De groententuin: Kolen

Zelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten uit je eigen groententuin zijn smaakvoller, maar vaak ook wat kleiner dan je gewend bent uit de winkel. Het hebben van je eigen groententuin is goedkoper dan groenten kopen in de winkel. Je kunt zelf bedenken wat je wilt verbouwen, bijvoorbeeld verschillende soorten kolen, zoals broccoli, bloemkool, rode kool of chinese kool

Sluitkolen

Sluitkolen zijn kolen met een gesloten krop, zoals bijvoorbeeld de spitskool, de witte kool en de savooiekool. De rode kool en de witte kool zijn goede kolen om lang te bewaren. Kolen houden van een zwaardere, humusrijke, bemeste grond, die rijk is aan kalk. Als de grond te weinig kalk heeft kan de kool de ziekte knolvoet krijgen. Hierdoor verwelkt de plant. Vanaf april kan de kool in de volle grond gezaaid worden onder een tunnel of koude kas. Zonder bescherming kan de kool in mei of juni in de grond gezet worden. De oogst vindt plaats in de herfst of de winter. Zaai klaver tussen de kolen tegen rupsen van het koolwitje en tegen de koolvlieg of leg er insectengaas overheen.
Standplaats: zon
Bodem: voedzame, kalkrijke grond.

Koolrabi

Koolrabi is een ouderwetse groente. De plant heeft onderaan de stengel een verdikken, dit is de knol. De groene koolrabi is het bekendst en wordt witte koolrabi genoemd. Er zijn ook blauwe rassen met roodpaarse knollen. Kies een soort die je kunt zaaien aan het einde van de winter of het begin van het voorjaar bij ongeveer 15 graden. De plantjes kunnen dan ongeveer halverwege het voorjaar naar buiten. Het zaaien in de volle grond kan vanaf eind mei. Plant de plantjes niet te diep, de knol van de koolrabi hoort bovengronds te staan.
Standplaats: zon
Bodem: voedzame, kalkrijke grond.

Broccoli

Broccoli is nauw verwant aan bloemkool. Beiden hebben een vochtige en voedzame bodem nodig met voldoende humus. De bodem dient redelijk kalkrijk te zijn. Voor de beginnende tuinder is het makkelijker te beginnen met broccoli dan met bloemkool. Broccoli kan eenjarig zijn, de zogenoemde zomerbroccoli. Broccoli kan ook tweejarig zijn, de zogenaamde winterbroccoli. De zomerbroccoli is de meest geteelde broccoli. Begin met zaaien aan het eind van de winter in een koude bak of kas voor een oogst vroeg in de zomer. Begin van het voorjaar kan in de volle grond gezaaid worden voor een oogst in juli. Bij het oogsten snij je het bloemhoofd van de plant af en laat je de plant verder intact voor een tweede oogst. Deze zal iets kleiner uitvallen dan de eerste oogst. De plant heeft nu weer extra mest nodig.
Standplaats: zon, halfschaduw
Bodem: voedzame, vochtige tamelijk kalkrijke grond
Boerenkool (Brassica oleracea var. acephala)) / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Boerenkool (Brassica oleracea var. acephala)) / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Boerenkool

Boerenkool smaakt minder bitter is als de eerste vorst er overheen is geweest. Het is een gemakkelijke koolsoort om te telen. De grond dient kalkrijk en bemest te zijn. Boerenkkool kan in mei gezaaid worden voor de herfstoogst en in juni of juli voor een winteroogst.
Standplaats: zon, halfschaduw
Bodem:goed bemeste, kalkhoudende, niet te zware grond

Spruiten

De spruiten groeien in de bladoksel aan de stam van de plant. Spruiten hebben veel plek nodig, voor relatief weinig oogst. Kies een ras en zaai van het einde van de winter tot het begin van het voorjaar in de koude bak. Midden in het voorjaar kan direct in de volle grond gezaaid worden. De planten moeten bemest worden als ze flink in de groei zijn. Geef spruiten alleen water bij aanhoudende droogte.
Standplaats: Zon
Bodem: luchtige, kleihoudende grond.

Chinese kool

De chinese kool is een aziatische groente die veel warmte nodig heeft. Begin daarom met voorzaaien in een verwarmde kas. Het zaaien in de volle grond kan rond de langste dag. Zorg voor voldoende compost en voor een vochtige en voedzame bodem. Gebruik ook mest. Gebruik een beetje kalk ter voorkoming van knolvoet. Een nieuwe variant van chinese kool is paksoi. Qua uiterlijk lijken zij niet op elkaar, maar qua teelt zijn ze vergelijkbaar.
Standplaats: Zon
Bodem: bemeste, kalkhoudende grond
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Drie keer stamppot (met bieten, met spruiten en met kool)Drie keer stamppot met aardappelen als basis. Een stamppot met bieten en komijnekaas, een stamppot met witte kool en boe…
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…

De groententuin: peulvruchtenZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
De groententuin: vruchtgroentenZelf groenten kweken is leuk. De groenten uit je eigen groententuin zijn smaakvoller, maar vaak ook wat kleiner dan je g…
Bronnen en referenties
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.