Kruiden: venkel of foeniculum vulgare

Kruiden: venkel of foeniculum vulgare Van venkel kun je de knollen als groente gebruiken en het blad en het zaad als kruid. De knollen kunnen op een heleboel manieren gegeten worden. Het blad is lekker bij vis.

Geschiedenis

In de middeleeuwen gebruikte men venkel om zichzelf te beschermen tegen heksen en boze geesten. Het werd gegeten om zwaarlijvigheid tegen te gaan en het was voedsel van de armen. In wijn gekookte venkelknol werd op de ogen gelegd om staar te genezen. Verder werd het tussen de lakens gelegd en in slaapkamers gestrooid, dat was tegen de vlooien.
Venkel groeit aan de Engelse kust in het wild. In Italië en Frankrijk wordt het gekweekt.

Kweken

Venkel kan in maart en in april in de volle grond gezaaid worden. De plant kan 1.50 m hoog worden en de afstand tussen de planten moet ongeveer 30 cm zijn. De venkel moet regelmatig afgesneden worden. Het is een overblijvende plant. Je kunt 'm ook op het balkon kweken, maar dan moet je wel een bak nemen die minstens 25 cm diep is. Venkel die je in een pot gezet hebt moet je 's winters in huis halen en ergens neerzetten waar zoveel mogelijk zon is.

Gebruiken en bewaren

Zoals al beschreven was, van venkel gebruik je de knol als groente en het blad en het zaad als kruid. Je kunt venkel diepgevroren bewaren, het zaad kun je ook drogen.

Gebruik venkelblad:

  • in haringsla, bietensla en aardappelsla
  • in slasausen
  • in omelet en andere eiergerechten
  • in vissoep en in groentesoep
  • bij het stoven en pocheren van vis
  • bij peulvruchtensoepen en peulvruchtenschotels

Gebruik venkelzaad:

  • bij het inmaken van augurken, tomaten en komkommer
  • bij zuurkool
  • op appelgebak

Recept: verse kapucijners met venkel

  • 3 kg verse kapucijners
  • (zout)
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2,5 eetlepel fijngesneden venkel

De kapucijners doppen en in ongeveer 30 minuten gaar koken in water met eventueel een beetje zout. Afgieten en op smaak maken met boter of margarine en kleingesneden venkel. Serveren met gebakken speklapjes met uien en komkommersla.

Recept: eierragoût met venkel

  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 dl bouillon
  • 1 eetlepel fijngesneden venkel
  • peper
  • (zout)

De eieren in stukjes snijden. De boter of margarine smelten en de bloem er door roeren. De bouillon in gedeelten toevoegen en het geheel al roerend aan de kook laten komen voordat nieuwe bouillon wordt toegevoegd. De eieren en de venkel er door roeren. Op smaak maken met peper en eventueel een beetje zout. Serveren met rijst en gekookte spinazie.

Dit artikel maakt deel uit van de Special Kruiden.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is venkel en hoe pas je het toe?Hoe gezond is venkel en hoe pas je het toe?Venkel is eerst en vooral veelzijdig, want hoewel veel mensen venkel slechts als kruid zien of in de salade, is de knolv…
Venkel (foeniculum vulgare)Venkel (foeniculum vulgare)In Europa was venkel reeds bekend in het oude Griekenland en het werd gebruikt door de Romeinen voor het behandelen van…
De kruidige siertuinGeneeskrachtige kruiden in de tuin zijn natuurlijk bedoeld om onze kleine en grote kwalen te verlichten. Maar we kunnen…
Venkel, venkel is voedsel maar ook geneeskrachtigVenkel is een groente die heerlijk is bij onder andere vis. Maar venkel heeft ook geneeskrachtige kwaliteiten. Venkel, a…

Paradijsvogelbloem, Strelitzia ReginaeDe Stelitzia of paradijsvogelbloem is een fascinerende tropische plant. Door de prachtig gekleurde bloemen met blauw en…
Kruiden: salie of salvia officinalisKruiden: salie of salvia officinalisSalie had de naam een wondermiddel te zijn, het werd verondersteld zo ongeveer alle kwalen te kunnen genezen: reumatiek,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flomo001, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit
Reactie

Marian, 05-06-2015
Kan ik van de Foeniculum Vulgare het blad gebruiken om thee van te zetten? Reactie infoteur, 09-06-2015
Geen idee, nooit geprobeerd.

Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.