Sierbestrating van grind, grit, schelpen of boomschors

Dat sierbestrating niet alleen maar uit beton- of natuurstenen klinkers en plavuizen hoeft te bestaan, zal iedereen bekend zijn. Ook worden wel houten vlonders gebruikt om de tuin te verfraaien. Maar het begint een trend te worden om steeds meer gebruik te maken van grind, grit,schelpen of boomschors als bodembedekker. Makkelijk om zelf te leggen en erg mooi om mee af te wisselen.

Grind of grit in uw tuin

Al heel lang wordt er grind of grit (ook wel split genoemd), gebruikt als looppad in de tuin. Tegenwoordig wordt het ook wel gebruikt als vervanger van de klinkers of plavuizen van beton of natuursteen op het terras. Er zijn leuke combinaties mogelijk in kleuren en structuren. Het is ook erg geschikt om contrasten en grenzen aan te brengen tussen straatwerk en de diverse objecten in uw tuin.

Het verschil tussen grind en grit

Grit is uitgehakt in steengroeven en dus hoekiger en ruwer van vorm dan grind. Grind wordt gewonnen in rivieren en is door de soms wel eeuwenlange werking (beweging) van water rond afgesleten. Beide materialen kunnen prima worden gebruikt als onderhoudsvriendelijk opvulmateriaal tussen verschillende soorten bestrating en als sierlijke afwerking van een terras of pad.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Voor de materialen grind of grlit wordt dikwijls gekozen vanwege het onderhoudsvriendelijke karakter. Onder het grind of grit wordt altijd antiworteldoek gelegd. Dit voorkomt onkruid tussen de stenen en u heeft er dan dus ook weinig werk aan. Met af en toe wat harken bent u klaar.

In welke hoeveelheden te koop

Er zijn ontzettend veel soorten grind en split te koop op de markt. Deze producten kunt u in zakken van 20 kg, een small bag, een big bag, of een hele en halve kuub bestellen.

Hoeveel grind of split heeft u nodig

Normaal gesproken wordt een dikte van 5 a 6 cm. aangehouden. Met een kuub split, kunt u uitgaande van een dikte van 5 cm, een oppervlakte van 20m2 bedekken. In een mini big-bag zit c.a. 600 kg en u kunt hiermee bij een dikte van 6 cm een oppervlakte bedekken van c.a. 6 m2. In een big-bag zit c.a. 1600 kg en kunt u hier bij een dikte van 6 cm, een oppervlakte bedekken van c.a. 16 m2. Komt u nog wat te kort, dan zijn er meestal nog zakken van ongeveer 20 kg te koop.

Goed zelf te doen

Grind is gemakkelijk zelf te verdelen. U hoeft er niemand voor in te huren of voor langs te laten komen om dit karwei voor u in orde te brengen. Wilt u beplantingen aanbrengen in uw terras van grind of grit, dan kunt u vooraf een aantal gaten op de juiste plaatsen snijden in het antiworteldoek. Hier kunnen dan de planten ingezet worden en naderhand kan dan het grind of grit aangeharkt worden.

Opsluiten van het materiaal

Om er voor te zorgen dat het materiaal niet in uw hele tuin terechtkomt, is het raadzaam om de grenzen af te bakenen met betonbandjes, een rollaag van stenen of houten bielzen. De stenen blijven extra stevig staan als ze worden vastgemetseld in een laagje cement en een stukje ingegraven worden.

Alternatieven

Als alternatief is er ook de mogelijkheid om schelpen of boomschors in uw tuin of op uw pad te gebruiken. Goedkoper dan grind of grit en heeft zeker ook zijn charme.

Versteviging voor onder uw oprit

Het is raadzaam om bij een oprit gebruik te maken van kunststof rastertegels als ondergrond. Die zorgen ervoor dat personenauto's zonder sporen achter te laten over de oprit kunnen rijden.

Allerlei kleuren mogelijk

Aangezien grind en grit een natuurproduct is, is het in ontzettend veel kleuren te verkrijgen. Een opsomming is bijna onmogelijk en de kleuren zijn ook afhankelijk van welke landen uw leverancier het betrekt. Het beste is dus om eens bij een leverancier bij u in de buurt te gaan kijken naar de mogelijkheden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oprit, noodzakelijk kwaad of onderdeel van wonenDe oprit bij het huis naar de garage of carport is een must. De auto moet ergens staan of naar toe gereden kunnen worden…
De aanleg van een waterdoorlatende bestratingDe aanleg van een waterdoorlatende bestratingDoor bestrating van grotere oppervlakten kan het regenwater niet goed worden afgevoerd. Het water loopt weg via de riole…
De tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegelsDe tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegelsDe meeste mensen willen graag een tuin hebben om te genieten van mooie bloemen en struiken. En om na gedane arbeid heerl…
Het aanleggen van een grindpadHet aanleggen van een grindpadHet aanleggen van een grindpad hoeft niet duur te zijn. Zeker niet wanneer u er voor kiest om het zelf aan te leggen. He…

Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Vuurwerkplant geeft gasEen merkwaardige plant, die Dictamnus fraxinella! Hij bloeit in juni met sterk geurende bloemen, die zoveel etherische o…
Reacties

Maria Vercammen, 13-06-2012
Beste,

Allereerst hoop ik van harte dat u een antwoord geeft op onderstaande vraag. Ik sta n.l alleen in het opnieuw aanleggen van mijn tuin en mijn budget is te beperkt om het door een tuinadviesburo te laten doen. Vanwege het vele onderhoud en het slechte resultaat wil ik geen gazon meer. Nu ben ik van plan om in de achtertuin i.p.v het gazon wat er nu verwilderd bij ligt, grind te leggen. Het zijn twee gedeelten gescheiden door een slingerpaadje van ouderwetse wafelmaatjes. Het linkerdeel is ongeveer 25m2 en het rechterdeel 40 m2

Nu is mijn vraag; kan ik als het grind er ligt en het wordt herfst er de afgevallen blaadjes van de omliggende bomen makkelijk met een bladhark er af halen of is dat ondoenlijk?

Ik heb uw antwoord hard nodig omdat ik anders een verkeerde keuze ga maken waar ik (gezien het onderhoud) later wellicht erg veel spijt van ga krijgen.

Met vriendelijke groet
Maria Vercammen Reactie infoteur, 13-06-2012
Beste Maria,
Hoewel ik in dit artikel een aantal mogelijke sierbestratingen bij elkaar gezet heb, heb ik zelf geen ervaring met bladeren op grint. Het lijkt me goed mogelijk met een bladhark en niet teveel druk erop zetten.Voor de zekerheid even een belletje naar een tuincentrum of de vraag op een tuinforum plaatsen.
Succes met de beslissing.

Inge Umans, 09-05-2012
Ik ben bezig een terras aan te legen van split. Hiervoor heb ik splitplaten en worteldoek gekocht en de opsluitrand is half af. Als ondergrond heb ik een laagje zand en het geheel m.b.v. een plank zo egaal mogelijk gemaakt. Omdat het niet enorm intensief gebruikt wordt (geen fietsen etc.) vraag ik mij af of ik de ondergrond moet verdichten, en zo ja hoe ik dat moet doen? Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 09-05-2012
De grond verdichten heeft altijd de voorkeur voor de lange termijn. Hoewel ik hier zelf praktische ervaring mee heb, ben ik voor u even wat gaan zoeken op het internet. Misschien komt u met onderstaande sites weer wat verder. Succes met uw terras.
http://www.tuinplaats.nl/siergrind-en-siersplit/aanleggen-van-grind-of-split.html
http://www.rootbarrier.nl/downloads/NL-DuPont-GG-InstallGuide_001.pdf
http://www.madiceb.be/Deko.pdf

Uiteraard is er nog veel meer over te vinden.

Explmij Strabeek, 19-04-2012
Mos bestrijden op grind of split paden (geen grindtegels). Is een mengsel met soda en/of toevoeging met een ander middel de oplossing? Reactie infoteur, 19-04-2012
Zoals in het artikel is vermeld zijn er veel mogelijkheden. Wat voor grindtegels geldt kan ook voor grit gebruikt worden. Alleen schrobben met een bezem zal niet meevallen. Ik zou oppassen om soda met allerlei middelen te mixen, Ik weet niet wat voor chemische reacties bepaalde stoffen samen geven. Hierbij komen mogelijk giftige stoffen vrij. Met groene zeep is blijkbaar geen probleem.
Het grove mos eerst handmatig verwijderen heeft de voorkeur en daarna afhankelijk van de kosten die u wilt maken chemisch (maar dan wel liefst biologisch afbreekbaar) of met de huis en tuinmiddelen bestrijden. Regelmatig herhalen zal nodig zijn om het mosvrij te houden. Succes met de bestrijding.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 06-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.