Kruiden: thijm of thymus vulgaris
Thijm of Thymus Vulgaris kwam al heel lang geleden voor van Siberië tot Spanje. Het is dus een sterke plant. Dat kan handig zijn om te weten voor mensen die wel graag een kruidentuintje willen, maar die geen groene vingers hebben. De Grieken waren van mening dat thijm het symbool van moed is. Ze gebruikten het als parfum in het badwater.
Geschiedenis
In tempels werd het gebruikt als wierook en er werden ook antiseptische eigenschappen aan toegeschreven. Rond bijenkorven werden velden met thijm aangelegd omdat de honing er geurig door wordt. In de keuken werd het gebruikt om er kaas mee te kruiden. Verder schijnt het te helpen tegen een kater. Verder heb ik ook nog iets gelezen dat met name voor vrouwen van belang is: een takje thijm in je haar maakt je onweerstaanbaar ...
Kweken
Thijm kun je in mei zaaien. Het zaad komt na ongeveer 3 weken op. De plantjes worden 25 cm hoog en ze moeten ongeveer 30 cm uit elkaar gezet worden. Thijm wil graag een droge, zonnige plaats. Als de winter niet te koud is, kan het plantje 's winters buiten blijven.
Gebruiken en bewaren
Van thijm gebruik je de stengelknopjes. Je kunt het hele jaar door oogsten, maar als je de oogst wilt bewaren wilt is de beste manier om het te drogen.
Gebruik thijm bij:
- varkensvlees
- schapenvlees
- eiergerechten
- kaasgerechten
- kruidige soepen
- kipgerechten
- ragoûts van wild en gevogelte
- auberginegerechten
Recept: lever met sinaasappelsaus
- 4 lapjes varkenslever van ongeveer 100 gram
- peper
- (zout)
- bloem
- 4 eetlepels boter of margarine
- een halve theelepel thijm
- 2 dl sinaasappelsap
- 1 sinaasappel
De varkenslever bestrooien met peper, eventueel met zout en door de bloem halen. Bruin bakken in hete boter of margarine. De thijm tijdens het bakken toevoegen. Als de lever aan alle kanten bruin is, het sinaasappelsap erbij schenken. 5 minuten laten doorsudderen. De saus bij de lever serveren en de lever garneren met schijfjes sinaasappel
Recept: katerdrankje
- 2 theelepels thijm
- 2 theelepels honing
- zout
- 1 kopje heet water
Alle ingrediënten even laten trekken en daarna zeven. Dan opdrinken. Sterkte ermee.