Verse kruiden uit eigen tuin

Je hoeft echt geen groene vingers te hebben om keukenkruiden te hebben. Je kan ze op je balkon of terras zetten, op de vensterbank of waarom niet in de keuken zelf? Tuinkruiden zijn makkelijk te zaaien of te planten en vragen meestal weinig onderhoud. En geef toe versgeplukte kruiden in een gerecht geven toch een extra toets!

Tuinkruiden kunnen overal staan

De meeste kruidgewassen en hebben niet veel meer nodig wat zon en water en losse en goede grond waar het water uit weg kan. Ze groeien makkelijk in de tuin maar ook in bakken of potten. Het balkon, het terras of de vensterbank zijn daarom bijna allemaal even goed geschikt als de tuin.
Enkele algemene tips:
  • Bij oriëntatie recht op het zuiden kan je best kiezen voor geurige kruiden zoals tijm, bonenkruid, rozemarijn,…
  • Een oriëntatie naar het oosten of westen is goed voor de meeste keukenkruiden
  • Een plaats gericht naar het noorden toe is enkel goed voor peterselie, bieslook en waterkers.
  • Plekken waar het tocht kan je best vermijden voor alle soorten.
  • Plant je kruiden niet in te zware grond, dan maken ze wel veel groen maar weinig aroma of etherische oliën.

Dichtbij de keuken

Als je vooral keukenkruiden wil telen die je dagelijks wil gebruiken kan je ze best ook zo dicht mogelijk bij de keuken plaatsen. Je hebt hiervoor een oppervlakte nodig van minstens 1,5m² zodat je toch je meeste gebruikte soorten kan plaatsen. Je kan bv een bloempot zonder bodem gebruiken per kruid en die in de grond planten. In de maanden waar het veel regent zorgt het feit dat ze geen bodem hebben er voor dat het water goed weg kan. Een andere oplossing kan een verhoogd bed zijn dat je rondom afwerkt met takken of planken of bakstenen. Dat is mooi en praktisch. De planten krijgen nog steeds genoeg vocht en ook hier is er voldoende drainage.

In een rotstuintje

Mediterrane planten, zoals bv oregano, tijm, marjolein, rozemarijn en salie voelen zich goed in een rotstuintje.

Op de vensterbank

Bakken op de vensterbank vormen geen enkel probleem en zijn echt goed om kruiden in te plaatsen. Ze genieten hier volop van het licht en van de lucht. Het is wel zo dat als je in een appartementsblok woont het vanaf de vijfde verdieping niet echt meer aan te raden is omdat de wind er daar te veel wind kan zijn. Je kan ook best kiezen voor bloembakken die je makkelijk en stevig kan vastzetten.

In de woning

Veel kruiden kunnen ook binnen geteeld worden. Het is wel zo dat hun geur er niet volledig tot zijn recht komt. Een aantal voorbeelden van kruiden die je makkelijk binnenshuis kan zijn basilicum, kervel, peterselie, bieslook en tijm. Je zet ze best voor het raam in oostelijke of westelijke richting. Vergeet niet van ze regelmatig voldoende water te geven. In de woning is de lucht altijd droger dan buiten, je kan ze best ook regelmatig eens verstuiven, dit met niet kalkhoudend water.

In bloempotten & bloembakken

Bij het kopen van potten kies je er best met een diameter van ongeveer 20cm. De diepte zal anders zijn van plant tot plant. Kruiden met oppervlakkige wortels zoals tijm of peterselie kunnen makkelijk in een ondiepe pot gekweekt worden. Je kan voor bieslook of peterselie of basilicum ene plastic pot gebruiken. De anderen hebben behoeften aan een pot in gebakken aarde. Kies bij grotere volumes altijd voor potten in gebakken aarde, voor kleinere volumes kunnen plastic potten dienst doen. Als je cache-pots gebruikt kijk dan altijd eerst of er geen water in blijft staan nadat je de planten hebt water gegeven. Water dat er na een uur nog in staat brengt schade toe aan de wortels. Het is aan te raden om ieder jaar verpotten, kies ook hier voor lichte teelaarde best op basis van turf. Tussen april en eind september is het aan te raden om te bemesten. Eén dop vloeibaar mest is voldoende in een gieter van 10l. Het spreekt voor zich dat je geen chemisch product gebruikt, want je gebruikt ze in het eten. Het water waar je de planten mee begiet tap je bet 24u op voorhand, kies voor regenwater of kraantjeswater.

Planten combineren

Sommige planten doen het beter als ze bij elkaar in de buurt staan. Dat is het geval van Oost-Indische kers aan de voet van een fruitboom of lavendel naast rozenstruiken. Tijm aan de rand van een moestuin houdt slakken weg, look naast aardbeien is dan weer goed tegen schimmelvorming!

Zaaien of planten

Dikwijls worden kruiden uit zaad gekweekt, dit mislukt al eens en sommigen groeien zo traag dat je soms beter gewoon planten koopt. Bij iets meer ruimte kan je een stuk zaaien en een ander stuk planten. Zaaien kan vanaf februari in de keuken achter glas of in een serre. In mei plaats je over in volle grond of in bakken of potten. Jonge planten kan je dan ook best kopen in de lente. Kruiden in plastic potjes die je ook in de supermarkt vindt kan je het hele jaar door kopen en plaatsen. Als de grond te zwaar is, voeg dan wat zand en gebonden kompost toe en als hij kleihoudend is maak je best een draineringslaag van 20 à 30cm in grind. Ontwateren is heel belangrijk want kruiden verdragen geen water dat blijft staan. Kruiden geven een betere en meer smaak naar mate ze meer kunnen genieten van de warmte. Je kan hun dus bv planten tegen een witte muur of je kan je potten plaatsen op een donkere vloer die warmte opneemt.

Vermeerderen

De eenvoudigste manier om planten te vermeerderen is het stekken van vaste planten. Snij in augustus de kleine twijgjes, die niet verhout zijn, op 10cm en doe de blaadjes weg op 2/3de. Voeg wat planthormoon toe en plant ze in kleine potjes. Dit pas je best niet toe voor tijm, rozemarijn, salie of laurier. Voor munt en citroenkruid is het voldoende om de uitlopers weg te nemen. Voor bieslook scheur je de kluit.

Snoeien

Veel kruiden mogen of moeten gesnoeid worden. Tijm, salie, rozemarijn of laurier werk je bij in het begin van de herfst, dit doe je best op 1/3de hoogte. Pepermunt, citroenkruid en dragon snoei vlak voor de winter tot tegen de grond.

Oogsten

Pluk of knip je kruiden vlak voor ze gaan bloeien. Op dat moment is de concentratie van etherische oliën het hoogst. Kruiden je uiteraard liefst zo vers mogelijk. Maar doordat dit niet het hele jaar door mogelijk is kan je ze bewaren. De meest praktische manier om dit te doen is invriezen. Bijvoorbeeld dragon, kervel, basilicum en dille kan je fijngehakt invriezen. Andere kruiden zoals look, oregano, marjolein en laurier kan je samenbinden in bundeltjes en drogen. Het drogen van tijm, salie en rozemarijn geeft niet zo een goed resultaat.
© 2008 - 2024 Beth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
Kruiden in potten en bakkenKruiden in potten en bakkenEen kruidentuin heeft een hoge sierwaarde. Maar bij een bestraat oppervlak of een patio staan kruiden erg leuk in potten…
Kruiden en specerijen: TijmKruiden en specerijen: TijmTijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in de keukens rond de Mediterrane Zee. Tegenwoordig is het ook in Neder…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…

Schaduwtuin in de stadEen schaduwtuin wordt vaak geassocieerd met donker, vochtig en somber stemmend. De meeste binnentuinen in grote steden h…
Winterharde cactussenZijn er winterharde cactussen voor in de tuin? Ja die zijn er zeker. Ik zal uitleggen welke soorten geschikt zijn en wel…
Beth (18 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.