Kruiden: venkel of foeniculum vulgare
Van venkel kun je de knollen als groente gebruiken en het blad en het zaad als kruid. De knollen kunnen op een heleboel manieren gegeten worden. Het blad is lekker bij vis.
Geschiedenis
In de middeleeuwen gebruikte men venkel om zichzelf te beschermen tegen heksen en boze geesten. Het werd gegeten om zwaarlijvigheid tegen te gaan en het was voedsel van de armen. In wijn gekookte venkelknol werd op de ogen gelegd om staar te genezen. Verder werd het tussen de lakens gelegd en in slaapkamers gestrooid, dat was tegen de vlooien.
Venkel groeit aan de Engelse kust in het wild. In Italië en Frankrijk wordt het gekweekt.
Kweken
Venkel kan in maart en in april in de volle grond gezaaid worden. De plant kan 1.50 m hoog worden en de afstand tussen de planten moet ongeveer 30 cm zijn. De venkel moet regelmatig afgesneden worden. Het is een overblijvende plant. Je kunt 'm ook op het balkon kweken, maar dan moet je wel een bak nemen die minstens 25 cm diep is. Venkel die je in een pot gezet hebt moet je 's winters in huis halen en ergens neerzetten waar zoveel mogelijk zon is.
Gebruiken en bewaren
Zoals al beschreven was, van venkel gebruik je de knol als groente en het blad en het zaad als kruid. Je kunt venkel diepgevroren bewaren, het zaad kun je ook drogen.
Gebruik venkelblad:
- in haringsla, bietensla en aardappelsla
- in slasausen
- in omelet en andere eiergerechten
- in vissoep en in groentesoep
- bij het stoven en pocheren van vis
- bij peulvruchtensoepen en peulvruchtenschotels
Gebruik venkelzaad:
- bij het inmaken van augurken, tomaten en komkommer
- bij zuurkool
- op appelgebak
Recept: verse kapucijners met venkel
- 3 kg verse kapucijners
- (zout)
- 1 eetlepel boter of margarine
- 2,5 eetlepel fijngesneden venkel
De kapucijners doppen en in ongeveer 30 minuten gaar koken in water met eventueel een beetje zout. Afgieten en op smaak maken met boter of margarine en kleingesneden venkel. Serveren met gebakken speklapjes met uien en komkommersla.
Recept: eierragoût met venkel
- 4 hardgekookte eieren
- 1 eetlepel boter of margarine
- 2 eetlepels bloem
- 2 dl bouillon
- 1 eetlepel fijngesneden venkel
- peper
- (zout)
De eieren in stukjes snijden. De boter of margarine smelten en de bloem er door roeren. De bouillon in gedeelten toevoegen en het geheel al roerend aan de kook laten komen voordat nieuwe bouillon wordt toegevoegd. De eieren en de venkel er door roeren. Op smaak maken met peper en eventueel een beetje zout. Serveren met rijst en gekookte spinazie.
Dit artikel maakt deel uit van de Special
Kruiden.