Voorjaarsbloeiende bomen

Voorjaarsbloeiende bomen Voorjaarsbloeiende bomen, in combinatie met een voorzichtig voorjaarszonnetje, geven je gelijk dat echte lentegevoel. De keuze van een boom in de tuin, zeker als het gaat om een vrij kleine tuin, is niet gemakkelijk. Het gaat om een heel belangrijke keuze en daarom is een goede oriëntatie vooraf niet overbodig. Naast de functie van verticaal accent in de tuin kan een boom nog veel meer toevoegen. Beslis daarom niet te overhaast, maar verdiep je in alle aspecten van een boom en wat die kan bieden voor jouw tuin in het bijzonder. Met een in het voorjaar bloeiende boom maak je echter al snel een goede keuze.

Voorjaarsbomen


Kies voorjaarsbloeiende bomen

Een van de belangrijkste zaken bij het ontwerpen en inrichten van een tuin is de keuze voor een boom. Zeker in kleine tuinen is vaak maar plaats voor één, hooguit twee bomen. Die moeten, naast het toevoegen van een verticaal accent, ook nog wel iets meer te bieden hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloesem, vruchten en/of herfstverkleuring van het blad. Een hele goede reden om voor een bepaalde boom te kiezen is het feit dat deze in het voorjaar bloeit. Een dergelijke voorjaarsbloeier wordt een echte blikvanger in de tuin. De boom is nog kaal, de bladeren zijn vaak nog niet uitgelopen en de boom staat al prachtig in bloei. De mooie bloemen, vaak in zachte kleuren, contrasteren mooi met het kale hout van de takken. En omdat de tuin verder nog vrij kaal en kleurloos zal zijn, gaat alle aandacht naar de spectaculair bloeiende boom.

Krentenboom (Amelanchier lamarckii)

Een hele bekende onder de voorjaarsbloeiers is de Krentenboom. De Krentenboom wordt veel als struik toegepast in gemeente plantsoenen, maar is als boom ook een ware blikvanger in de tuin. Als de boom in bloei staat, de bloeiperiode ligt in april-mei, dan is het een witte waas aan bloemen. Na de bloei volgt het blad en dan wordt de Amelanchier een onopvallende boom. Maar in de herfst komt hij weer naar voren door zijn prachtige naar oranjegeel verkleurende bladeren. De Amelanchier staat het liefst op licht vochtige zand- en zure grond. De boom wordt maximaal 10 meter hoog. De vruchten (krenten) zijn eetbaar en bevatten veel vitamine A. De "oogst" is in fases; de vruchten worden namelijk niet gelijktijdig rijp. Er zitten dus groene, donkerrode en blauwzwarte vruchten gelijktijdig aan de struik. Alleen de laatste zijn rijp. De Krentenboom moet af en toe gesnoeid worden om de kroon voldoende licht te geven. Verwijder dan de oudste takken.

Judasboom (Cercis)

Cercis is zeer geschikt om toe te passen als solitair. Hij wordt tot 5 meter hoog en 2 meter breed. De bloei op de kale takken is werkelijk spectaculair. De bloeiperiode ligt in april-mei. De bloemen "staan" als het ware op de takken en op de stam. En steken heel mooi af tegen het bruinzwarte hout. De uitbundigheid van de bloei hangt samen met de warmte van de voorgaande zomer. Als toen sprake was van een warme zomer, dan zal de boom uitbundiger bloeien. Na de bloei, in juli, vormen zich soms wel 10cm. lange donkerbruinrode peulen. Deze zijn zeer decoratief en kunnen gedroogd worden. De Cercis verlangt geen speciale grond en stelt geen speciale eisen aan de snoei.

NaamKleurBijzonderheden
Cercis siliquastrumRose
Cercis siliquastrum "Alba"WitZeer zeldzaam
Cercis canadensis "Forest Pansy"RosePrachtige roodbladige soort
Cercis sinensisRose
Cercis sinensis "Avondale"Donker rozerood

Magnolia (Beverboom)

Wellicht één van de bekendste voorjaarsbloeiende bomen die toegepast worden in de tuin is de Magnolia. Er bestaan maar liefst ongeveer 350 soorten en hybriden. Dus even goed rondkijken alvorens tot aanschaf over te gaan loont zeker de moeite! Hier zullen we alleen de meest bekende en makkelijkste soorten, die tevens geschikt zijn voor een kleine tuin, bespreken. De Beverboom groeit slecht op zware klei. Een luchtige, goed doorlatende grond met veel humus en een pH-waarde van 4,5 tot 6 heeft de Magnolia het liefst. Beverbomen houden dus van een licht zure grond en groeien daarom minder goed op zware klei, omdat daarvan de pH-waarde vaak te hoog is. De soorten Magnolia Kobus en Magnolia x loebneri zijn wel bestand tegen een pH hoger dan 6. Magnolia's staan graag in de volle zon. Snoeien is niet nodig. Althans als de Magnolia op een plaats geplant wordt waar hij de ruimte krijgt en zijn gang kan gaan, dan hoeft er niet gesnoeid te worden. Als er toch takken in de weg zitten, kan er echter wel gesnoeid worden. Doe dit dan kort na de bloei. In de zomer worden de bloemknoppen voor het volgende voorjaar alweer aangelegd. En met een latere snoeibeurt zal je dus deze bloemknoppen verwijderen. Magnolia's hebben even wat jaren nodig om tot volle bloei te komen, maar dan staat er ook wel iets te schitteren in de tuin. Naast bomen zijn er ook veel soorten die in struikvorm groeien. Houd hier bij de aanschaf rekening mee!

NaamKleurBijzonderheden
Magnolia "Galaxy"Purperroze (april/mei)Bloeit al op jonge leeftijd
Magnolia lilliflora "Nigra"Donker purperrood (mei)
Magnolia "Kobus"Crème wit (april)
Magnolia denudataZuiverwit (april)Zoetgeurend, snelle groeier
Magnolia "Elizabeth"Crème geel (mei-juni)Kan flink hoog worden

Sierappel (Malus)

De Sierappel is bij uitstek een boom waar veel aan te beleven valt. Prachtige bloesem in het voorjaar en in de herfst zijn de bomen vervolgens overladen met prachtige vruchten, soms ook nog in combinatie met mooi verkleurend blad. De kleuren van de bloesem variëren van wit, roze naar donkerpaars, waarbij nog gezegd kan worden dat de wit bloeiende soorten de mooiste vruchten geven. De vruchten zijn er in de kleuren geel, oranje en rood, in ronde of ovale vorm. De meeste vruchten zitten tot in de herfst aan de boom, maar er zijn ook Malus-soorten waarvan de vruchten wel tot in januari aan de boom blijven hangen. Ook onder de sierappels zijn onnoemelijk vele soorten, variërend van boom tot struik, dus kijk bij aanschaf goed uit wat je koopt! Malus groeit in iedere grondsoort, als de grond maar voldoende vochtig, voedselrijk en goed doorlatend is. Snoei is niet noodzakelijk. Wordt de boom te groot, dan kan hij wel gesnoeid worden.

NaamKleurBijzonderheden
Malus "Red Sentinel"Wit/roze (mei)Prachtig glanzende rode vruchten die tot januari aan de boom blijven!
Malus "Evereste"Wit (mei)Bloemen zijn donkerpaars in knop, vruchten zijn oranjerood (ook tot januari aan de boom)
Malus "Golden Hornet"Lichtpaars (mei)Gele vruchten waar de vogels dol op zijn
Malus "Neville Coperman"Lila roze (mei)Bloemen zijn rood in knop, de vruchten zijn purperrood met iets oranje
Malus "Van Eseltine"Licht paarsroze (mei)Vruchten geelgroen met iets bruinrood, boom heeft smalle opgaande vorm
Malus "Liset"Karmijnrood (mei)Vrij open kroon, minder opvallende vruchten
Malus "Rudolph"Purperrood (mei)Bronsrood uitlopend blad, later donkergroen, de vruchten zijn geel/oranje

Parrotia persica (Perzisch ijzerhout)

Parrotia is een bijzondere, maar onbekende, vroege voorjaarsbloeier. Hij bloeit al in maart, waarbij van de bloeiwijze de rode helmdraden het opvallendst zijn. Perzisch ijzerhout heeft een grijsachtig-groen gekleurde schors, die in kleine plakjes afvalt. Daardoor wordt de lichtere onderliggende schors zichtbaar. Naarmate de boom ouder wordt, zal hij meer afschilferen. Er is geen speciale snoei nodig. Het is een buitengewoon trage groeier, maar moet ondanks dat wel doordacht worden aangeplant. Het wordt namelijk wel een grote boom (hoogte ±10m.). Dit maakt hem dus meer geschikt voor de middelgrote tuin. De Parrotia kan op elke grondsoort worden aangeplant en is weinig kritisch.

Prunus serrula (Japanse sierkers)

Een van de meest bekende sierkersen en tevens ook de meest in ons land toegepaste soort. Een heel populair ras dus en dat is ook wel te begrijpen. In het voorjaar tovert hij een overvloed aan bloemen te voorschijn die bloeien op het nog kale hout. Daarnaast zijn het gewoon, qua vorm, hele mooie bomen om toe te passen in de tuin. De Prunus serrulata verlangt geen speciale grondsoort en snoeien is ook niet nodig. Als je toch wilt snoeien, doe dit dan direct na de bloei.

NaamKleurBijzonderheden
Prunus serrula "Amanogawa"l. roze (apr)Bloemen in knop l.roodpaars, geurend
Prunus serrula "Kazan"l. roodpaars (apr)Bloemen in knop d.roodpaars, bekend en veel toegepast ras
Prunus serrula "Kiku-shidare"l. roodpaars (apr)Gevulde bloemen, wordt vaak als solitair toegepast
Prunus serrula "Pink Perfection"l. paars (apr)Ook een veel toegepaste soort
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bomen geschikt voor een kleine tuinBomen geschikt voor een kleine tuinIn de tuincentra worden volop bomen aangeboden. Loofbomen, treurbomen, zuilbomen of bolbomen; er is volop keuze. Maar zi…
Bloeiende bomenBloeiende bomenBomen zijn voor een wat grotere tuin eigenlijk een 'must'. Het zorgt voor hoogte in de tuin, waardoor alles meer één geh…
Tuinklussen in april, wat kun je doen?Tuinklussen in april, wat kun je doen?April is een leuke tuinmaand. De tuin begint weer groen te worden, er zijn veel voorjaarsbloemen te vinden, vogels begin…
Sierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinSierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinBinnen het omvangrijke geslacht Prunus is heel veel moois te vinden. Er zijn bomen én struiken. Sierbomen, maar ook frui…

Een haag opgebouwd uit verschillende bloeiende struikenEen haag opgebouwd uit verschillende bloeiende struikenEen houten scherm als erfafscheiding of een wintergroene haag bieden het hele jaar door dezelfde aanblik. Dat kan ook an…
Aardappelen telenAardappelen telenIedereen kan aardappelen telen. Als je er maar niet te veel in een keer gaat telen. Aardappelen zijn leuk en makkelijk o…
Bronnen en referenties
Reactie

Annemarie Schrasser, 04-10-2014
Ik heb ongeveer 2 weken geleden een vraag gesteld, maar nog geen antwoord ontvangen, vandaar nogmaals:
Wij hebben een Prunus serrula, exact welke weet ik niet, deze staat op een beklinkerd terras met ongeveer 1m2 vrij rondom.
Hij staat er al jaren en groeit goed en bloeit heel vol en mooi ieder jaar, maar hij laat het hele jaar door, vanaf het punt dat hij redelijk vol in het blad zit, bladeren vallen. Ik zou iedere dag kunnen vegen en dan heb ik een hele hoop bij elkaar
Mijn vraag is nu: Is dit normaal voor deze boom, of heeft hij misschien toch een gebrek aan iets?
Graag hoor ik van U.
Met vriendelijke groet, Annemarie Reactie infoteur, 04-10-2014
Beste Annemarie,
Het is lastig om, zonder de werkelijke situatie te zien, een goede conclusie te trekken. Bladval op zich is normaal. Zoals jij het beschrijft lijkt het echter meer dan gebruikelijk is. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat hij het vocht moet halen uit slechts 1m2. Misschien kun je bij lange droogte extra water geven. Graaf hiervoor een plastic pot zonder bodem in en geef via deze pot het water. Zo komt het rechtstreeks bij de wortels. In sommige gemeentes zie je dit ook als de bomen in de bestrating zijn aangebracht. Dan is er geen plastic pot gebruikt, maar speciale plastic buizen.
Succes,
Martine

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.