Kruiden: rozemarijn
Rozemarijn is het symbool van hernieuwde kracht. Dat lijkt me een goede reden onmiddellijk een plant in je tuin te zetten.
Geschiedenis
Rozemarijn komt uit Zuid-Europa. Het wordt gebruikt in parfums, medicijnen en in het eten. Het verhaal zegt dat de bloemen vroeger wit waren. Ze zijn blauw geworden doordat Maria haar mantel op rozemarijn droogde. Vroeger werden er kransen van rozemarijn gevlochten voor de
bruid, want rozemarijn is het kruid van de trouw. Dat kan overigens een leuk idee zijn om opnieuw in te voeren. Rozemarijn beschermt ook tegen tegenspoed, daarom gaf men elkaar op
nieuwjaarsdag een boeketje rozemarijn.
Kweken
Rozemarijn kun je in april in huis zaaien en in mei kun je het in de volle grond zaaien. Het zaad komt na een maand op en het is een overblijvende plant. Je kunt de planten ook bij tuincentra en soms in de supermarkt kopen. Rozemarijn heeft een zonnige plaats en
kalkhoudende grond nodig. Je kunt rozemarijn ook op je balkon zetten, als je dat doet: matig vochtig houden. Haal de plant dan in de winter in huis en laat 'm langzaam acclimatiseren.
Gebruiken en bewaren
Van rozemarijn gebruik je de blaadjes. Je kunt het hele jaar door oogsten, dus er is eigenlijk geen reden het te bewaren. Mocht je dat toch willen: het kan zowel diepgevroren als gedroogd bewaard worden.
Gebruik
Rozemarijn gebruik je in:
- pittige soepen
- bij lams-, rund- of varkensvlees
- in marinades voor vlees
- bij kip, eend, fazant en ree
- bij peulvruchten, doperwten, bleekselderij, paddestoelgerechten, gepofte aardappelen
- in omelet, roerei en kaassaus
- in kruidenazijn
Recept: Italiaans lamsvlees
- 500 gram lamsvlees
- peper
- (zout)
- 2 eetlepels (olijf)olie
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels kleingesneden rozemarijn
- 2 dl witte wijn
- een paar druppels citroensap
- 1 eetlepel maïzena
- een halve dl bouillon of water
Het lamsvlees in stukjes van 4 cm snijden en bestrooien met peper en eventueel met zout. Knoflook fruiten in verhitte olie. Het vlees erbij doen en aan alle kanten bruin bakken. De wijn, het citroensap en de rozemarijn toevoegen. Met een deksel op de pan in ongeveer 25 minuten gaarstoven. De maïzena aanmaken met bouillon en de saus hiermee binden. Even laten doorkoken.