeien tot één lange stengel met tal van zijscheuten. In dit stadium dienen we de zijscheuten te verwijderen. Na de eerste bladvorming zal de top van de stengel beginnen splitsen. Kies in ons geval voor een plant met 2 stengels voor een optimale vruchtvorming. Men kan uiteraard ook opteren voor een plant met 3 stengels. De planten zullen dan meer vruchten voortbrengen maar de kans is dat de plant minder groeikrachtig is bij een te arme bodem. Verwijder de eerste 6 à 7 bloemen. Top de zijscheuten om de 2 bladeren en verwijder er de bloemen. We willen enkel vruchten op de hoofdstengel. Ontwikkelt de plant teveel vruchten dan kan de paprikaplant plots in een groeistilstand terechtkomen. De plant kan dan het transport van voedingstoffen en de aanmaak van nieuwe vruchten niet volgen. Pas als je de vruchten oogst, krijgt de plant een nieuwe groeipuls. Start daarom met 2 tot 3 vruchten om mooie paprika's te bekomen. Het is beste de groene paprika's te oogsten wanneer ze van lichtgroen naar donkergroen overgaan. Wachten op rode paprika's kan nadelig zijn voor de oogst. Dit is enkel mogelijk indien je de paprika's in kassen kweekt.

Paprika's en pepers oogsten

Pepers kunnen doorgaans iets vroeger geoogst worden dan de paprika's afhankelijk van de variëteit. Vanaf juli - augustus kunnen we onze eerste vruchten oogsten. Pepers blijven vrij productief en kunnen geoogst worden totdat de eerste vorst optreedt. Het oogsten van de vruchten gebeurt aan het vruchtsteeltje met een draaiende beweging om de vrucht niet te beschadigen. Bij het oogsten van de pepers is het raadzaam handschoenen te dragen. Je zal snel te weten komen waarom indien je in de ogen wrijft. Rijg ze aan een touwtje op een droge en warme plaats te drogen.

TIP: Rode paprika bevat 3 maal meer vitamine C (150 mg/100g gewicht) dan een sinaasappel (50 mg/100 g gewicht).

Bereidingen

Paprika's en pepers worden gebruikt in verschillende bereidingen. Denken we maar aan de talloze pasta's, soepen enz.
Hieronder geef twee zeer gekende recepten.

Paprikachips

Paprikachips lust iedereen en is zeer makkelijk te bereiden. Ideaal voor feestjes dus of gewoon voor televisie.

Benodigdheden
1 kg aardappelen, halve koffielepel paprikapoeder, halve koffielepel zwarte peper, 1 koffielepel zeezout, snufje cayennepeper, frituurpan en olie.

Bereiding
  1. schil de aardappelen en snij ze in zeer dunne plakjes. Indien mogelijk met een keukenrobot.
  2. Frituur de aardappelschijfjes tot ze mooi krokant zijn.
  3. Laat de chips uitlekken en afkoelen.
  4. Voeg ondertussen de ingrediënten samen om het paprikamengsel te maken. Strooi het mengsel over de chips en klaar.

Tomaat - paprikasoep

Natuurlijk ook heel lekker en gezond is een paprikasoepje verzacht met een tomatensmaak. Een gerecht dat ook de meeste kinderen lusten.

Benodigdheden
2 rode paprika's
1 blikje hele gepelde tomaten of zelfde gewicht aan verse tomaten
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 gedroogd pepertje
1 liter kippenbouillon/kippenbouillonblokje
1 ui

Bereiding
  1. Schil de paprika (en eventueel de tomaten) en snij de groenten in fijne blokjes.
  2. De knoflook, de peper en de ui worden in fijne stukjes gesneden.
  3. Breng de knoflook en ui in een pan met olijfolie en bak tot het geheel glazig is.
  4. Voeg er vervolgens de tomaten toe.
  5. Overgiet het geheel met de kippenbouillon.
  6. Breng het geheel aan de kook en voeg de paprika en de peper toe. Eventueel afkruiden indien nodig.
  7. Laat ongeveer 30 minuten doorkoken.
  8. Mix de soep tot je een glad mengsel krijgt.

Je kan de soep eventueel afwerken met wat verse peterselie, fijn gesneden paprikastukjes die licht afgekookt zijn, sliertje room, gehaktballetjes enz..
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke tapas voor vier personen. Een met cherrytomaatjes en olijven, en de andere met paprika en chorizo! Geniet…
Je eigen moestuin: PaprikaJe eigen moestuin: PaprikaPaprika is niet de makkelijkste groente voor in je eigen moestuin. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden e…
Courgettesoep en PaprikasoepCourgettesoep en PaprikasoepSoepen zijn heerlijk en gezond. Ideaal als voorgerecht of als hartige lunch. Courgette en paprika zijn makkelijke groent…
Gazpacho en Ajo Blanco - Spaanse koude soepDe koude Spaanse soep Gazpacho werd oorspronkelijk klaargemaakt door alle ingrediënten in een vijzel met een stamper fij…

Stappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinStappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinEen duidelijk stappenplan voor de aanleg van een mooi pad in de tuin, of een terras. Veel tips en belangrijke aandachtsp…
De aanleg van het gazonDe aanleg van het gazonHet stappenplan van de aanleg van een gazon, hou je aan dit plan om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Het is gesch…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.