Zuinig omspringen met water in de tuin

Nu het stilaan algemeen geweten is dat het bruikbaar water op onze planeet alsmaar schaarser zal worden, is het verstandig omspringen met water erg belangrijk geworden. Eén van de plaatsen waar we nog erg kwistig omspringen met water is de tuin. Ongeveer een derde van het huishoudwater wordt verbruikt in de tuin. Alle stappen die je buiten onderneemt om het verbruik te verminderen, hebben dus een grote impact op je algemene verbruik van huishoudwater. Kies voor minder dorstige planten, zoadat je de tuin minder vaak hoeft te sproeien. Je planten krijgen de maximale hoeveelheid water door ze op de beste momenten van de dag water te geven. Door zelf regenwater te verzamelen voor je tuin en wat beter op te letten met drinkwater, help je de openbare watervoorziening. Het gebruik van grijs water, water dat al eerder in huis is gebruikt, is een nuttig type recycling.

Tuinieren met minder water

Inheemse planten, of dat nu struiken of bomen zijn, hebben meestal minder water nodig dan exotische planten. Zet windbrekers neer om het verdrogende effect van de wind te verminderen. Kale grond wordt warm in de zon en trekt vocht uit de grond naar boven, waar het verdampt. Strooi snoeisel en blaadjes over de tuinbedden. Zo voorkom je dat de grond uitdroogt en hoef je minder vaak water te geven. Door efficiënte bewatering maak je optimaal gebruik van je water. Gebruik geen tuinslang op het midden van de dag, als het water snel verdampt. Zet timers op de sproeiers. Kies sproeiers met grote druppels, niet met een fijne nevel die wordt weggeblazen. Overweeg de installatie van een vast irrigatiesysteem met druppelkranen die het water direct bij de wortels van de plant brengen en waterverspilling voorkomen. Zet planten met dezelfde bewateringsbehoefte in groepjes bij elkaar. Geef langzaam water zodat het water de grond doorweekt in plaats van dat het wegzakt. Je kunt je tuin beter een keer per week flink nat laten worden in plaats van elke dag even te sproeien. Daardoor worden je planten aangemoedigd dieper en groter te wortelen en dat maakt ze dus sterker. Van regelmatig water geven worden planten lui en krijg je oppervlakkige wortels, die niet zo goed zijn in het zoeken naar water. Gebruik een bezem en geen tuinslang om paden en hofjes schoon te maken. Het gazon is vaak een dorstige klant en bij het maaien van een flink gazon verbruik je vervuilende stoffen. Overweeg de aanschaf van grassen die minder water nodig hebben of misschien zelfs van andere typen bodembedekking. Geef je toch de voorkeur aan gras, houd het gras dan wat langer, ongeveer 2 cm, om de grond schaduw te geven. Geef hooguit twee keer per week water, zelfs als het warm is. Als dat kan, was de auto dan op het gazon. Zo geef je het gras tegelijkertijd water.

Regenwater opvangen

De eenvoudigste manier om regenwater direct uit de lucht op te vangen, is in potten en pannen in de tuin. Je kunt echter veel meer opvangen als je het water vanaf het dak in een regenwaterton laat lopen. Als je overweegt een waterton te installeren, vraag dan bij de gemeente of er beperkingen zijn qua omvang, hoogte en locatie van de ton. Afhankelijk van waar je het water voor wilt gebruiken, is ook de inhoud van de ton een gegeven om over na te denken. Een gemiddeld gezin verbruikt ruim honderd liter water per dag. De hoeveelheid neerslag die er valt, varieert van locatie tot locatie. Sommige gemeenten zullen de aanschaf van een waterton adviseren. Op andere plaatsen is het reeds verplicht om een regenwaterput bij een nieuwbouw te voorzien. Deze regenwaterput zorgt niet alleen voor het water van de tuin, maar ook voor het spoelwater van de toiletten. Kijk ook eens naar het materiaal waarvan de ton of put is gemaakt: meestal is dit beton of gietijzer, maar ook andere materialen als vezelglas en gerecycled plastic komen voor. Let op de plaats waar de ton of put komt te staan en op het materiaal waarmee het aan de binnenkant is afgewerkt. Dit kan zorgen dat de ton langer meegaat en bovendien de waterkwaliteit verbeteren. Wat je ook kiest, de binnenkant mag niet poreus zijn om algengroei te voorkomen. Met pompen kan je het regenwater dan ook in huis gebruiken, voor het toilet, maar ook om kleding te wassen. Met de juiste filters kan je het zelfs omzetten tot drinkwater.

Grijs water

Water dat in huis wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de keuken, het bad en de douche, het toilet en de wasmachine, kan in theorie opnieuw op een nuttige manier worden gebruikt. Daardoor neemt het waterverbruik binnen het gezin drastisch af. Je kunt het water bijvoorbeeld gebruiken voor de tuin. Afhankelijk van wat er in het water zit, dus wat je in het water hebt gestopt, kan het water al dan niet direct worden hergebruikt. Je hoeft geen milieukunde te hebben gestudeerd om je te realiseren dat veilig hergebruik van water enige planning en overleg behoeft. Was- en keukenwater zijn beter geschikt voor recycling als je wasmiddelen of zeep met een laag fosfaatgehalte gebruikt.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een moeras in de tuinEen moeras in de tuin is uitermate geschikt om vleesetende planten in te houden. Echter, niet alle vleesetende planten..…
Zuinig met uw waterverbruik en tips om geld uit te sparenZuinig met uw waterverbruik en tips om geld uit te sparenOf u nu wilt besparen vanwege ons milieu of omdat uw financiële situatie 'een dubbeltje op zijn kant is', de bezuiniging…
Hoe verspil ik minder water?Tegenwoordig begint de prijs van water al serieus de lucht in te gaan. En we vinden het maar normaal dat het uit onze kr…

Halfverharding in de tuin; alle mogelijkheden op een rijHalfverharding in de tuin; alle mogelijkheden op een rijHalfverharding in de tuin biedt tuineigenaren veel bestratingsmogelijkheden. Halfverharding van een tuinpad of terras ka…
Een schone en aangename tuinTuinen zijn gemakkelijk op te ruimen en schoon te maken. Onderhoud tuingereedschap en tuinmeubels goed zodat je ze niet…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.